Kako se spopasti z jutranjo slabostjo

Čas branja: 6 min

Slabost in bruhanje sta običajen pojav v nosečnosti, saj v prvem trimesečju prizadeneta do 80 % bodočih mamic. Pojavita se lahko kadar koli podnevi ali ponoči in obsegata vse od blage slabosti do ekstremnih simptomov, ki zahtevajo hospitalizacijo.

Za obvladovanje simptomov lahko storite marsikaj in zagotovo vas bo razveselilo, da se jutranja slabost običajno umiri okoli 12. tedna.

Jutranja slabost: od blage do hude oblike

Za blago nosečniško slabost, ki ji običajno pravimo »jutranja slabost«, so značilni napadi slabosti in občasno bruhanje. Pri manjšem številu žensk lahko traja dlje kot pri drugih.

Pri še manjšem številu žensk se pojavi t. i. hiperemeza gravidarum (HG). Znanstveniki si še niso povsem edini, zakaj se pri nekaterih bodočih mamicah pojavi blaga oblika slabosti, medtem ko se pri drugih razvije huda oblika – HG, vendar nekateri podatki kažejo na povezavo z genetiko in hormoni1.

morning sickness

Dejstva o nosečniški slabosti

  • 70–80 % nosečnic občasno občuti slabost in bruha2.
  • Nosečniška slabost in hiperemeza gravidarum nista psihološki stanji; obe sta fizični bolezni.
  • Jutranja slabost lahko udari kadar koli2.
  • Če zmorete normalno jesti in piti, jutranja slabost ne bo vplivala na vaše zdravje in zdravje vašega otroka3.
  • Že blaga slabost lahko vpliva na vaše razpoloženje, zlasti če traja več tednov. To bo še bolj izrazito, če imate zmerno do hudo slabost med nosečnostjo ali HG.

Kdaj se začne jutranja slabost?

Jutranja slabost se običajno začne v prvem trimesečju, v petem ali šestem tednu nosečnosti4. Pogosto je to eden prvih pokazateljev nosečnosti4.

Simptomi jutranje slabosti dosežejo vrhunec približno od 9. do 11. tedna, med 12. in 14. tednom pa se stanje močno izboljša9. Pri nekaterih ženskah lahko nosečniška slabost traja tudi do 20 tednov, od drugega trimesečja naprej pa lahko slabost in bruhanje povzroča tudi kislinski refluks.

Če simptomi nosečniške slabosti trajajo več kot 12 tednov, se posvetujte z babico ali zdravnikom.

pregnant woman lying on couch

Ali obstajajo zdravila za jutranjo slabost?

Nekatere ženske se zatekajo k alternativnim terapijam, kot so aromaterapija, akupunktura in homeopatija. Ne obstaja pa nobena klinična raziskava, ki bi pokazala, da je alternativno zdravljenje kaj bolj koristno od placebo učinka.

Vsekakor pa ne povzroči nobene škode. Če se odločate za fizikalno terapijo, kot sta masaža ali akupunktura, poiščite usposobljenega terapevta, ki ima izkušnje z delom z nosečnicami. Britanska dobrodelna organizacija Pregnancy Sickness Support ponuja z dokazi podprte nasvete in informacije za samopomoč. V nadaljevanju navajamo nekaj njihovih priporočil:

ginger tea

Ali ingver pomaga?

Če omenite, da vas muči jutranja slabost, se vedno najde kdo, ki predlaga ingver. Po nezanesljivih podatkih naj bi pri blagi do zmerni slabosti in bruhanju pomagalo vsakodnevno jemanje 1.000 mg čistega izvlečka ingverjeve korenine5.

Vendar pa v praksi mnoge nosečnice ugotavljajo, da lahko ingver zaradi močnega okusa simptome še poslabša. Ingver lahko tudi poveča kislinski refluks, kar povzroči še večje nelagodje. Raziskovalci so odkrili, da je več kot polovica žensk s HG, ki so poskusile ingver, navedla, da je povzročil neprijetne stranske učinke6.

Izdelki z okusom ingverja običajno ne vsebujejo dovolj ingverja, da bi imeli kakršen koli učinek, sladke stvari, kot so ingverjevi piškoti, pa lahko vsebujejo veliko sladkorja, ki pa se mu v nosečnosti raje izogibajte.

Mislim, da so moji simptomi hujši od običajnih. Kaj naj storim?

Če imate katerega od naslednjih simptomov, se posvetujte z zdravnikom ali babico, saj lahko pomenijo, da imate hiperemezo gravidarum (HG) in potrebujete zdravniško pomoč:

  • skoraj ves čas čutite hudo slabost, zaradi katere ne morete jesti in/ali piti;
  • izgubili ste več kot pet odstotkov teže pred nosečnostjo;
  • več kot tri dni bruhate več kot trikrat na dan.

Zdravljenje hiperemeze gravidarum

Zdravnik vam lahko predpiše eno od več zdravil, ki se varno uporabljajo že vrsto let in jih priporoča Kraljevi kolidž za porodništvo in ginekologijo (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists). Najnovejši podatki kažejo, da lahko nezdravljena hiperemeza gravidarum poveča tveganje za vašega otroka. Vsekakor pa za bodoče mamice pomeni veliko trpljenje. Le če ste zaradi HG dehidrirani, vas bodo poslali v bolnišnico, kjer vas bodo spremljali in hidrirali z infuzijo.

pregnant woman in grey

Osamljenost in izolacija

Nosečniška slabost lahko močno vpliva na vaše duševno zdravje, še posebej če je huda in ste nekaj tednov priklenjeni na dom ali celo na posteljo. Lahko se počutite, kot da je svet pozabil na vas.

Nekatere ženske doživljajo občutke krivde, zlasti če bolezen začne obremenjevati družino in finance. Ti občutki so naravni in razumljivi.

Zavedajte se, da ni vaša krivda, če ste bolni, zlasti če vam diagnosticirajo hiperemezo gravidarum: to je resna bolezen, zato je za vas in vašega otroka pomembno, da čim več počivate.

Če ste ostali sami, medtem ko morajo drugi v službo ali šolo, vi pa ste priklenjeni na posteljo, imejte v bližini radijski sprejemnik, ki vam bo delal družbo. Tudi če se počutite preveč slabo, da bi se premikali ali sedeli, vam lahko radio pomaga odvrniti pozornost od negativnih misli (čeprav se novicam raje izognite!). Priklenjenost na posteljo je lahko tudi priložnost za odkrivanje zvočnih knjig.

Zadnji pregled: 20.12.2019

Pregledala ekipa za medicinske in znanstvene zadeve pri podjetju Nutricia

Sorodni članki

Pregled v 20. tednu: vodnik po preiskavi, ki pokaže tudi spol otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country