Živila, ki se jim je treba izogibati

Ni na jedilniku

Cele oreščke, med in sladkor pustite za pozneje

Pomembno je, da otroka med odstavljanjem seznanite s čim več različnimi živili. Vendar pa obstajajo nekatera živila, ki niso primerna, dokler vaš otrok ni star več kot 12 mesecev, in se jim morate v obdobju odstavljanja izogibati.

Živila, ki se jim je treba izogibati med odstavljanjem1

Pomembno je, da otroka ob začetku odstavljanja seznanite z raznolikimi živili in mu tako zagotovite vsa hranila, ki jih potrebuje za normalno rast in razvoj. To spodbuja tudi zdravo prehranjevanje pozneje v življenju.

Nekatera živila pa niso primerna za otroke, mlajše od 12 mesecev, in se jim je treba v procesu odstavljanja izogibati. Med njimi so:

 • Kravje mleko – lahko ga uporabljate za kuhanje od 6. meseca dalje, vendar ne vsebuje pravih hranilnih snovi, da bi lahko nadomestilo materino mleko ali mlečno formulo kot glavni napitek za otroka vsaj do njegovega prvega rojstnega dne.
 • Kozje mleko – podobno kot kravje mleko tudi to nima pravega razmerja hranilnih snovi, da bi lahko nadomestilo materino mleko ali mlečno formulo kot glavni mlečni napitek otroka do 12. meseca starosti. Če je pasterizirano, lahko kozje mleko uporabljate pri pripravi hrane od 6. meseca starosti dalje.
 • Sol – dojenčkove ledvice še niso dovolj razvite, da bi prenesle veliko natrija, zato se izogibajte dodajanju soli v hrano in bodite previdni pri hrani, kupljeni v trgovini, ki lahko vsebuje veliko soli.
 • Sladkor – čezmerno uživanje lahko poškoduje otrokove zobe in ga napeljuje k temu, da razvije željo po sladkem. Sladkor ima tudi zelo majhno hranilno vrednost in ne prispeva k uravnoteženi prehrani, zato se mu raje izogibajte.
 • Med – bakterije v medu lahko v otrokovem črevesju občasno proizvajajo toksine in povzročijo otroški botulizem. Med vsebuje tudi veliko sladkorja.
 • Celi oreščki – ker predstavljajo nevarnost zadušitve, celih oreščkov ne smete dajati otrokom, mlajšim od 5 let. Če v družinski anamnezi ni alergij, jih lahko postrežete mlete ali pripravljene v jedeh od 6. meseca dalje.
 • Hrana z nizko vsebnostjo maščob – dojenčki v prehrani potrebujejo maščobe, zato jim ne smemo dajati mleka ali jogurtov z nizko vsebnostjo maščob ali hrane za odrasle z nizko vsebnostjo maščob.
 • Morski pes, mečarica in jadrovnica – te vrste rib lahko vsebujejo škodljive količine živega srebra, ki lahko vplivajo na razvijajoči se živčni sistem vašega otroka.
 • Surovi lupinarji – otrokov imunski sistem je slabše razvit kot imunski sistem odraslih, zato je bolj dovzeten za zastrupitve s hrano. Surovih lupinarjev se je treba izogibati, kuhani lupinarji pa so primerni za dojenčke, starejše od 6 mesecev.
 • Mehki sir s plesnijo ali nepasteriziran sir – ker se otrokov imunski sistem še razvija, je bolj dovzeten za bolezni zaradi bakterij v živilih kot odrasli. Nepasterizirani siri in mehki siri s plesnijo, kot sta brie ali camembert, so za vas primerni tudi med dojenjem, vendar mladi prebavni sistem vašega otroka na to še ni pripravljen.
 • Čaj ali kava – vsak napitek, ki vsebuje kofein, je neprimeren za dojenčka, tanini v čaju pa lahko preprečijo absorpcijo železa.
 • Premalo kuhana jajca brez oznake kakovosti – dojenčki, starejši od 6 mesecev, lahko uživajo jajca, in če imajo oznako kakovosti, jih lahko jedo tudi surova (na primer v domači majonezi) ali mehko kuhana. Če te oznake nimajo, jih je treba skuhati do trdega2.

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country