Položaji za dojenje

Čas branja: 5 minut

Od zibke in žogice do položaja na boku – pomembno je, da najdete položaj za dojenje, ki bo ustrezal tako vam kot vašemu dojenčku. Če se počutite nelagodno, lahko položaj kadar koli spremenite. To lahko zmanjša bolečine zaradi polnih dojk in vam pomaga, da bo dojenje uspešno.

mother breastfeeding baby icon

Telesa mamic so si različna, zato lahko neki položaj vam ustreza, drugi mamici pa ne1.

mother breastfeeding baby icon

Ležeči položaj je odličen za zgodnje dojenje in otroku pomaga pokazati začetne reflekse, ki lahko pripomorejo k uspešnemu dojenju2.

baby breastfeeding icon

Hranjenje v pokončnem položaju, kot je na primer položaj koale, je lahko koristno za zmanjšanje refluksa pri otroku4.

Najboljši položaj za dojenje novorojenčka

Najboljših položajev za dojenje novorojenčka ni, saj so si telesa mamic različna, zato lahko neki položaj vam ustreza, drugi mamici pa ne1.Pri dojenju je zelo pomembno, da najdete položaj, ki je udoben za vas in vašega otroka. Oglejte si kratek Aptaclubov vodnik po korakih, ki prikazuje tri najboljše položaje za dojenje, ki jih lahko preizkusite.

Položaji za dojenje

amamentacao 3
number icon 1

Ležeči položaj

  • Pri tem položaju za dojenje sedite sproščeno in ob opori, rahlo naslonjeni nazaj, dojenček pa vam leži na trebuhu in se lahko priplazi k prsim ter se hrani1.
  • Ta položaj je odličen za zgodnje dojenje in otroku pomaga pokazati začetne reflekse, ki lahko pripomorejo k uspešnemu dojenju2.
number icon 2

Položaj leže na boku

  • Pri tem položaju za dojenje ležite na boku, dojenček pa leži poleg vas in se hrani, medtem ko sta obrnjena drug proti drugemu.
  • Ta položaj je koristen, če ste rodili s carskim rezom, saj lahko razbremeni pritisk na trebuh3.
number icon 3

Položaj žogice

  • Pri tem položaju za dojenje otrok leži podprt v liniji vaše roke, z nogami za vami in naslonjen na naslonjalo vašega sedeža.
  • Tudi ta položaj je koristen, če ste rodili s carskim rezom, saj lahko razbremeni pritisk na trebuh3.
number icon 4

Položaj zibke

  • Pri tem položaju za dojenje je dojenček obrnjen proti vam, vi pa mu podpirate glavo, vrat in ramena.
  • Ta položaj je uporaben pri dojenju v javnosti, saj lahko dojenčka zlahka podprete v katerem koli sedečem položaju.
number icon 5

Položaj koale

  • Pri tem položaju za dojenje dojenček sedi v vašem naročju, z nogicami na obeh straneh vašega stegna, in se hrani v pokončnem položaju.
  • Ta položaj je uporaben, če vam je nerodno dojiti v javnosti, saj je diskretnejši. Ta način je tudi dober, če je dojenček starejši in lahko sam podpira glavo, sicer pa je pomembno, da med hranjenjem otrokovo glavo podpirate vi4.

Najboljši položaj za dojenje pri refluksu

baby breastfeeding at lunch 2

Če ima vaš otrok težave z refluksom, lahko pomaga, če ga dojite v pokončnem položaju. Tako je lahko položaj koale koristen pri zmanjševanju primerov refluksa pri otroku4. Če vas skrbi, da ima vaš otrok težave s hranjenjem, se vedno posvetujte z zdravstvenim delavcem.

Zadnji pregled: 8. april 2020

Pregledala ekipa za medicinske in znanstvene zadeve pri podjetju Nutricia

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country