2. faza odstavljanja: uvajanje hrane različnih tekstur

Iz rok v usta

Naslednji korak pri odstavljanju

Prehod od gladkih kašic h gostejšim teksturam hrane v drugi fazi odstavljanja pomeni, da se bo moral otrok naučiti žvečiti. To je dobra priprava na uživanje večjih kosov, kot je prstna hrana, ko otroku koordinacija rok in oči omogoča, da se hrani sam, pomembno pa je tudi za razvoj govora. Recepti za jedi, bogate z železom, za sedemmesečnega otroka lahko pomagajo pri njegovem kognitivnem razvoju v tem obdobju.

2. faza odstavljanja

Ko bo vaš dojenček sprejel gladke teksture hrane in mu bodo teknile, lahko poskusite preiti na naslednjo fazo odstavljanja – raziskovanje novih okusov in gostejših tekstur.

Prehransko uravnotežena prehrana za odstavljanje

Ker nobeno posamezno živilo ne more zagotoviti vseh potrebnih hranil, morate otroku ponuditi širok izbor živil. Tako boste zagotovili pravo ravnovesje vitaminov in mineralov ter energijo, ki jo otrok potrebuje za rast, učenje in raziskovanje sveta okoli sebe.

V tem obdobju je še posebej pomembno, da hrana in mleko vsebujeta zdravo količino železa, saj naravne zaloge, s katerimi se je otrok rodil, po približno 6 mesecih začnejo kopneti.

S čim hraniti otroka v drugi fazi odstavljanja

Poskusite začeti dan z žiti za zajtrk, obogatenimi s ključnimi vitamini in minerali, vendar brez dodanega sladkorja ali soli. Dojenčki, stari 7 mesecev in več, lahko za začetek dneva poleg ovsene kaše poskusijo tudi  večzrnati zajtrk. Ker se v vsaki žlički skriva naše strokovno znanje, vsebuje ključne vitamine in minerale, vključno z vitaminom D za normalen razvoj kosti in železom za podporo normalnemu kognitivnemu razvoju. V glavni obrok ne pozabite vključiti veliko različne zelenjave, za sladico pa ponudite sadje. Dojenčki te starosti so običajno pripravljeni pokusiti nove okuse, zato je to odličen čas za uvajanje novih živil, kot so jajčevci, gobe in ananas.

plate of broccoli
Za drugo fazo odstavljanja so idealni majhni kosi kuhane zelenjave, npr. brokoli.

Čeprav otrok vsak dan poje vedno več, sta materino mleko ali mlečna formula še vedno pomemben del otrokove prehrane. Otrok dnevno potrebuje približno 500–600 ml mleka – v to količino je vključeno tudi mleko, ki ste ga uporabili za pripravo hrane.

Prava tekstura

Druga faza odstavljanja prinaša tudi učenje žvečenja. Pri tem od gladkih kašic postopoma preidemo na teksture pretlačene hrane, s čimer otroka spodbudimo, da začne premikati čeljust gor in dol. Ko se bo tega naučil, bo pripravljen na večje grudice in koščke.

Zdaj se verjetno izboljšuje tudi otrokova koordinacija, zato ga lahko poskusite seznaniti s prstno hrano in zabavnim samostojnim hranjenjem. Na začetku so idealni majhni kosi kuhane mešane zelenjave, kocke mehkega sadja ali rezine kruha.

Pravi okusi

Ker je to obdobje, ko je otrok odprt za preizkušanje novih okusov, je pomembno, da mu ponudite široko paleto zdravih živil, da se nauči uživati v različnih okusih. Od drugega do približno osmega leta starosti so otrokove preference relativno ustaljene, zato lahko z uvajanjem več živil preprečite, da bi v obdobju malčka in zgodnjega šolanja postal izbirčen pri prehranjevanju.

Naslednji koraki

Te izdelke dodajte na nakupovalni seznam za 2. fazo odstavljanja:

  • brokoli
  • bučke
  • gobe
  • ananas
  • breskve
  • sveži losos
  • rdeče meso
  • sir in polnomastni jogurti
  • z železom obogatena žita za zajtrk – izberite vrste, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja ali soli

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country