Raznolikost živil pri odstavljanju

V ravnovesju

Raznolika prehrana je ključnega pomena

Dobre prehranjevalne navade se začnejo že zgodaj, zato je pomembno, da otroka v obdobju odstavljanja naučite jesti raznoliko hrano. Spoznajte, kako uvajanje različnih živil zagotavlja pravo ravnovesje beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov, ki so bistveni za njegovo prihodnje zdravje, rast in razvoj.

Raznolikost zagotavljanja dobro hranljivost

Dobra prehrana zagotavlja hranila za hitri razvoj vašega otroka. Z uvajanjem različnih prehransko uravnoteženih živil že od najzgodnejše faze odstavljanja je najboljši način za spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad, ki lahko trajajo vse življenje.

Ko se dojenček rodi, ima zelo malo preferenc glede hrane, vendar lahko vzljubi marsikatere nove okuse.

Vloga materinega mleka pri spodbujanju raznolikosti hrane

Materino mleko ima številne koristi, poleg tega pa prenaša okuse iz materine prehrane, kar lahko spodbudi dojenčkovo sprejemanje različnih živil. Če se torej zdravo in uravnoteženo prehranjujete vi, se bo verjetno tudi vaš otrok.

Dojenčki, ki so hranjeni z mlečno formulo, slabše sprejemajo nove okuse, zato je pomembno, da dojenčku, ki ga hranite po steklenički, pri odstavljanju nudite raznoliko prehrano. Če mu predstavite veliko različnih okusov in tekstur, bo raje sprejemal novo hrano.

Pri dojenčkih, ki se prehranjujejo bolj raznoliko, je manj verjetno, da bodo v poznejšem življenju postali izbirčni.

Uvajanje novih živil, okusov in tekstur

Zelenjavne in sadne kašice so idealna hrana za začetno odstavljanje vašega otroka. Poleg tega, da so odličen vir hranilnih snovi, lahko otroci že v zgodnjem otroštvu spoznajo veliko različnih vrst zelenjave, zaradi česar bodo pozneje jedli več zelenjave in sadja. Veliko mamic v zgodnjih fazah odstavljanja uporablja tudi riž za dojenčke, kot je na primer riž za dojenčke Aptamil Organic. Pripravite ga z materinim mlekom ali mlečno formulo in ga lahko ponudite samostojno ali pa ga zmešate s sadno ali zelenjavno kašico.

Študije priporočajo, da poleg sadnih uvedete tudi različne zelenjavne kašice, saj bo vaš dojenček zaradi pitja materinega mleka ali mlečne formule že poznal sladke okuse. Tako se bo naučil sprejemati tudi slane in grenke okuse poleg sladkih in kislih kombinacij sadja.

Poskusite uvesti zelenjavne kašice pred sadnimi, saj vaš dojenček zaradi pitja materinega mleka ali mlečne formule že pozna sladke okuse.

Čeprav smo lahko v skušnjavi, da bi kisle ali grenke okuse naredili bolj privlačne tako, da bi jih mešali s sladkimi okusi, ni veliko dokazov, da to resnično pomaga. Bolj učinkovito je uvajanje različnih okusov čim bolj zgodaj v procesu odstavljanja. Dokazano je, da dojenčki, ki se hranijo z raznovrstnim sadjem in zelenjavo, pogosteje sprejemajo druge nove okuse, kot je pire iz piščanca, kot tisti, ki se hranijo z manj raznovrstno prehrano, ker so bili izpostavljeni različnim okusom, vonjavam in teksturam ter so se jih navadili.

Čas in potrpežljivost – ključ do uspešnega odstavljanja

Živil ni treba uvajati posamično, razen če so v otrokovi ožji družini primeri alergije na hrano. Nekaj dni ponujajte enako novo hrano, tudi če jo otrok sprva zavrača. Številne študije so pokazale, da je potrebnih več poskusov (običajno 8–10), da otrok sprejme novo hrano, zato vztrajajte. Veliko staršev obupa že po nekaj poskusih, saj menijo, da njihov otrok te hrane preprosto ne mara, čeprav se v resnici morda še vedno privaja na novo hrano ali okus. Vztrajnost se lahko obrestuje, zato ne obupajte in še naprej poskušajte.

Nadaljnji koraki

  • Ko je otrok starejši od 6 mesecev, so meso, ribe, stročnice in jajca dragocene oblike beljakovin.
  • Če se dojenček prehranjuje vegetarijansko, vključite različne stročnice, kot so čičerka, leča in fižol. V prehrano lahko vključite tudi oreščke, vendar morajo biti drobno zmleti.
  • Študije so pokazale, da lahko eksperimentiranje z novimi in raznolikimi teksturami v zgodnji fazi otrokovega prehranjevanja pripomore k manjšemu zavračanju hrane in boljšemu sprejemanju nove hrane v poznejšem otroštvu.
  • Če otroku pri vsakem obroku ponudite več kot eno vrsto hrane, na primer slano jed, ki ji sledi sladka jed, lahko bolje sprejme novo hrano.

Zadnji pregled: 5. september 2016

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country