Živila, ki se jim je treba pri dojenju izogibati

Čas branja: 5 minut

Veliko žensk se v času nosečnosti po nepotrebnem izogiba različnim živilom2, zato smo pripravili ta uporabni vodnik, v katerem so na podlagi znanstvenih raziskav prikazani primeri živil, ki se jim je treba izogibati med dojenjem.

chilli pepper icon

Med dojenjem se ni treba izogibati začinjeni hrani. Pravzaprav lahko dodajanje okusov teh živil v materino mleko pomaga otroku, da bo pri odstavljanju lažje sprejemal več okusov1.

nuts icon

Če nimate alergije, se ni treba izogibati alergenim živilom, razen če menite, da je imel vaš otrok reakcijo, ali če vam je tako svetoval zdravstveni delavec2.

fish icon

Pomembno je, da zaužijete 2 porciji mastnih rib na teden, saj s tem otroku zagotovite vir zdravih maščob v materinem mleku. Vendar je pomembno, da to količino zaradi vsebnosti živega srebra v ribah3,4 omejite na dve porciji.

Česa ne smete jesti med dojenjem

newborn breastfeeding

Zelo pomembno je, da med dojenjem uživate zdravo in uravnoteženo prehrano, saj boste tako otroku zagotovili vsa pomembna hranila, ki jih potrebuje. Zato je najbolje, da se brez pravega razloga ne izogibate živilom, saj bi s tem otroku lahko odvzeli pomemben vir hranil. Če se že prehranjujete zdravo in uravnoteženo, vam pri prehrani med dojenjem ne bo treba veliko spreminjati. Najpogosteje se izogibamo začinjeni hrani, alergeni hrani in ribam.

Začinjena hrana1

  • Med dojenjem se ni treba izogibati začinjeni hrani. Pravzaprav lahko dodajanje okusov teh živil s tem, kar pojeste, vašemu otroku pomaga, da bo pri odstavljanju lažje sprejemal več okusov.

Alergena hrana

  • Če nimate alergije, se ni treba izogibati alergenim živilom, razen če menite, da je imel vaš otrok reakcijo, ali če vam je tako svetoval zdravstveni delavec2.
  • Alergija na kravje mleko je pri dojenčkih pogostejša kot pri odraslih in zato povzroča skrb številnim staršem. Čeprav lahko v nekaterih primerih simptome alergije na kravje mleko povzroči tudi dojenje, se ti simptomi veliko pogosteje pojavijo ob hranjenju z mlečno formulo ali na začetku odstavljanja. Simptomi vključujejo ekcem, kožne izpuščaje, drisko, bruhanje, otekanje ustnic in bolečine v trebuhu. Med dojenjem se vam ni treba izogibati kravjemu mleku, če pa menite, da je pri vašem otroku prišlo do reakcije, se obrnite na zdravstvenega delavca.

Ribe

  • Pomembno je, da zaužijete 2 porciji mastnih rib na teden, saj s tem otroku zagotovite vir zdravih maščob v materinem mleku. Vendar je pomembno, da to količino zaradi vsebnosti živega srebra v ribah3,4 omejite na dve porciji.
  • Jadrovnica, mečarica in morski pes imajo visoko vsebnost živega srebra, zato jih lahko uživate le enkrat na teden. Druge ribe, kot so losos, tuna, skuša, postrv in sardine, pa lahko uživate dvakrat na teden4.

ZNANOST O ESENCIALNIH MAŠČOBNIH KISLINAH

Pripravilo podjetje Nutricia

Raziskave kažejo, da so esencialne maščobne kisline omega 3 in omega 6, ki so naravno prisotne v materinem mleku, zelo pomembne za razvoj otrokovih možganov, oči in živčnega sistema2. Uživanje živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3, kot so losos, skuša, sardine in tuna, bo podprlo otrokov vidni, senzorični in kognitivni razvoj.

Čemu se je treba izogibati med dojenjem

red wine

Med dojenjem je treba omejiti tudi druge stvari, ki niso živila, na primer nekatera zdravila, kofein, alkohol in kajenje. Če imate vprašanja o uporabi zdravil med dojenjem, se obrnite na zdravstvenega delavca.

Zadnji pregled: 17. junij 2020

Pregledala ekipa za medicinske in znanstvene zadeve pri podjetju Nutricia

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country