Nasveti za starše izbirčnih dojenčkov

Nič več izbirčna Metka

Triki, s katerimi boste prepričali tudi najbolj izbirčne jedce

Čeprav lahko izbirčni jedec moti obroke, je pomembno, da ostanete mirni in vztrajate. Če otroku ponujate različne nove okuse in teksture, mu boste s tem pomagali pridobiti potrebne hranilne snovi. Če torej danes odklanja brokoli, poskusite znova – morda mu bo naslednjič všeč.

Nasveti za starše izbirčnega dojenčka

Če vaš dojenček uživa le nekaj najljubših jedi, je manj verjetno, da bo razvil okus za bolj raznoliko in uravnoteženo prehrano, zato lahko zlahka postane izbirčen pri hranjenju. Večina dojenčkov do starosti malčka dobro sprejema različne okuse hrane. Pomembno je, da otroku že zgodaj poskusite v prehrano vnesti čim več raznolikosti, saj mu s tem zagotovite potrebne hranilne snovi.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj predlogov, kako otroka spodbuditi k uživanju različnih vrst hrane:

  • Bodite zgled – tudi sami pokusite nekaj otrokove hrane in to pospremite z odobravajočimi zvoki in izrazi, da bo dojenček razumel, da je to nekaj okusnega.
  • Začnite z majhnimi obroki – manjše porcije so manj zastrašujoče in vedno lahko ponudite še malo več, če je otroku jed všeč.
  • Ponudite porcije različnih okusov, tako da lahko poskusi nekaj drugega, če mu nekaj ni všeč – vendar se izogibajte prepogostemu ponujanju otrokove najljubše hrane.
  • Če otrok nekaj izpljune, poskusite isto jed ponoviti drug dan – morda pomešano z nekaj njegove najljubše hrane. Ne pozabite – verjetno boste morali biti potrpežljivi.
  • Poskusite isto živilo pripraviti na različne načine, na primer korenčkov pire in kuhane korenčkove palčke kot prstno hrano.
  • Poskrbite, da bodo obroki zabavni in privlačni, tako da otroku ponudite mavrične barve, na primer zeleni brokoli, oranžni sladki krompir in rumeno banano – pogovor o različnih barvah lahko spodbudi njegovo zanimanje.
  • Čeprav otroka ne smete siliti, da bi jedel nekaj, česar ne mara, ga lahko z nežno spodbudo prepričate, da jed še enkrat pokusi.
  • Obroke jejte skupaj – otroci veliko raje jedo hrano, ki jo uživate skupaj z njimi.

Zadnji pregled: 21. avgust 2014

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country