Kaj storiti, če menite, da je vaš otrok alergičen na kravje mleko

Zdravnikova navodila

Pomoč zdravniku pri postavljanju diagnoze

Zaradi alergije na kravje mleko bo morda treba prilagoditi otrokovo prehrano. Preberite, kako prepoznati simptome, kaj bo želel vedeti zdravnik in zakaj je pomembno, da upoštevate strokovne nasvete, preden uvedete kakršne koli spremembe v prehrani.

Prepoznavanje simptomov alergije na kravje mleko

Če se zdi, da ima otrok po dojenju, hranjenju po steklenički ali uživanju hrane, ki vsebuje mlečne izdelke, neželene reakcije, ima morda alergijo na kravje mleko.

Alergija na kravje mleko prizadene zelo majhno število dojenčkov, mlajših od enega leta. Žal je ni vedno lahko prepoznati, saj so simptomi alergije na mleko podobni simptomom drugih bolezenskih stanj. Če menite, da bi vaš otrok lahko imel alergijo na kravje mleko, se posvetujte z zdravnikom.

Kako pomagati zdravniku pri postavljanju diagnoze

mother looking at baby
Če zdravniku podate čim več informacij o otrokovih simptomih, mu bo to pomagalo pri postavljanju diagnoze.

Otrokovega zdravnika bo zanimalo, ali so se v vaši družini v preteklosti pojavljale alergije, in simptomi, zaradi katerih vas je zaskrbelo.

Čim več podatkov o simptomih lahko predložite, tem bolje. Če se na primer vašemu otroku po hranjenju pojavi izpuščaj, ga fotografirajte in si zapišite, v kolikšnem času se pojavi in kako dolgo vztraja. Prav tako si zabeležite podrobnosti o morebitnem bruhanju, driski, želodčnih krčih ali težavah z dihanjem ter o tem, kdaj so se pojavile v povezavi z uživanjem hrane, pijače ali drugimi dejavnostmi.

Če se pojavita dva simptoma na dveh različnih delih telesa, na primer bruhanje in razdražena koža, to obvezno izpostavite.

Zakaj je najboljši strokovni nasvet

Alergijo na kravje mleko je težko diagnosticirati, saj lahko drugi simptomi prikrijejo osnovni vzrok. Ocenjuje se, da lahko ima do 15 % dojenčkov simptome, ki kažejo na alergijo na kravje mleko, vendar je dejanska pogostost le 2–7,5 %1.

Zato je pomembno, da sami ne predpisujete ali bistveno spreminjate prehrane svojega otroka brez nasveta zdravnika. Če simptomi pri vašem otroku vztrajajo, boste morda morali ponovno obiskati zdravnika.

Številne vrste mleka za dojenčke z alergijo na kravje mleko niso primerne.

Zlasti izdelki na osnovi soje, vključno s sojino začetno formulo, niso priporočljivi za dojenčke, mlajše od 6 mesecev. Vsebujejo namreč fitoestrogene (rastlinske spojine z lastnostmi, podobnimi estrogenu), raziskave pa so pokazale, da se 30–50 % dojenčkov, ki imajo reakcije na mlečne formule iz kravjega mleka, odziva tudi na mlečne formule iz soje.

Za dojenčke z alergijo na kravje mleko tudi ni primerna delno hidrolizirana mlečna formula. Te formule znanih blagovnih znamk so pogosto na voljo v supermarketih in na njih pogosto najdemo trditve, da so lažje prebavljive1. Vendar so v resnici njihove beljakovine le delno razgrajene in lahko povzročijo alergijske reakcije.

Posebno mleko za dojenčke z alergijo na kravje mleko

Če so pri vašem otroku diagnosticirali alergijo na kravje mleko, mu lahko zdravnik predpiše posebno vrsto mleka, znano kot ekstenzivno hidrolizirana formula. Beljakovine v tej vrsti formule so razgrajene na tako majhno velikost, da jih otrokov imunski sistem ne prepozna kot alergen. Ta postopek ne vpliva na hranilno vrednost mleka.

Če vaš otrok kaže simptome alergije na kravje mleko, se čim prej posvetujte s patronažno sestro ali zdravnikom.

Zadnji pregled: 28. julij 2014

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country