Razvoj vašega dojenčka v 2. mesecu

Oprijemanje stvari

Priljubljeni zvoki in krepitev mišic

Vaš vse bolj radoveden dvomesečni dojenček se vedno bolj zanima za okolico in manj časa prespi. Morda tudi že začne oblikovati prve prepoznavne zvoke, ko se pripravlja na razvoj govora, zato je to obdobje v njegovem razvoju izjemno navdušujoče.

Kaj vse se je zgodilo v zadnjih štirih tednih?

Zdaj, ko vaš dvomesečni dojenček prepozna vaš glas in glas vašega partnerja, mu je prijetno, kadar ju sliši. Pravzaprav je to verjetno njegov najljubši zvok. Ko se začne razvijati njegova osebnost, boste lahko spoznali, kaj mu je všeč in česa ne mara. Lahko boste opazili, da potrebuje manj spanca in da je vsak dan buden malo več časa.

Telesni razvoj pri 2 mesecih

Telesni razvoj dojenčka se odvija od glave do peta: najprej se okrepijo vratne mišice, ki podpirajo glavo, nato ramena, prsni koš in spodnji del hrbta. Zadnje v razvoju so na vrsti noge.

Ko njegove mišice postajajo bolj odzivne, lahko ob navdušenju premika roke.

Dojenčkovo telo se še naprej zravnava, to pa pomeni manj zadrževanja vetrov. Če dojenček še ne dvigne glavice, ko leži na trebuhu, jo bo zagotovo dvignil kmalu.

Prijemanje in stiskanje predmetov

baby eyes
Vid vašega dojenčka se še vedno razvija, a morda se že lahko osredotoči na bližnje predmete.

Ko dvomesečni dojenček odkrije lastne roke, njegov instinktivni refleks prijemanja začne pojenjavati. Na ta način lahko raziskuje različne predmete na večjem območju. Najverjetneje ga očara vse, kar je novega, zato spodbujajte njegovo koordinacijo rok in oči z različnimi predmeti, ki jih lahko prime, pazite le, da so varni za dojenčke. 

Razvijajoči se vid vašega dojenčka

Pri dveh mesecih starosti se otrokov vid še vedno razvija. A nekateri dojenčki so se zdaj že sposobni osredotočiti na bližnje predmete. Čeprav imajo mnogi dojenčki pri tej starosti raje živahne vzorce in osnovne barve, zdaj vse lažje ločujejo med različnimi odtenki.

Učenje sporazumevanja

Vaš dojenček za sporazumevanje ne potrebuje besed; preprosti zvoki, gruljenje in čebljanje kot odziv na vaš glas so instinktivni in sčasoma boste vedeli, kaj pomenijo. Dojenček lahko celo obrne glavo proti vašemu glasu, ko govorite.

Udobje maminega naročja

Vaš dojenček se zdaj počuti udobno ob vašem dotiku in se pomiri, ko ga vi ali vaš partner držite v naročju. Ne skrbite, da bi dvomesečni dojenček postal pretirano odvisen od crkljanja, objemajte in tolažite ga, kadar koli to potrebuje. Če pa ga želi pocrkljati neznana oseba, pa lahko to sproži plaz solz. Mnogi dojenčki začnejo tolažbo iskati tudi s sesanjem prstov, palca ali dude.

Hranjenje za razvoj dojenčka

Za razvoj vašega dvomesečnega dojenčka ima nočno hranjenje še vedno pomembno vlogo. Zagotavlja mu hranila, potrebna za rast, hkrati pa vašemu telesu pomaga proizvajati prolaktin, hormon, ki vzdržuje količino mleka1.

Dojenčkov trebušček je še čisto majhen, a materino mleko zlahka prebavi.

Morda boste opazili, da se dojenček hrani dlje časa, vendar manj pogosto. Prav tako lahko podnevi potrebuje več obrokov hrane kot ponoči ali obratno – oboje je normalno, zato sledite njegovim potrebam. Vaša zaloga materinega mleka se bo naravno prilagodila njegovim potrebam.

Spopadanje s kolikami

Kolike so v tej starosti pogosta težava pri hranjenju. Vzrok žal ni znan, je pa verjetno, da do kolik pride zaradi požiranja zraka med hranjenjem, kar lahko privede do zadrževanja vetrov. Ali pa zaradi nezrelega prebavnega sistema, ki težko prebavlja mleko. Simptomi, kot sta neutolažljiv jok, ki traja dve ali tri ure v kosu, in brcanje, pri katerem dojenček kolena dvigne vse do prsnega koša, lahko prizadenejo tako mamico kot dojenčka.

Zadnji pregled: 13. avgust 2014

Sorodni članki

Vzpostavljanje vezi z dojenčkom v starosti od 0 do 3 mesecev

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country