Kako se pri otroku v maternici razvijata okus in vonj

Čas branja: 3 min.

Z napredkom raziskav zgodnjega življenjskega obdobja so raziskovalci ugotovili, da si nerojeni otrok, ko se mu razvijeta čuta za okus in vonj, začne ustvarjati mnenja o hrani, ki jo uživate6. Brbončice dozorijo že v 13. tednu, kar pomeni, da se okus za hrano začne razvijati že v drugem trimesečju1.

Poleg tega od 16. tedna nosečnosti naprej otrok tudi že zaznava vonje1,2. Do konca nosečnosti bo vaš otrok redno požiral velike količine plodovnice, študije pa so pokazale, da to lahko vpliva na otrokove preference glede hrane pozneje, ko boste uvajali gosto hrano2.

Plodovnica in njene edinstvene lastnosti

Že pred rojstvom ima dojenček raje sladke okuse – toda zakaj? Odgovor se lahko skriva v kompleksni mešanici hranilnih snovi, aminokislin in glukoze, ki sestavljajo plodovnico.

Plodovnica je naravno rahlo sladkega okusa, študije pa so pokazale, da otrok začne požirati več, če v tekočino vbrizgamo še bolj sladke okuse. Če pa vanjo vnesemo grenke okuse, jo preneha požirati2. Ta zgodnja naklonjenost sladkim okusom se nadaljuje, ko se novorojenček hrani z materinim mlekom, saj ima tudi to sladek okus.

Vendar plodovnica ni samo sladka. Raziskave so pokazale, da so v njej prisotni tudi močni okusi hrane, ki jo uživate. Neverjetno je, da lahko ponavljajoča se izpostavljenost tem okusom vpliva na to, da jih otrok uživa, ko se začne odstavljati2-4.

V neki študiji so bodoče mamice prosili, naj v tretjem trimesečju pijejo veliko korenčkovega soka. Ko so se njihovi dojenčki mesece pozneje začeli odstavljati, so kosmiče z okusom korenja jedli raje kot otroci iz kontrolne skupine, katerih matere soka niso pile4.

Ne le, da se razvoj preferenc glede hrane začne že v maternici, temveč se nadaljuje tudi med dojenjem, saj materino mleko vsebuje tudi okuse hrane, ki jo jeste. Vtisnjenje okusa naj bi pojasnilo ohranjanje kulturnih preferenc za hrano, ki je aromatizirana z določenimi zelišči ali začimbami. Ponavljajoča se izpostavljenost tem okusom prek plodovnice in pozneje prek materinega mleka lahko vpliva na to, da jih otrok uživa, ko se začne odstavljati2-4.

Otrokov čut za vonj

Otrokov čut za vonj se razvije že pred rojstvom, saj novorojenčki skoraj takoj spoznajo materin vonj in ga imajo najraje.  V neki študiji je večina dojenčkov, ko so jim ponudili izbiro med hranjenjem iz dojke, na kateri je bila plodovnica, in tiste, na kateri plodovnice ni bilo, izbrala tisto, ki je imela vonj po plodovnici, kar kaže na to, da ta vzbudi spomin5.

Dojenčki pa nimajo preference samo za materin vonj. Ljubši od drugih jim je tudi vonj jedi, ki jih največ jeste v nosečnosti6. Nadaljnje raziskave so pokazale, da je bil dojenčkom, katerih mame so med nosečnostjo uživale veliko janeža, po rojstvu vonj po janežu všeč, medtem ko dojenčkom brez predhodne izpostavljenosti vonj ni bil všeč6. Ta ugotovitev kaže, da lahko s svojimi prehranskimi odločitvami vplivate na to, kaj bo vaš dojenček maral in česa ne, že v tej zgodnji fazi.

Zaradi teh dosežkov na področju znanosti o zgodnjem življenju je jasno, da zdrava in uravnotežena prehrana v nosečnosti vam in vašemu otroku zagotavlja več kot le bistvena hranila – vpliva lahko tudi na otrokove izkušnje z različnimi živili med odstavljanjem.

Zadnji pregled: 29.05.2020

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country