Razvoj vašega dojenčka v starosti 10–12 mesecev

Pospešen razvoj

Otrokov napredek je skokovit

V obdobju med 10. in 12. mesecem starosti lahko opazite nekaj najbolj neverjetnih mejnikov v otrokovem razvoju. Od izgovarjanja prvih besed do prvih korakov – spretnosti, ki jih je uril, se zdaj izpopolnjujejo in koristno uporabljajo.

Kaj lahko pričakujete med 10. in 12. mesecem?

Vaš bistri 10-mesečni dojenček izpopolnjuje svoje sposobnosti koordinacije in zdaj že zna piti iz čaše, se igrati s prstno hrano in se morda celo sam hraniti z žlico. Kmalu bo spregovoril prve besede in naredil prve negotove korake. Vse to pomeni večjo samostojnost, ki se bo še naprej krepila.

Remember to give lots of praise to encourage their efforts and help build self-confidence.

Še vedno je pomembna hranljiva prehrana, ki zagotavlja vse potrebne vitamine in minerale. Raznolika hrana, ki jo uživa v majhnih količinah čez ves dan, mu jih zagotovi.

Poglejte, kdo govori – in hodi

V naslednjih nekaj mesecih bo verjetno naredil prve male in negotove korake.

Z vašo pomočjo in podporo bo vaš 10-mesečni otrok kmalu izgovarjal prve besede in delal prve korake. Naj bo to »vou vou« za psa, »za za« za mačko ali »mama« in »dada«, slišati otrokove prve besede je vedno izjemno.

Med 10. in 12. mesecem lahko začne povezovati besede, ki jih uporablja, z dejanskimi predmeti.

Če se dojenček že lahko sam dvigne v stoječi položaj, lahko kmalu naredi prve male in negotove korake, pri čemer se lahko opira na vas ali na pohištvo. Vsak dojenček bo to počel v svojem času, zato ga nikar ne priganjajte.

Your baby has been strengthening their leg muscles in preparation for walking through crawling and kicking.

Razvijajoče se koordinacijske sposobnosti

Ko se izboljša otrokova koordinacija rok in oči, bolje obvladuje svoje roke in prste. Vedno bolj ga navdušujejo tudi vzročno-posledična dejanja, kot je vrtenje koles na avtomobilčku, zaradi česar se ta premakne.

Čeprav morda že zna držati žlico in se poskuša hraniti sam, bodo njegovi poskusi še nekaj mesecev precejšnja packarija. Pametno je imeti pri roki krpo, dobro zalogo slinčkov in morda celo časopis ali plastično podlogo pod stolčkom za hranjenje, da prestrežete morebitno razlitje.

Hranjenje za razvoj dojenčka

Pri desetih mesecih otrokova vse večja mobilnost in mentalna radovednost zahtevata dodatno energijo. Ker je njegov trebušček še vedno majcen, je najbolje, da ga čez dan redno hranite z raznoliko hrano v majhnih količinah.

Spodbujanje dojenčka, da se hrani sam, lahko pripomore k izboljšanju njegovih koordinacijskih spretnosti.

Tako bo tudi dobil dovolj energije in hranilnih snovi, ki jih potrebuje. Če mu že od samega začetka ponujate raznoliko hrano, mu boste pomagali vzpostaviti zdrave prehranjevalne navade za vse življenje. V naših člankih lahko preberete več o pomenu hranilnih snovi za razvoj, vključno z raznolikostjo.

Vitamin D za razvoj kosti

Vitamin D, pogosto imenovan sončni vitamin, ima pomembno vlogo pri razvoju zdravih kosti in zob. Potreben je tudi za normalno absorpcijo kalcija iz hrane1.

Vitamin D is produced by the body when it is exposed to bright sunlight.

Pomanjkanje vitamina D pri majhnih otrocih povzroča rahitis, ki vpliva na mineralizacijo kosti in hrustanca. Ponekod po svetu so nosečnice, doječe matere in majhni otroci izpostavljeni tveganju pomanjkanja vitamina D2. Razlog za to sta vreme in geografska širina, ki nista vedno ugodna za izpostavljenost soncu. Ker je vitamin D naravno prisoten le v redkih živilskih virih, ga je zelo težko dobiti dovolj.

Vnos dnevnega odmerka

Ministrstvo za zdravje priporoča, da vsi dojenčki (razen tistih, ki so hranjeni z mlečno formulo) in otroci od šestega meseca do petega leta starosti dnevno zaužijejo 7–8,5 mikrograma (0,007–0,0085 mg) vitamina D v obliki vitaminskih kapljic3.

Spodbujanje otrokovih nestabilnih korakov

Pomagajte otroku pridobiti samozavest, ki jo potrebuje za prve samostojne korake, tako da sedite nekoliko stran od njega, nato pa, ko stoji in je stabilen, razprite roke ter ga spodbudite, da naredi majhne korake proti vam. Pohvalite vsak poskus – še posebej, če doseže vaše naročje, ne da bi padel.

NASLEDNJI KORAKI

Vključitev vitamina D v otrokovo prehrano

Večino vitamina D dobimo z izpostavljenostjo soncu. Vendar ga vsebuje tudi manjše število živil. Med njimi so:

  • mastne ribe – sled, losos, sardine in skuša
  • jajca
  • obogatena žita za zajtrk
  • obogatena margarina
  • obogatena formula za dojenčke

Da otroku v starosti 10 do 12 mesecev zagotovite zadostno količino vitamina D v prehrani, lahko poskusite vanjo vključiti Aptamilovo nadaljevalno mleko za dojenčke ali mleko za malčke. Z vitaminom D so obogatene tudi naša posebna žita za zajtrk za dojenčke.

Zadnji pregled: 13th August 2014

Sorodni članki

Težave pri hranjenju dojenčka – pogosto zastavljena vprašanja

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country