Kajenje in uživanje alkohola v nosečnosti

Opustitev za vedno

Zagotovite svojemu otroku najbolj zdrav začetek življenja

Znano je, da lahko kajenje in uživanje alkohola v nosečnosti vplivata na zdravje vašega otroka. Vendar pa niso samo bodoče mamice tiste, ki se morajo odrekati – tudi kajenje v bližini noseče partnerice je lahko škodljivo. Opustiti kajenje in zmanjšati količino zaužitega alkohola ni preprosto, vendar bo pomenilo, da se boste ob prihodu otroka počutili bolj zdravi in v boljši kondiciji.

Zakaj opustiti kajenje1?

Znano je, da kajenje škodljivo vpliva na zdravje nerojenega otroka, zato je dobro, da ga opustite tako vi kot vaš partner.

Če je vaša noseča partnerica izpostavljena pasivnemu kajenju, vaš dojenček vdihava številne škodljive kemične snovi, med drugim:

  • Nikotin – znano je, da krči krvne žile, kar vpliva na pretok krvi v maternici in posteljici ter povečuje krvni tlak in srčni utrip vašega otroka
  • Ogljikov monoksid – veže se na hemoglobin v krvi, kar pomeni, da krvne celice prenašajo manj kisika, kar povzroči nizko porodno težo
  • Katran – rakotvorna snov, ki lahko draži pljuča

Seveda bo po rojstvu otroka vsak dim, ki ga bo vdihaval, enako negativno učinkoval na njegovo zdravje. Če boste zdaj opustili kajenje, boste svojemu otroku omogočili bolj zdrav začetek življenja, vi pa se boste morda lahko popolnoma znebili te navade.

Zakaj se odpovedati uživanju alkohola?

Včasih se lahko zgodi, da vaša partnerica popije kakšen kozarček na začetku nosečnosti, preden spozna, da je noseča. Ko pa ugotovi, da je noseča, je priporočljivo, da pitje alkohola popolnoma opusti.

Čeprav vaše uživanje alkohola ne bo neposredno vplivalo na otroka, boste z opustitvijo ali omejevanjem uživanja alkohola nudili dragoceno moralno podporo svoji noseči partnerici.
Če količino alkohola zmanjšujete in se mu ne odrekate popolnoma, je dobro, da se držite priporočenega dnevnega vnosa alkohola, ki je 3–4 enote za moške in 2–3 enote za ženske.

PijačaEnote
Standardni kozarec vina (175 ml, 12-% vsebnost alkohola2.1
Pinta lagerja, piva ali mošta (5,2-% vsebnost alkohola)3
1 enojna merica žgane pijače (25 ml, 40-% vsebnost alkohola)1
Gazirana alkoholna pijača (275 ml, 5,5-% vsebnost alkohola)1.5

Naslednji koraki

V nadaljevanju je nekaj koristnih nasvetov za opustitev kajenja in uživanja alkohola4:

  • Določite si datum za opustitev in se ga držite. Pomaga, če imate določen cilj.
  • Vadba lahko pomaga pri zmanjševanju želje po kajenju oz. alkoholu.
  • Omislite si fidget igračo in žvečite žvečilni gumi. Če zaposlite usta in roke, boste premagali navado seganja po cigaretah.
  • Zapišite razloge, zakaj opuščate in omejujete kajenje in alkohol, in jih preberite, ko boste v skušnjavi.
  • Razmišljajte pozitivno; to je zelo pomembno.

Zadnji pregled: 19.11.2015

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country