Vnos železa pri malčkih

Hrana za možgane

Kako v malčkovo prehrano vnesti več železa

Železo je nujno hranilo za malčke: ima ključno vlogo pri razvoju možganov ter splošni rasti in zdravju. Preberite več o malčkovih potrebah po železu, o tem, katera živila so dobri viri železa, in o tem, kako povečati vnos železa z dodajanjem sadja in zelenjave k živilom, bogatim z železom.

Pomen železa za vašega malčka

Železo je pomembno hranilo, ki sodeluje pri številnih funkcijah v telesu, vključno z razvojem možganov. Stalna preskrba z železom je nujna za normalen kognitivni razvoj, ki je podlaga za vseživljenjsko učenje. Železo sodeluje tudi pri proizvodnji hemoglobina – beljakovine v krvi, ki po telesu prenaša nujno potreben kisik za energijo in rast.

V obdobju malčka se otrokovi možgani in telo hitro razvijajo, zato imajo malčki v primerjavi z odraslimi razmeroma velike potrebe po železu.

Priporočena dnevna količina zaužitega železa za malčke, stare od 1 do 3 let, je 6,9 mg.

Zaradi velike potrebe po železu je malček bolj izpostavljen pomanjkanju železa, če redno ne uživa živil, bogatih z železom. Pravzaprav več kot 50 % malčkov ne dobi dovolj tega hranila, ki pomaga pri izgradnji možganov1.

Če je raven železa v krvi vašega malčka prenizka, je lahko utrujen in brez energije. V majhnem številu primerov lahko nizka raven železa povzroči anemijo zaradi pomanjkanja železa.

Kako v prehrano vašega malčka vključiti dovolj železa2

Železo v živilih, kot so ribe in rdeče meso, se lažje absorbira kot železo iz rastlinskih virov, kot so polnozrnati kruh, leča, fižol in temno zelena listnata zelenjava.

Da malčku zagotovite zadostno količino železa vsak dan, ga spodbujajte, naj poje dva obroka beljakovin živalskega izvora ali tri obroke nemlečnih vegetarijanskih beljakovin.

toddler iron intake
Železo v živilih, kot so ribe in rdeče meso, se lažje absorbira kot železo iz rastlinskih virov.

Vitamin C pomaga telesu pri absorpciji železa in ga najdemo v citrusih, npr. pomarančah, kiviju, in številnih vrstah zelenjave, kot so paprika, brokoli in špinača. Če svojemu malčku za sladico ponudite sadje, lahko povečate absorpcijo železa iz slanega obroka.

Dobri viri železa

Naslednja živila so dobri viri železa, ki jih lahko vključite v dnevno prehrano svojega malčka:

Hemsko železo (oblika, ki se najlažje absorbira):

 • polovica piščančjih prsi – (približno 60 g) vsebuje 0,3 mg
 • temno piščančje meso – 60 g vsebuje 0,5 mg
 • trdo kuhano jajce – 1 celo jajce vsebuje 1 mg
 • tanko narezan rostbif ali jagnjetina – 1 rezina (28 g) vsebuje 0,8 mg
 • sardine – 50-gramska porcija vsebuje 1,4 mg

Nehemsko železo:

 • špinača – 1 žlica kuhane špinače vsebuje 0,3 mg železa
 • brokoli – 1 cvet (20 g) vsebuje 0,2 mg
 • pečen fižol – 1 žlica vsebuje 0,3 mg
 • polnozrnati kruh – 1 srednje velika rezina vsebuje 0,6 mg
 • leča  – 1 žlica vsebuje 0,7 mg
 • suhe marelice – 1 suha marelica vsebuje 0,3 mg
 • obogatena žita za zajtrk – 1 skodelica (30 g) vsebuje 2,3 mg
 • Aptamil mleko za malčke po 1. letu starosti – 300 ml vsebuje 3,6 mg

V pomoč vašemu malčku pri pridobivanju potrebnega železa smo ustvarili mlečno formulo za malčke po 1. letu starosti. Že 300 ml formule malčku zagotovi več kot polovico dnevnih potreb ter vitamine A, C in D. Vsebuje tudi našo edinstveno mešanico galakto- in fruktooligosaharidov (GOS/FOS).

Naslednji koraki

Povečajte vnos železa pri malčku z obrokom naslednjih živil:

 • domači goveji hamburgerji
 • testenine po bolonjsko z jagnjetino
 • pečen fižol z rezino kruha
 • blago začinjen dhal z rižem
 • fritata z brokolijem

Zadnji pregled: 27.08.2014

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country