Dojenčkov jok: prva oblika komunikacije vašega otroka

Povzetek

Jok je prvi dojenčkov zvok, ki ga boste slišali – je njegova prva oblika komunikacije in zagotovo najbolj dramatična. Z njim se je težko spoprijeti, vendar je pomirjujoče vedeti, da je jok do določene mere povsem normalen.

Znanost o otroškem joku

Neverjetno je, da dojenček ob rojstvu ne more tvoriti solz. V prvih tednih življenja solzne žleze tvorijo le toliko tekočine, da navlažijo oči, prave solze pa se lahko pojavijo šele po treh mesecih, včasih celo kasneje1

Domneva se, da so se solze razvile, da bi vzbudile sočutje, okrepile povezanost in s tem zagotovile preživetje2. Vsekakor izzovejo močan odziv, vendar morda ne tako intenzivnega kot zvok joka.

Dojenčkov jok ima na naš sluh edinstven učinek, ki ga težko prezremo, tudi če otrok ni naš. Naša ušesa so najbolj občutljiva za frekvenco otroškega joka (3.000 Hz), ki sproži takojšen odziv v smislu »boja ali bega« in celo zviša krvni tlak3. Zdi se, da je ta zvok namenjen temu, da čim hitreje poskrbimo za otrokove potrebe, vendar lahko pomeni tudi, da je skrb za jokajočega otroka lahko zelo stresna.

mother and baby cuddling 1
Prave solze se lahko pojavijo šele po treh mesecih, včasih tudi kasneje. Dojenčkov jok ima na naš sluh edinstven učinek, ki ga težko prezremo.

Kaj storiti, če dojenček ne more prenehati jokati

Zavedanje, da je jok do določene mere normalen, je pomirjujoče, vendar je skrb za nenehno jokajočega otroka lahko čustveno zahtevna in fizično izčrpavajoča. Če je vaš dojenček nemiren, s partnerjem izmenično preizkušajta naslednje tehnike umirjanja3:

  • Dojenčka čim več nosite. Dojenčki obožujejo tesen stik (tudi stik kože s kožo).
  • Uporabite zvok. Nekateri dojenčki imajo radi petje, glasbo ali celo »beli šum« ali zvok sesalnika.
  • Uporabite dotik. Nekateri dojenčki obožujejo toplo kopel ali nežno masažo.
  • Nekatere dojenčke pomiri nežno gibanje, zibanje, rahlo poskakovanje ali celo vožnja z avtomobilom.
  • Spremenite okolje. Sprehod na svežem zraku otroka pogosto umiri in tudi vi se boste počutili bolje.

Ne pozabite poskrbeti tako zase kot za svojega otroka in se pogovorite s patronažno sestro ali zdravnikom, če vas otrokov jok skrbi.

Naslednji koraki

  • Ugotovite, zakaj dojenčki jokajo.
  • Če vas otrokov jok skrbi, se pogovorite s patronažno sestro. Vzrok so lahko kolike ali kakšno drugo nelagodje.
  • Če je vaš dojenček star manj kot 12 mesecev, je naše orodje za preverjanje simptomov pri dojenčku koristen način, da povzamete simptome svojega dojenčka in se bolje pripravite na pogovor z zdravstvenim delavcem. Ponuja tudi nekaj praktičnih nasvetov.
  • Za pomoč prosite prijatelje in družino. Če ste pod stresom, otrok to zazna in pogosto še bolj joka. Vzemite si nekaj časa za sprostitev in ponovno vzpostavitev ravnovesja.

Zadnji pregled: 9. december 2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country