Koliko in kako pogosto hraniti po steklenički

Prava merica informacij

Vodnik po količini in pogostosti hranjenja

Količino hrane, ki jo morate dati svojemu otroku, utegnete težko oceniti, zlasti v zgodnjih obdobjih. Od približno drugega tedna starosti do šestega meseca otrok potrebuje približno 150–200 ml na kilogram telesne teže na dan. Vodnik po količini in pogostosti hranjenja je prikazan v naši tabeli hranjenja dojenčka. Na splošno lahko pričakujete, da boste od starosti 2 tednov do 6 mesecev otroka po steklenički hranili približno 5- ali 6-krat na dan.

A vsak dojenček je drugačen in otroci imajo zelo različen apetit. Spodnja tabela vsebuje splošne smernice o tem, kako pogosto in koliko morate hraniti otroka glede na njegovo starost.

Navade vašega dojenčka pri hranjenju se morda s temi smernicami ne ujemajo natančno in le redko se otrok prebudi točno tri ure po koncu prejšnjega hranjenja. Če se otrok dobro hrani in normalno pridobiva težo, verjetno dobi toliko, kolikor potrebuje.

Če je vaš otrok nedonošenček ali je imel nizko porodno težo, so njegove potrebe pri hranjenju drugačne. Nasvet glede edinstvenih potreb vašega dojenčka vam bo lahko dala babica.

Vodnik za hranjenje v starosti od 0 do 12 mesecev

Vaš dojenček lahko potrebuje več ali manj od količin, ki so navedene v spodnji tabeli – ta je zgolj vodilo. Med hranjenjem otroka nikoli ne pustite samega.

Približna starostPribližna teža kgŠtevilo obrokov v 24 urahŠtevilo meric na obrok (1 merica = 4,6g)Količina vode/obrok ml
Do 2 tednov3.5           7 3/46390                 3
2–4 tedne3.9           8.554120                4
4–8 tednov4.7           10.555150                5
8–12 tednov5.4           1256180                6
3–4 mesecev6.2           13 3/456180                6
4–5 mesecev6.9           15 1/457210                 7
5–6 mesecev7.6           16 3/457210                 7
7–12 mesecev–               –37210                 7

Pomembno

Da zagotovite, da je mleko za vašega dojenčka zmešano v pravem razmerju, vedno uporabljajte priloženo merico. Upoštevajte, da je barva merice občasno lahko drugačna.

Kako določiti čas hranjenja

Čas obrokov merite od trenutka, ko se ti začnejo. V prvih dneh lahko obrok traja tudi eno uro, v enem dnevu pa otrok potrebuje približno 6 obrokov. Ko se bo dojenček začel učinkoviteje hraniti, bo pri tem verjetno tudi hitrejši.

Čas med posameznimi obroki izmerite tako, da začnete meriti od začetka enega do začetka naslednjega obroka. Če se na primer dojenček začne hraniti ob 11. uri dopoldne, lahko pričakujete, da bo spet lačen približno ob 14. uri.

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country