Ocvrtki za zajtrk iz koruze in bučk s poširanimi jajci

Čas predpriprave: 10 minut – Čas priprave: 20 minut – Število porcij: 4

Vsebuje beljakovine in številne vitamine; ena porcija zagotavlja tretjino priporočenega dnevnega vnosa folne kisline, petino dnevnih potreb po vitaminu D in vitamin C.

Ta jed: je vegetarijanska • vsebuje malo sladkorja in soli • vsebuje veliko beljakovin • je vir folne kisline ter vitaminov A, C, D in B12

Vsaka porcija vsebuje:

Prehranska vrednostKoličinaReferenčni vnos hranil (%)
Energija279kcal14%
Maščobe15g21%
Nasičene maščobe5.7g29%
Sladkorji7g8%
Sol0.34g6%

Nasvet strokovnjaka za prehrano

Vaše energijske potrebe se v tretjem trimesečju povečajo za približno 200 kalorij1. Če morate povečati vnos kalorij, dodajte porciji še eno poširano jajce.

Sestavine

 • 1 srednje velika bučka
 • 150 g sladke koruze iz pločevinke, odcejene
 • 6 jajc z oznako kakovosti (4 za poširanje)
 • 50 g moke
 • 20 g mlade čebule
 • 1/2 žličke čilija
 • 1/2 žličke paprike
 • 1/4 žličke soli
 • 1/4 žličke popra
 • 1 žlička olivnega olja
 • 1 limona
 • 120 ml kisle smetane z nizko vsebnostjo maščob
 • 1 žlica koriandra
 • 2 žlici drobnjaka, drobno sesekljanega
 • 1 mala solata na osebo za prilogo

Recept vsebuje naslednje alergene: jajca, mleko, gluten (v moki). Vse prehranske trditve temeljijo na analizi ene porcije.

Prehranske koristi

* Bučke: Vsebujejo vitamin C, ki lahko pomaga zaščititi vaše celice in ohranjati njihovo zdravje2

* Sladka koruza: Zagotavlja vlaknine, ki pomagajo preprečevati zaprtje zaradi hormonskih sprememb3

* Jajca: Vsebujejo beljakovine, ki zagotavljajo gradnike za rast vašega otroka4 Prepričajte se, da imajo jajca na lupini oznako kakovosti, ker so ta za nosečnice varna za uživanje tudi mehko kuhana5.

* Sol: Sol lahko pomaga uravnavati in vzdrževati tekočino v telesu6, vendar je prevelika količina lahko škodljiva, zato bodite pozorni na skrite vire in, če je mogoče, poskusite omejiti vnos.

Način priprave

 1. Bučkam obrežite konce, jih nastrgajte in iztisnite odvečno vodo, nato pa jih dajte v veliko skledo.
 2. Mlado čebulo narežite na rezine in jo dodajte v skledo skupaj s sladko koruzo, 2 jajcema, moko, čilijem, papriko, koriandrom, sokom polovice limone in začimbami. Dobro premešajte.
 3. Olivno olje segrejte v ponvi, nato dodajte manjšo kepico mase in oblikujte ocvrtek v velikosti ameriške palačinke. S hrbtno stranjo žlice ga sploščite, da bo enakomerne debeline, in ga na obeh straneh pecite minuto ali minuto in pol oziroma dokler ni zlatorjavo zapečen.
 4. Ocvrtek z lopatko vzemite iz ponve in postavite na stran.
 5. V manjši skledi zmešajte smetano, sok polovice limone in večino sesekljanega drobnjaka. Postavite na stran.
 6. Za poširana jajca na srednji temperaturi segrevajte vodo v veliki ponvi, dokler se ne začnejo delati majhni mehurčki.
 7.  Jajce razbijte v manjšo skledo, nato z mešanjem vode ustvarite rahel vrtinec in vanj nežno vlijte jajce. Kuhajte 3–4 minute, da se beljak strdi, nato ga odstranite s pomočjo žlice z režami in položite na papirnato brisačo, da se osuši.
 8. Postrezite jih tako, da ocvrtke zložite na kupček, na vrh položite žlico smetanove kreme, nanjo pa poširano jajce, potresite s sesekljanim drobnjakom in po želji zraven ponudite še solato.

Zadnji pregled: 07.09.2018

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country