Zakaj dojenčki jokajo?

Povzetek

Dojenček joka, ker je lačen, utrujen, ker ima umazano pleničko, ker ima vetrove ali ker želi, da ga pocrkljamo. Kot novopečeni starši se boste morali najprej naučiti, kaj pomeni posamezen otrokov jok, vendar brez skrbi, to bo kmalu postalo instinktivno.

Dojenčkov jok: kaj vam želi otrok sporočiti?

Dojenčki jokajo, ker ne znajo govoriti! To je njihov edini način, da vas prosijo, da zadovoljite njihove potrebe. Dojenček vam morda želi povedati tole – in takole mu lahko pomagate:

 • »Lačen sem«
  Čeprav se sprva sliši kot vsak drug jok, se boste kmalu naučili prepoznati poseben zvok lakote. S hranjenjem se ta težava hitro uredi.
 • »Vetrove imam«
  Če dojenček joka po hranjenju, gre verjetno za vetrove ali celo kolike. Pomaga, če otroku po vsakem hranjenju pravilno podrete kupček. Če to ne pomaga in se zdi, da je otrok še vedno v stiski, se posvetujte s patronažno sestro.
 • »Preutrujen sem«
  Če se otrokov jok proti koncu dneva stopnjuje, je morda le utrujen po vseh vznemirljivih novih izkušnjah, ki jih je doživel. V tem primeru poskrbite, da ima čez dan dovolj priložnosti za spanje. Večerni jok je tudi eden od možnih znakov kolik.
 • »Neprijetno mi je«
  Je vašemu otroku prevroče ali prehladno? (Preverite temperaturo otrokovega prsnega koša. Otrokove dlani in stopala so na dotik pogosto mrzla, tudi če je dojenčku precej toplo). Ali pa mu je treba le zamenjati pleničko?
 • »Ni mi dobro«
  Če je dojenček bolan, njegov jok pogosto zveni drugače kot običajno. Včasih dojenček joka manj, ko se počuti slabo.
 • »Crkljal bi se«
  Včasih si otrok preprosto samo želi biti v vaši bližini in v naročju. Vzemite si čas in uživajte v teh dragocenih skupnih trenutkih.

Naslednji koraki

 • Če vas otrokov jok skrbi, se pogovorite s patronažno sestro. Vzrok so lahko kolike ali kakšno drugo nelagodje.
 • Za pomoč prosite prijatelje in družino. Če ste pod stresom, otrok to zazna in pogosto še bolj joka. Vzemite si nekaj časa za sprostitev in ponovno vzpostavitev ravnovesja.

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country