Glasba za nosečnice: vpliv na nerojenega otroka

Glasba za otrokova ušesa

Kako in zakaj se otrok v maternici odziva na glasbo

Znanstveniki so dokazali, da lahko nerojeni otrok v tretjem trimesečju prepozna materin glas, svoj materni jezik in se celo začenja spominjati besednih vzorcev in rim1,2. Zato je razumljivo, da ima tudi glasba vpliv, toda ali zaradi poslušanja klasične glasbe plod res postane pametnejši?

Če želite izvedeti več o znanstvenih dognanjih o zgodnjem razvoju jezika otroka v maternici in o tem, kako ga lahko spodbujate, si oglejte našo serijo člankov in videoposnetkov Hello In There.

Mozartov učinek

Predstava, da bo otrok zaradi predvajanja klasične glasbe rastočemu trebuščku bolj inteligenten, je postala priljubljena v poznih 90. letih prejšnjega stoletja, ko je vzniknila industrija, ki je nosečnicam prodajala glasbo za povečanje možganskih sposobnosti3,4. V resnici pa ni veliko dokazov, da bi bili vaši potomci zaradi tega pametnejši. Legenda izhaja iz študije, ki jo je med ameriškimi študenti opravila psihologinja Frances Rauscher in v kateri je ugotovila drobno povezavo med inteligenčnim količnikom in poslušanjem Mozartove glasbe. Kako je prišlo do preskoka s študentov na nerojene otroke, je ovito v skrivnost, a prav lahko gre le za našo naravno željo, da bi za svoje otroke naredili najboljše3.

Čeprav zaradi Mozarta vaš otročič morda ne bo pametnejši, pa bodo zato njegovi možgani lahko dejavnejši. Pri otrocih v maternici so ugotovili povečano možgansko aktivnost, ko so bili ti izpostavljeni glasbi5.

Pregnancy headphones on bump
Ko mati glasno bere, njen glas na nerojenega ali novorojenega otroka deluje pomirjujoče.

Vaš glas in vaš otrok

Veliko je raziskav o vplivu materinega glasu na nerojenega otroka. Ko mati glasno bere, njen glas na nerojenega ali novorojenega otroka deluje pomirjujoče in zmanjšuje njegov srčni utrip5. Dokazano je, da intonacija glasu vpliva na slušno učenje, zaradi česar novorojenček prepozna materin glas in ga vzljubi6. Njen glas ne vpliva le na razvoj otrokovega slušnega sistema, ampak, kar je presenetljivo, vpliva tudi na njegov socialni in čustveni razvoj5.

Glasba v nosečnosti ima dolgoročni učinek na možgane nerojenega otroka.

Glasba in možgani

Kljub neobstoju dokazov, da bi klasična glasba ustvarjala pametnejše dojenčke, so zanimive študije pokazale, da ima glasba lahko pomembno vlogo pri razvoju možganov pred rojstvom. Evropska raziskava iz leta 2013 je na primer pokazala, da ima izpostavljenost nerojenega otroka glasbi dolgoročen učinek na njegove možgane7. Ugotovili so, da so si novorojenčki zapomnili različico pesmi Twinkle, Twinkle Little Star, ki so jim jo predvajali v maternici, in se odzvali drugače, ko so jim predvajali druge različice. Ti spomini, ki so bili ustvarjeni, preden so se rodili, so trajali do njihovega četrtega meseca starosti7.

Pomirjujoča glasba lahko nedonošenčke spodbuja k hranjenju.

Presenetljivo je, da so druge študije pokazale, da se dojenčki rodijo s prirojeno sposobnostjo zaznavanja glasbenih ritmov8. In kar je še pomembnejše, nekatere raziskave kažejo, da lahko pomirjujoča glasba nedonošenčke spodbuja k hranjenju in izboljša njihove vitalne znake, kot sta srčni utrip in raven nasičenosti krvi s kisikom9.

Petje uspavank dojenčkom je bilo za starše in negovalce od nekdaj samoumevno, a prav mogoče je, da so koristi poslušanja glasbe v nosečnosti še povsem nerazjasnjene.

Kot zanimivost naj povemo, da je raziskava iz leta 2014 pokazala, da so nosečnice bolj odzivne na glasbo kot tiste, ki niso noseče, in da se jim ob glasbi zviša krvni tlak10.

Zaigrajte varno

V tretjem trimesečju vaš otrok zagotovo sliši glasbo, ki jo predvajate5. In čeprav so nežni zvoki, kot so uspavanke, zasnovani tako, da pomirjajo, nerojene otroke prestrašijo zelo glasni ali nepredvidljivi zvoki, prevelik hrup pa je lahko stresen11. Poskrbite, da glasnost ni previsoka in da je glasba razmeroma melodična – morda počakajte še nekaj let, preden otroku predstavite svoj najljubši thrash metal!

NASLEDNJI KORAKI

  • Kaj ko bi po hiši predvajali glasbo in opazovali, ali se bo otrok odzval? Le ne pozabite zmanjšati glasnosti!
  • Sprostitev je koristna za oba, zato si vzemite čas, udobno se namestite in poslušajte pesmi, ki vas razveseljujejo.
  • Če uživate v živi glasbi, le pojdite na koncert. Otrok je pred večino glasnih zvokov zaščiten s plastmi, ki ga obdajajo. Izpostavljenost dolgotrajnemu in ekstremnemu hrupu pa je lahko škodljiva.
  • Če svojemu trebuščku prepevate pesmi, je to čudovit način vzpostavljanja vezi, vaš glas pa bo otroku všeč, pa čeprav ga drugi morda ne.
  • Preberite več o neverjetnih koristih pogovarjanja s svojim trebuščkom.

To je le eden od člankov, ki raziskuje znanstvene temelje zgodnjega razvoja jezika. Več informacij najdete v naši seriji strokovnih člankov in videoposnetkov Hello In There.

Zadnji pregled: 19.06.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country