Refluks pri dojenčkih: simptomi in vzroki

Refluks pri dojenčkih

Prepoznajte znake refluksa pri dojenčkih

Refluks in regurgitacija sta medicinska izraza, ki opisujeta proces izločanja majhnih količin mleka po hranjenju. Pri dojenčkih je to povsem normalno in naj bi bilo povezano z razvijajočim se prebavnim sistemom – za to imamo vse tiste tetra pleničke! In v večini primerov ni prav nobenega razloga za skrb. Običajni vzrok je, da se zapiralka, ki zadržuje vsebino želodca v želodcu, še vedno razvija in tako lahko mleko – in kislina – ponovno priteče navzgor. Do otrokovega prvega rojstnega dne bi morala večina simptomov refluksa in regurgitacije izzveneti.

Razlike med refluksom in regurgitacijo

Izraza “refluks” in “regurgitacija” pravzaprav označujeta različna pojava, vendar sta z vidika posledic za otroka in zdravljenja zelo tesno povezana. Pripravili smo kratek videoposnetek, v katerem lahko izveste več o simptomih in zdravljenju refluksa.

Kaj je refluks

Pri refluksu, imenovanem tudi gastroezofagelni refluks, se mleko ali pri starejših dojenčkih hrana iz želodca vrača v požiralnik. Pogosto ga imenujemo “tihi refluks”, saj je včasih težko ugotoviti, kaj se dogaja, kajti fizično ne vidimo, kako se hrana začne ponovno dvigovati.

Kaj je regurgitacija

Pogosteje ta pojav imenujemo polivanje ali bljuvanje, zgodi pa se, ko mleko ali hrana iz želodca potuje po požiralniku vse do ust, nato pa iz ust navzven in pogosto pristane na ramenu mamice ali očka! V nasprotju z bruhanjem pri tem ni napenjanja, zgodi se brez napora, nekako kot kolcanje.

Glavna stvar, ki si jo je treba zapomniti, je, da sta refluks in regurgitacija zelo pogosta in povsem normalna pojava, čeprav starše lahko prestrašita. Morda vas skrbi, da vaš dojenček ne dobi dovolj hranilnih snovi, vendar se to zgodi zelo redko.  Če dojenček ne kaže znakov nelagodja in ne izgublja teže, ne bi smelo biti težav.

Pri približno 30 % zdravih dojenčkov se v prvem letu življenja, ko njihov prebavni sistem še vedno dozoreva, refluks in regurgitacija pojavita večkrat na dan².

Možni vzroki za refluks in regurgitacijo

Če vaš dojenček mleko pogosto poliva, vas lahko pomiri podatek, da obstaja več pogostih vzrokov, zakaj se to dogaja:

  • dojenčki veliko časa preživijo v ležečem položaju
  • njihova prehrana je večinoma sestavljena iz tekočine
  • njihov požiralnik je kratek
  • njihov prebavni sistem še vedno dozoreva
  • prevelika količina zaužitega mleka ali hrane naenkrat lahko povzroči težave

Večina teh vzrokov je neločljivo povezana s preprostim dejstvom, da so dojenčki. Vendar pa je nekaj preprostih stvari, ki jih lahko preizkusite, da ublažite neprijetne simptome, če je bil pri vašem dojenčku ugotovljen refluks ali regurgitacija.

Kateri so znaki refluksa in regurgitacije?

Simptomi se običajno pojavijo v starosti od 3 tednov do 12 mesecev. Šteje se, da ima vaš otrok regurgitacijo, če tri tedne ali več najmanj dvakrat na dan poliva, vendar nima drugih očitnih znakov bolezni, kot so napenjanje, bruhanje, hujšanje ali težave pri hranjenju. Vendar pa so razen politega mleka z refluksom povezani tudi drugi neprijetni simptomi:

unhappy baby

stalni ali nenadni jok

razdražljivost ali bolečine

baby on changing table

upognjen hrbet po hranjenju

pogosto prebujanje

Kaj je gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)?

V hujših primerih refluks vodi do vnetja prebavnega sistema, kar lahko povzroči težave s hranjenjem in zastoj rasti. To se imenuje gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB). To ni enako preprostemu refluksu in regurgitaciji in se pojavi le v hudih primerih.

Naj se posvetujem z zdravstvenim delavcem?

Čeprav sta refluks in regurgitacija normalna pojava in sčasoma mineta, je vedno dobro, da se posvetujete s patronažno sestro, farmacevtom ali zdravnikom, če menite, da ima vaš otrok katero od teh težav. Ko bo diagnoza postavljena, vam bo zdravstveni delavec lahko svetoval praktične načine za lajšanje simptomov in vam po potrebi predstavil prehranske rešitve, ki so na voljo. Vedno se posvetujte z zdravstvenim delavcem, če vaš otrok redno bruha, izloča velike količine mleka ali mu je med hranjenjem nelagodno, da se lahko izključijo drugi vzroki. Če je vaš dojenček star manj kot eno leto, je naše orodje za preverjanje simptomov pri dojenčku koristen način, da povzamete simptome svojega dojenčka in se bolje pripravite na pogovor z zdravstvenim delavcem, poleg tega pa ponuja tudi nekaj praktičnih nasvetov.

Nadaljnji koraki

  • Preverite, ali se simptomi vašega otroka ujemajo s tistimi, ki smo jih navedli.
  • Zapišite simptome svojega otroka in pogostost njihovega pojavljanja ali jih vnesite v naše orodje za preverjanje simptomov pri dojenčku in ustvarite povzetek v formatu PDF.
  • Pogovorite se s patronažno sestro, farmacevtom v bližnji lekarni ali se dogovorite za obisk pri splošnem zdravniku.
  • Če je bil pri vašem otroku diagnosticiran refluks ali regurgitacija, si oglejte naše nasvete za obvladovanje težav.

Zadnji pregled: 12.09.2016

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country