Razvoj vašega dojenčka v 3. mesecu

Premiki

Začetek izžarevanja, nadaljevanje rasti

Vaš bistri in čuječni trimesečni dojenček postaja iz dneva v dan bolj odziven. Njegova osebnost začenja izžarevati, telesna in duševna stimulacija pa mu pomaga pri učenju novih spretnosti. Zaradi vsega tega razvoja se dojenčku lahko poveča apetit. Vendar to še ni znak, da je dojenček pripravljen na odstavljanje in gosto hrano.

Kaj vse se je zgodilo v tem mesecu?

Vaš trimesečni dojenček je zdaj morda veliko bolj pozoren in se zna bolje izražati. Z obilico stimulacije lahko na tej stopnji razvoja za učenje zaposlite tako njegov um kot telo. Vaš dojenček se zdaj morda že zna »pogovarjati z nasmehom«, kar pomeni, da lahko začne »pogovor« tako, da se vam široko nasmehne in s čebljanjem pritegne vašo pozornost. Spet drugič pa bo opazoval vaš obraz, dokler mu ne namenite nasmeha, nato pa se bo navdušeno odzval.

Zaradi krepkejših mišic stvari veliko lažje prijema.

Tudi njegov oprijem postaja vse močnejši in kmalu boste po čebljanju in mahanju z rokami lahko prepoznali, kdaj ga nekaj navdušuje.

Dojenčkove mišice se krepijo

Kmalu boste opazili, da zmore dojenček že sam podpirati glavo; to je posledica razvoja vratnih mišic. Ko leži na trebuhu, bo začel tudi močno brcati z nogami.

Njegovo telo ni več upognjeno, hrbtenica je dolga in zravnana.
baby ear
Razvija se mu sluh, zato se lahko prestraši glasnih zvokov.

Njegove ročice bodo še vedno neskončen vir občudovanja, zato bo morda poskušal segati po predmetih, čeprav jih še ne more povsem zagrabiti.

Razvijajoči se čuti vašega dojenčka

Pri treh mesecih starosti bo vaš dojenček za raziskovanje sveta okoli sebe uporabljal vse bolj zmogljive čute. Ko začne obvladovati svoj vid, lahko z očmi sledi predmetom1. Že kmalu bo zmogel prepoznati znane obraze, tudi od daleč. Dojenček najraje opazuje človeške obraze, zlasti obraza staršev in svojega lastnega. Namestite ogledalo, varno za dojenčke, v višini njegovih oči in poglejte, kako se opazuje. Lahko ga tudi ujamete, kako pogleduje skozi okno ali na sliko na drugi strani sobe. Razvija se mu sluh, zato se lahko prestraši glasnih zvokov.

Komunikacijske spretnosti pri 3 mesecih

Dojenček bo kmalu začel eksperimentirati z zvoki, začenši s črkami P, B in M, ki jih zlahka tvori z ustnicami. Prav zaradi tega se veliko dojenčkov nauči reči »mama« in »papa« prej kot kar koli drugega.

Hranjenje za razvoj dojenčka

Pomembno je, da dojenček dobi vsa hranila, ki jih potrebuje za svojo hitro rast in razvoj. Najboljši način, da zagotovite, da dojenček dobi dovolj mleka, je, da se odzovete na njegove znake lakote. Če se mu nenadoma poveča apetit, to še ne pomeni, da je pripravljen na odstavljanje in gosto hrano; morda je le v obdobju rasti. Ministrstvo za zdravje in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporočata, naj bo materino mleko edini vir prehrane v prvih šestih mesecih življenja, nato pa naj bo stalni vir zagotavljanja hranil ob mešani prehrani do dveh let starosti ali dlje2. Prebavni sistem pri treh mesecih starosti namreč še ni dovolj zrel za gosto hrano – niti za kašice.

Vsak dojenček je drugačen. Količina mleka, ki bi jo moral dojenček zaužiti, ni nikjer predpisana.

Najboljši način, da presodite, ali vaš dojenček zaužije dovolj mleka, je, da mu prisluhnete. Če se želi dojiti pogosteje, se bo vaše telo prilagodilo in proizvajalo več mleka.

Za pomoč pri ugotavljanju, ali vaš otrok zaužije dovolj mleka, preberite naš članek.

Kako stimulirati otrokov um in telo

Preprost način za povečanje mišične moči vašega otroka je, da nad njegovo posteljico namestite vrtljivo ali glasbeno viseče igralo, ki ga ne more doseči, tako da se mora proti njemu iztegovati. To tudi izboljša koordinacijo rok in oči, medtem ko zaznavanje tega, kar je pred njim, pomeni tudi stimulacijo za njegov um.

Zadnji pregled: 13. avgust 2014

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country