Vzpostavljanje vezi z dojenčkom v starosti od 0 do 3 mesecev

Čas je dragocen

Kako krepiti vez z novorojenčkom

Vzpostavljanje vezi z dojenčkom se zgodi samo od sebe, čisto naravno, zato naj vas to ne prestraši, tudi če niste vi tisti, ki hranite dojenčka. Pomembno je tudi, da vsi trije – in vsi sorojenci, če jih vaš otročiček ima – preživljate čas skupaj, da bo vaš najmlajši dobil pravi občutek pripadnosti.

Vzpostavljanje vezi

Spodaj vam predlagamo nekaj preprostih načinov, kako lahko ustvarite tisti pravi občutek povezanosti z otrokom:

  • med hranjenjem otroka tesno privijte k sebi
  • nežno mu premikajte roke in noge
  • masirajte ga, kot ste to počeli v prvih tednih
  • dvignite ga in zibajte
  • dotikajte se ga
mother kissing babys feet
Dotik je najboljši način za vzpostavljanje vezi z dojenčkom.

Fizični stik je najboljši način vzpostavljanja vezi z dojenčkom, saj:

  • otroku daje občutek varnosti in zavetja.
  • otroka vključi v svet, ki ga obdaja
  • pomeni komunikacijo z otrokom, da se vam ta lahko odziva

Več ko imate z dojenčkom fizičnih stikov, močnejšo vez boste zgradili. Vendar ne obupajte, če bo trajalo nekaj časa, da se dojenček odzove – seveda vsi potrebujete nekaj časa, da se navadite drug na drugega.

Zadnji pregled: 19. november 2015

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country