Znaki pripravljenosti na odstavitev

Pripravljen na več

Kako ugotoviti, ali je čas za gosto hrano

Če ima vaš dojenček dovolj dobro koordinacijo rok in oči, da lahko vodi predmete v usta, je morda pripravljen na začetek odstavljanja. To je pomembna faza v njegovem razvoju, ki je ne smete začeti, dokler niste prepričani, da je na to pripravljen. Nenadno in kratkotrajno povečanje apetita ni znak pripravljenosti na odstavitev.

Prepoznavanje znakov pripravljenosti na odstavitev

Ko se vaš dojenček uči novih spretnosti, ko se zna denimo prevaliti in samostojno sedeti, bo vsak dan porabil veliko več energije. Zaradi vse večjega apetita bo kmalu čas, da ga začnete seznanjati z okusi in teksturami hrane za prvo odstavljanje. Ko je dojenček pripravljen na odstavitev, bo pokazal določene znake, da je pripravljen na več kot le mleko. Vsak dojenček se razvija v svojem tempu, vendar če veste, na kaj morate biti pozorni, boste lažje poskrbeli za dodatno hrano, ki jo otrok potrebuje, ko jo potrebuje.

Je pripravljen na odstavitev ali gre za obdobje hitre rasti?

Dojenčki v prvih šestih mesecih pogosto doživijo skokovito rast, zaradi česar se poveča lakota. Pomembno je, da tega ne zamenjate s pravimi znaki pripravljenosti na odstavitev, saj se mora otrokov prebavni sistem razviti, preden je pripravljen na uživanje goste hrane. Raziskave potrjujejo, da goste hrane nikakor ne smete uvajati pred starostjo štirih mesecev (17 tednov). Pred tem časom črevesje še ni dovolj razvito, da bi se spoprijelo s hrano, ki ni materino mleko ali mlečna formula, zato je bolj dovzetno za preobčutljivost in okužbe.

Ministrstvo za zdravje priporoča, da je materino mleko ali začetna mlečna formula edini vir prehrane za zdrave dojenčke do starosti približno šestih mesecev.
Ministrstvo za zdravje priporoča začetek odstavljanja pri šestih mesecih.

Ministrstvo za zdravje priporoča, da je materino mleko ali mlečna formula edini vir prehrane zdravih donošenih dojenčkov do starosti šestih mesecev (26 tednov). Pred tem vaš dojenček vso potrebno hrano dobi z začetno mlečno formulo ali materinim mlekom.

Če je vaš dojenček v obdobju hitre rasti, je povečana lakota le začasna in njegov apetit bi se moral razmeroma hitro normalizirati. Dodatno materino mleko ali mlečna formula bi morala zadostovati za zadovoljitev povečane lakote, dokler ta traja.

Kdaj začeti z odstavljanjem

Opazili boste več znakov, ki vam bodo povedali, kdaj je vaš otrok pripravljen na odstavitev. Čeprav se lahko eden ali več teh znakov pojavi že pred dopolnjenim 6. mesecem starosti, je redko, da se pred tem časom pojavijo vsi. Ko vaš otrok pokaže večino ali vse spodaj navedene preproste znake, bi moral biti pripravljen na začetek odstavljanja1.

Znaki, da je pripravljen:

  • Samostojno sedenje – ali zmore brez težav sedeti v visokem stolčku s podprtim hrbtom?
  • Držanje glave v pokončnem položaju – ali zmore držati glavo pokonci in jo premikati z ene strani na drugo?
  • Koordinacija rok, oči in ust – ali zmore prijeti predmete, kot so grizala, in jih nesti v usta?
  • Zanimanje za vašo hrano – ali vas z zanimanjem opazuje pri jedi ali celo poskuša vzeti hrano z vašega krožnika?
  • Sposobnost požiranja hrane – dojenčki, ki na to še niso pripravljeni, hrano potisnejo nazaj ven.
  • Še vedno so lačni po hranjenju z mlekom – to je lahko znak pripravljenosti na odstavljanje ali pa hitre rasti.

Nočno prebujanje in sesanje pesti lahko napačno razumemo kot znake pripravljenosti na odstavljanje. Vendar pa zgolj ti znaki niso vedno pokazatelj, da je vaš otrok pripravljen na gosto hrano. Če menite, da je dojenček pripravljen na odstavitev pred starostjo šestih mesecev, se za nasvet obrnite na patronažno sestro ali zdravnika.

Zadnji pregled: 11. julij 2016

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country