5 mesecev star dojenček: nasveti o razvoju in prehrani

Daj petko

Pripravite se na impresiven razvoj dogodkov

Od seganja po predmetih in prijemanja do priprave na prvo okušanje kašice – veliko je stvari, ki jih lahko pričakujete, ko se nadaljuje hitri razvoj vašega vse bolj aktivnega petmesečnega dojenčka.

Kaj vse se zgodi v tem mesecu?

baby pulling feed to face
Vaš dojenček bo začel razvijati boljši oprijem in bo lahko segel po vsem, kar mu je na dosegu roke, in to zagrabil.

V fazi hitrega razvoja v tem mesecu se bo vaš 5-mesečnik morda naučil številnih spretnosti, potrebnih za nadaljnje življenje, ali pa jih bo izpopolnil. Zaradi vse večje aktivnosti in samostojnosti se mu lahko poveča apetit. Čeprav je morda že čas, da začnete razmišljati o odstavljanju in gosti hrani, je priporočljivo, da mleko ostane edini vir otrokove prehrane do šestega meseca starosti.

Razvijajoča se moč vašega dojenčka

Pri petih mesecih starosti bo vaš dojenček začel razvijati boljši oprijem in bo lahko segel po vsem, kar mu je na dosegu roke, in to zagrabil.

Dojenčki pogosto predmete nosijo v usta, ker s tem raziskujejo njihov okus in teksturo.

Ko se naravni refleks prijemanja postopoma spremeni v bolj nadzorovane gibe rok in prstov, bo otrok lahko raziskoval predmete tako, da jih bo držal in stresal z rokami, ne le sesal. Vendar pa jih še ne bo znal izpustiti1!

Krepijo se tudi otrokove roke, zgornji del telesa in vrat, kar pomeni, da bo kmalu znal sedeti, se vrteti in obračati.

Približuje se obdobje odstavljanja: gladek prehod na gosto hrano

Še preden se boste tega dobro zavedeli, bo vaš dojenček za svojo rast in razvoj potreboval več kot le mleko. Odstavljanje ali uvajanje goste hrane je pomemben mejnik, zato je pomembno, da znate prepoznati znake odstavljanja, preden začnete.

Vendar pa mnoge mamice ne vedo, s čim naj v tem ključnem obdobju hranijo svojega petmesečnega otroka. Do šestega meseca se otrokov prebavni sistem še vedno razvija, zato morda ne bo zmogel predelati ničesar drugega kot mleko.

Prezgodnje odstavljanje lahko poveča tveganje za alergije in okužbe.¹

Zaradi tega – in ker materino mleko zagotavlja popolno prehrano vašega otroka – Ministrstvo za zdravje priporoča, da z odstavljanjem počakate do šestega meseca starosti.

Ko ste enkrat povsem odločeni, pa je riž za dojenčke zelo primeren kot prva hrana. Pripravljen je z mlekom, ki ga običajno uživajo, in ima mehko, gostejšo teksturo za lažje uvajanje. Pozneje ga lahko primešate sadnim in zelenjavnim kašicam ter tako otroku predstavite vznemirljiv svet novih okusov in tekstur.

Kako stimulirati otrokov razvoj

5-mesečni dojenček se bo učil z igro, za to pa so najboljši prostor kar tla. Če ga položite na trebušček in imate igrače na dosegu roke, si bo krepil trebušne mišice, hkrati pa bo to spodbuda za prevračanje.

Prevračanje je v razvoju vašega dojenčka pomemben mejnik.

Plastično posodo s pokrovom napolnite s suhim rižem ali testeninami, da jo otrok lahko drži in stresa. To je dober način za krepitev mišic rok in prstov, pomaga pa mu tudi pri razumevanju posledic, če posodo izpusti.

In ne pozabite: dojenček se bo rad osredotočil na vas, tako da se bo nasmehnil, zasmejal in vas posnemal. Morda se bo najljubše igrače hitro naveličal, nikoli pa se ne bo naveličal vaše pozornosti.

Zadnji pregled: 13. avgust 2014

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country