Beljakovine v nosečnosti

Beljakovine, ki imajo ključno vlogo pri podpori vsake celice v telesu, so za vas in vašega otroka pomembne kot del zdrave nosečniške prehrane. Spoznajte, koliko beljakovin potrebujete v nosečnosti, in dobre vire beljakovin.

Kakšna je vloga beljakovin v nosečnosti?

Beljakovine so v vsaki celici telesa, saj sestavljajo kožo, mišice, lase, nohte in vsa druga tkiva. Celicam dajejo strukturo in pomagajo pri njihovem pravilnem delovanju in obnavljanju1.

Beljakovine imajo v nosečnosti pomembno vlogo, saj pripomorejo k normalni otrokovi rasti, hkrati pa sodelujejo na drugih pomembnih področjih njegovega razvoja, kot so2:

  • rast in obnova novih in poškodovanih tkiv;
  • tvorba protiteles za otrokov imunski sistem;
  • tvorbo hormonov in encimov;
  • pomoč pri pravilnem delovanju mišic;
  • prenos kisika po krvi.

Uživanje priporočene količine beljakovin lahko pripomore tudi k zdravi porodni teži. Otrok z zdravo porodno težo ima manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni ali prekomerno telesno težo pozneje v življenju3.

Vloga beljakovin v nosečnosti omogoča dobro delovanje otrokovih celic že od samega začetka. Vsa nadaljnja rast in razvoj imata tako trdne temelje, na katerih lahko gradita v obdobju dojenčka, v otroštvu in pozneje.

Koliko beljakovin potrebujete v nosečnosti?

V nosečnosti potrebujete nekoliko več beljakovin, kar pomaga pri različnih spremembah, ki jih doživlja vaše telo, da lahko podpira rast vašega otroka.

Priporočeni vnos beljakovin za odrasle je 0,75 g na kg telesne teže na dan in dodatnih 6 g na dan za nosečnice4.

Ženska, ki tehta 60 kg, tako potrebuje: 60 x 0,75 g/d = 45 g beljakovin na dan in 51 g v času nosečnosti4.

Dobro pravilo je, da pri vsakem obroku zaužijete porcijo beljakovin, tako da dnevno zaužijete 2–3 porcije beljakovin5. Porcija je običajno enaka velikosti vaše dlani.

Dobra beljakovinska živila za nosečnice:

Ni pomembna le količina beljakovin. Pomembno je tudi, da uživate različne vire beljakovin, saj različne beljakovine zagotavljajo različne aminokisline5. Z uživanjem različnih virov beljakovin boste pridobili tudi različne vitamine in minerale. Preberite, katere vitamine in dodatke potrebujete v nosečnosti.

Viri beljakovin so5:


Ta živila so pogosto prisotna v povprečni zahodni prehrani, zato vam, razen če se prehranjujete vegetarijansko ali vegansko, verjetno ni treba prilagajati vnosa, da bi zadostili svojim povečanim potrebam. Če se izogibate živalskim proizvodom, lahko veliko esencialnih aminokislin dobite z uživanjem raznovrstnega sadja in zelenjave. Preberite več o superživilih za nosečnice.

Zdravi beljakovinski prigrizki za nosečnice

Beljakovine, ki imajo ključno vlogo pri podpori vsake celice v telesu, so bistvenega pomena za vas in vašega otroka.

Večina ljudi s prehrano zaužije dovolj beljakovin. Če pa imate težave pri uživanju obrokov, lahko preizkusite te zamisli za zdrave prigrizke6 in tako povečate vnos beljakovin čez dan:

  • manjši sendvič ali pita kruh z naribanim sirom, pusto šunko, pretlačeno tuno, lososom ali sardinami in solata
  • humus s korenčkom, kumarami ali zeleno
  • zelenjavno-fižolova juha
  • pečen fižol na opečenem kruhu ali manjšem pečenem krompirju
  • sadni jogurt z nizko vsebnostjo maščob in sladkorja, navaden jogurt ali skuta s sadjem

Zadnji pregled: 29.05.2020

Pregledala ekipa za medicinske in znanstvene zadeve pri podjetju Nutricia

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country