Nosečniške želje po hrani

Od kislih kumaric do neživil

Razumevanje nosečniških želja po hrani

Želje po hrani so v nosečnosti pogoste in lahko obsegajo vse od stereotipnih kislih kumaric do bolj nenavadnih neživilskih substanc. Preberite več o možnih vzrokih za željo po hrani, o tem, kako dolgo lahko traja in kako si jo lahko varno privoščite, ne da bi to vplivalo na oskrbo vašega otroka s hranilnimi snovmi.

Nosečniške želje po hrani

Številne bodoče mamice v nosečnosti občutijo močno željo po določenih živilih. Te želje so lahko posledica nihanja nosečniških hormonov ali pa vas telo spodbuja, da zaužijete več določenega vitamina ali hranila, ki vam ga primanjkuje. Če si na primer želite slanih oliv, lahko vaše telo želi, da povečate vnos natrija.

Tudi če prej nikoli niste imeli apetita po rdeči pesi ali limoninih rezinah, boste morda v nosečnosti po tem nenasitno hrepeneli.

Kdaj se pojavijo nosečniški apetiti?

V resnici ni pravila, saj je vsaka nosečnica drugačna. A želja po hrani se lahko začne že v trenutku, ko vaše telo začne sproščati nosečniške hormone.

Intenzivnost želja lahko med nosečnostjo niha in se lahko spreminja iz meseca v mesec. Pregled več študij je pokazal povezavo med obdobjem nosečnosti in vrsto želje po hrani1. Ugotovili so, da je želja po začinjeni hrani pogostejša v prvem trimesečju, medtem ko so mamice v drugem trimesečju poročale o večji želji po sladkem, proti koncu pa so imele raje slano hrano.

Pogoste nosečniške želje po hrani

coal
Včasih se pri bodočih mamicah pojavijo apetiti po neživilskih substancah, kot so premog, zemlja ali kreda.

Nosečniške želje so različne, od zdravih do manj zdravih, med njimi pa se lahko znajdejo:

  • kisli citrusi, kot so pomaranče in limone
  • mlečni izdelki
  • pekoča, začinjena hrana
  • sladke dobrote
  • slani prigrizki

Čeprav je želja po hrani lahko močna, se raje izogibajte prevelikim količinam nezdrave sladke, slane ali mastne hrane. Poiščite bolj zdrave možnosti, kot so suho sadje in oreščki, ki bodo potešili vaš apetit.

Apetit po neživilih

Pomembno je, da se ne vdate željam, da bi jedli nekaj, kar ni hrana.

Včasih se pri bodočih mamicah pojavijo apetiti po neživilskih substancah, kot so premog, zemlja ali kreda. Nihče ne ve natančno, zakaj pri nosečnicah pride do tega pojava, lahko gre za znak pomanjkanja mineralov2,3 ali pa je to način, s katerim telo poskuša ublažiti slabost. Želja po neživilskih substancah se pojavlja pri nosečnicah po vsem svetu in po rojstvu otroka običajno sama od sebe izgine.

Morda se sliši samoumevno, vendar je pomembno, da se ne vdate željam po neprehranskih izdelkih, če jih občutite. Če se uprete tem željam, se boste izognili škodljivim posledicam za vas ali vašega otroka, ki bi jih to lahko povzročilo.

Poskusite pozornost preusmeriti tako, da se odpravite po opravkih, si privoščite kopel ali pojeste hranljiv prigrizek ali obrok. O tem obvestite babico ali zdravnika, da vam bosta lahko pomagala pri zagotavljanju ustreznih hranilnih snovi v prehrani.

lemon

Nosečniške želje po hrani

Želje po hrani so v nosečnosti pogoste , in lahko obsegajo vse od stereotipnih kislih kumaric do bolj nenavadnih neživilskih substanc.

Ohranjanje zdrave in uravnotežene prehrane

Nosečniške želje po hrani se pojavljajo in izginjajo, pozneje v nosečnosti pa lahko postanejo manj intenzivne. Če imate gestacijski diabetes, lahko v poznejši nosečnosti hrepenite po sladki hrani, kar lahko poslabša stanje. Te želje po porodu običajno izginejo4.

Zavedajte se, da so nekatera živila lahko povezana s tveganji. Če na primer hrepenite po slanini, lahko nehote zaužijete veliko količino soli5.

Zdrav pristop je, da poiščete bolj zdrave možnosti. Suho sadje lahko poteši željo po sladkem, skleda nesoljenih oreščkov pa poteši željo po čipsu.

Redno uživanje hranljivih obrokov je najboljši način, da vaš otrok dobi hranilne snovi, ki jih potrebuje za zdrav razvoj. Če opazite, da hrepenite po sladki hrani ali hrani z visoko vsebnostjo maščob, poskusite poseči po bolj zdravih alternativah:

  • čokolado nadomestite s suhim sadjem
  • piškote nadomestite s popečenim čajnim pecivom
  • kolač nadomestite s polnozrnatim kruhom z marmelado ali žemljo
  • čips nadomestite z olivami, majhno pestjo oreščkov in semen ali sirom in krekerji
  • sladico s sladoledom nadomestite s sladico na osnovi sadja

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country