Mlečna prehrana med odstavljanjem

Več ali manj?

Otrok med odstavljanjem še vedno potrebuje mleko

Ko otroka odstavljate in uvajate gosto hrano, bo postopno postal manj odvisen od mleka in bolj odvisen od hrane. Mleko ostaja glavni vir prehrane in energije za otroka na začetku postopka odstavljanja in ga je treba zmanjševati postopoma.

Dejstva o mleku: pomen mleka pri odstavljanju

Odstavljanje je postopen proces, ki pomeni prehod otroka z mleka na gosto hrano. Ko začnete v otrokovo prehrano uvajati hrano, je pomembno, da mu še naprej dajete materino mleko ali mlečno formulo, da se prepričate, da se še vedno nasiti in dobi vsa potrebna hranila. Do otrokovega 12. meseca starosti naj bi materino mleko ali začetna mlečna formula še naprej zagotavljala pomemben delež njegovih energijskih potreb.

Ko začnete v otrokovo prehrano uvajati hrano, je pomembno, da mu še naprej dajete materino mleko ali mlečno formulo, da se prepričate, da se še vedno nasiti in dobi vsa potrebna hranila.

Koliko mleka moram dati otroku, ko se začne odstavljati?

Ko otrok začne jesti gosto hrano, postopoma prilagajajte količino dopolnilnega mleka, ki ga dajete otroku. Poleg tega, da zaupate svojim instinktom glede tega, kaj je najboljše za vašega otroka, si lahko pomagate tudi s temi smernicami:

Materino mleko

Ker je vsak otrok drugačen in ker je pri dojenju težko izmeriti, koliko mleka otrok zaužije, ni mogoče predpisati, koliko materinega mleka morate dati otroku med odstavljanjem. Otroka še naprej dojite na zahtevo in mu dovolite, da se sam odloči, kdaj ima dovolj.

Pri dojenju ne gre le za prehrano. Vašemu otroku zagotavlja tudi občutek varnosti in zaščite. Zato, ko opustite obrok dojenja, poskusite ponuditi druge oblike tolažbe, na primer veliko objemov in pomiritve. Odstavljanje je tudi za vas postopen proces in počasno zmanjševanje števila dojenj telesu pomaga, da se prilagodi na manjšo tvorbo mleka.

Začetna mlečna formula za dojenčke

  • Pri starosti od 6 do 12 mesecev naj bi dojenček dnevno zaužil približno 500–600 ml mleka.
  • Od 12. meseca dalje naj bi otrok dnevno zaužil vsaj 350 ml mleka in ne več kot 600 ml. To so za malčka običajno 3 obroki.

Kaj lahko storim, da bo odstavljanje potekalo gladko?

Na začetku se mora otrok navaditi na občutek hrane v ustih ter se naučiti, kako jo premikati po ustih in pogoltniti, zato bo pojedel le zelo majhne količine.

Če poskrbite, da je vaš otrok sproščen, zadovoljen in ne preveč lačen, bo bolj sprejemljiv za preizkušanje nove goste hrane. Ko začnete z odstavljanjem, otroku najprej dajte polovico obroka mleka, preden mu ponudite hrano. Nato pa, ko se otrok navadi jesti, mu pred običajnim obrokom mleka poskusite ponuditi hrano.

milk in jug
Kravje mleko ni prehransko prilagojeno vašemu otroku. Zaradi tega ga ne smete uporabljati kot glavno pijačo, temveč ga uvedite za pripravo obroka.

Več kot verjetno je, da bo vaš dojenček začel piti manj mleka, ko bo užival več goste hrane, in da bo njegovo hranjenje z mlekom postalo redkejše in krajše.

Ko je otrok star približno 6 mesecev, uvedite odprto skodelico ali lonček s prostim pretokom, da se nauči piti. Če mu kot prvo nemlečno pijačo ponudite vodo, boste preprečili, da bi razvil okus za sladke ali umetne okuse.

Ali naj bi pri odstavljanju uporabljali kravje mleko?

Pred 12. mesecem starosti dojenčku ne smete dajati kravjega ali kozjega mleka kot nadomestilo za materino mleko ali začetno mlečno formulo za dojenčke. Lahko pa kravje mleko uporabljate pri kuhanju in pripravi hrane. Če se odločite za uporabo kozjega mleka v živilih, poskrbite, da kupite pasterizirano vrsto.

Zadnji pregled: 5. september 2016

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country