Pomoč pri skrbi za nedonošenčka

Majhni blagoslovi

Ljubezen in podpora sta vam lahko v pomoč

Rojstvo nedonošenčka je lahko čustveno stresno in izčrpavajoče obdobje za oba starša. Kot partner se boste morda počutili nemočni, ko bi morali biti trdni, vendar tolažbo in podporo potrebujeta oba starša. Poskusite se ne obremenjevati preveč, in če to potrebujete, poiščite ustrezno pomoč.

Podpora partnerju in novorojenčku

Oddelki za neonatologijo so dobro opremljeni za ustrezno oskrbo vašega nedonošenčka, vendar zaradi vsega osebja in medicinske opreme lahko vzbujajo strah. Poskusite biti v bližini svojega otroka in pogovarjajte se s partnerjem – če je vaš dojenček star približno 24 tednov, pozna vaš glas še iz časa, ko je bil v maternici, in če vas sliši, mu bo to v tolažbo.

Na oddelku za neonatologijo vam bodo povedali, koliko fizičnega stika lahko imate z otrokom, vendar je običajno čisto v redu, če otročku občasno namenite pomirjujoč dotik in mu s tem daste vedeti, da ste ob njem. Ko bo dojenček dovolj krepak, boste praviloma lahko sodelovali pri njegovi negi – menjavi pleničk, kopanju, masaži in celo hranjenju.

Priprava na odhod domov

Če imate nedonošenčka, lahko večino časa preživite v bolnišnici, zato je iti domov in opraviti gospodinjska opravila lahko težavno. To odgovornost si boste verjetno želeli deliti s partnerjem, tako da bo doma vse pripravljeno, ko boste pripeljali dojenčka. Včasih pomaga, če si vzamete odmor od bolnišničnih obveznosti, si zbistrite misli in se osredotočite na kaj drugega. Vseeno pa prosite za pomoč prijatelje in družino; v tem trenutku jih boste potrebovali.

Če ima vaš dojenček starejše bratce in sestrice, jih boste želeli predstaviti in jih vključiti v opravila. Za otroke je lahko težko, če sta starša dlje časa v bolnišnici, zato jih seznanite s tem, kaj se dogaja, saj jim bo tako lažje.

Poporodna depresija je pogostejša pri starših nedonošenčkov.

Poporodna depresija pri partnerjih

Poporodna depresija ne prizadene samo novopečenih mamic – zanjo so dovzetni tudi njihovi partnerji. Starše nedonošenčkov doleti pogosteje zaradi dodatnega stresa in obremenitev. Na žalost lahko poporodna depresija dodatno obremeni že tako težavno situacijo, zato je pomembno, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem, če sumite, da trpite vi ali vaš partner.

Bodite pozorni na naslednje simptome:

  • jok
  • napadi panike
  • stalna utrujenost
  • nespečnost
  • izguba apetita ali pretiran apetit
  • izguba dobre samopodobe
  • nihanje razpoloženja

Zadnji pregled: 19. maj 2015

Sorodni članki

Vzpostavljanje vezi z dojenčkom v starosti od 0 do 3 mesecev

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country