Kofein in dojenje

Čas branja: 2 minuti

Ali smete med dojenjem piti kavo? Ali smete med dojenjem uživati čokolado?

Kofein je prisoten v številnih pijačah in živilih, zato je pomembno vedeti, katera živila ga vsebujejo, da ne bi dnevno zaužili preveč kofeina.

coffee cup icon

Med dojenjem ne smete zaužiti več kot 200 mg kofeina na dan1, zato omejite uživanje kave na 2 skodelici instantne kave ali 1 skodelico filtrirane kave na dan, če dojite.

coffee beans icon

Kofein se nahaja v kavi, čaju, energijskih pijačah in čokoladi2.

clock icon

Kofein v materinem mleku doseže najvišjo raven eno uro po zaužitju pijače/živila, ki vsebuje kofein3.

Kofein lahko z vstopom v krvni obtok preide v materino mleko in s tem stimulira vašega otroka, kar lahko ima nekatere dolgoročne posledice za njegovo zdravje, npr. visok krvni tlak3. Zato je vsebnost kofeina najbolje ohraniti na čim nižji ravni. Vendar pa je tako kot pri alkoholu med dojenjem uživanje kofeina med dojenjem dovoljeno v zmernih količinah.

Koliko kofeina lahko uživate med dojenjem?

Zdravstvena služba svetuje, da zaužijete le 200 mg kofeina na dan, da preprečite stimulacijo pri otroku1. V nadaljevanju navajamo vrednosti kofeina v različnih živilih in pijačah, da lahko poskrbite, da pri uživanju kofeina med dojenjem ne bi preveč stimulirali svojega otroka.

Količina kofeina v običajnih živilih in pijačah2,4

SourceKoličina kofeina (mg)
Kava
 – skodelica instantne kave100
– skodelica filtrirane kave140
skodelica čaja50
pločevinka dietne Coca Cole42
pločevinka energijskega napitka87
50 g temne čokolade50
50 g mlečne čokolade10

Ali smete med dojenjem piti kavo?

mother having coffee while holding baby

Da, med dojenjem smete piti kavo. Kava vsebuje 140 mg kofeina na skodelico filter kave, zato med dojenjem ne bi smeli popiti več kot 1 skodelice filtrirane ali 2 skodelic instantne kave na dan, da ne bi presegli omejitve kofeina 200 mg na dan, ki jo priporoča zdravstvena služba1.

Čokolada in dojenje4

Čokolada vsebuje 10 mg kofeina na 50 g mlečne čokolade, zato, če je ne zaužijete v večjih količinah, ne bi smela stimulirati vašega otroka. Vendar pa čokolada vsebuje tudi teobromin, ki je podobno poživilo kot kofein. Tudi vsebnost teobromina v čokoladi ni visoka, v kombinaciji s kofeinom pa ima lahko močnejši učinek. Zato je najbolje, da uživate le majhne količine čokolade, da ne bi preveč stimulirali otroka. Skratka, čokolado lahko uživate tudi med dojenjem, pazite le, da je ne zaužijete v večjih količinah.

Zadnji pregled: 17. april 2020

Pregledala ekipa za medicinske in znanstvene zadeve pri podjetju Nutricia

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country