Ogljikovi hidrati v nosečnosti

Ogljikovi hidrati so v nosečnosti nujno potrebno gorivo za vas in vašega otroka, vendar niso vsi ogljikovi hidrati enaki. Spoznajte različne vrste ogljikovih hidratov, njihov vpliv na organizem in živila, ki jih lahko uživate za dodaten vnos vlaknin.

Priporočila glede ogljikovih hidratov v nosečnosti

Ogljikove hidrate sestavljajo škrob, sladkorji in vlaknine ter so glavni vir energije v nosečnosti1–2. Škrobi in sladkorji se razgradijo v enostavne sladkorje, kot je glukoza, ki zlahka prehajajo skozi posteljico in zagotavljajo energijo za rastočega otroka v nosečnosti. Številni ogljikovi hidrati zagotavljajo tudi druga pomembna hranila za razvoj otroka, vključno s kalcijem, železom in vitamini skupine B1. Preberite tudi o drugih pomembnih vitaminih in dodatkih, ki jih potrebujete v nosečnosti.

Za stalno oskrbo z energijo naj bi vnos ogljikovih hidratov v času nosečnosti predstavljal nekaj več kot tretjino vse zaužite hrane1.

Medtem ko brez sladkorja lahko preživimo, pa pomanjkanje ogljikovih hidratov v času nosečnosti lahko pomeni, da ne zaužijemo dovolj hranilnih snovi2. Prav tako je morda težko zaužiti dovolj vlaknin, vrste ogljikovih hidratov, pomembnih za zdravje2.

Dobri ogljikovi hidrati za nosečnice

Čeprav je uživanje ogljikovih hidratov nujno za otrokovo zdravje, niso vsi ogljikovi hidrati enaki.

Živila, ki se v telesu razgrajujejo počasi in povzročajo enakomerno naraščanje ravni glukoze in inzulina v krvi, se uvrščajo med živila z nizkim glikemičnim indeksom (GI) – ta ohranjajo bolj stabilno raven sladkorja v krvi in imajo nizko vrednost glikemičnega indeksa – sistema razvrščanja, ki kaže, kako hitro hrana vpliva na raven sladkorja v krvi3. Živila z nizkim GI na splošno veljajo za bolj zdrava in jih je treba izbirati namesto rafiniranih živil z visokim GI3.

Primeri ogljikovih hidratov z nizkim GI so3:

 • banane
 • sladki krompir
 • ovsena kaša
 • čičerka in druge stročnice
 • polnozrnati kruh, žita in testenine

Prehrana, ki temelji na teh bolj zdravih škrobih, lahko pomaga zagotoviti, da raven sladkorja v krvi ostane stabilna, in zmanjša tveganje za nosečniški diabetes ter druge zaplete v nosečnosti4.

Živila z visokim GI so ogljikovi hidrati, zlasti sladkorji, ki se v telesu hitro razgradijo in lahko povzročijo hitro povečanje ravni glukoze in inzulina v krvi. Ta živila imajo visok glikemični indeks.

Živila z visokim GI vključujejo3:

 • beli kruh
 • beli riž
 • krompir
 • sladke dobrote, kot so torte in piškoti

Vendar pa vnosa ogljikovih hidratov med nosečnostjo ne smete določati le na podlagi glikemičnega indeksa, saj je ta lahko zavajajoč3.

Nekatera živila z visokim GI so bolj zdrava kot živila z nizkim GI. Na primer, lubenica in pastinak sta živili z visokim GI, medtem ko ima čokoladna torta nižji GI3.

Poleg tega živila, pripravljena z maščobo in beljakovinami, upočasnijo absorpcijo ogljikovih hidratov in tako znižajo njihov GI3. Čips ima na primer nižji GI kot krompir, kuhan brez maščobe3.

Zato je smiselno uživati različne ogljikove hidrate z nizkim GI, ki se počasi sproščajo in so bogati z vlakninami, uravnoteženo z nekaterimi živili z višjim GI, ki občasno poskrbijo za dvig energije5. Preberite več o uravnoteženi in zdravi prehrani za nosečnice.

Pomanjkanje ogljikovih hidratov v nosečnosti: pomen vlaknin

Vlaknine so ogljikovi hidrati, ki imajo pomembno vlogo pri delovanju prebavnega sistema.  Vključevanje dobrih virov vlaknin v nosečniško prehrano pomaga ohranjati zdravo in urejeno prebavo, kar je še posebej pomembno med nosečnostjo, ko lahko pride do težav z zaprtjem6.

Dobri viri vlaknin so:

 • banane, pomaranče, jabolka, mango, jagode, maline
 • zelena listnata zelenjava
 • polnozrnati kruh, žita in testenine
 • krompir, zlasti če ga uživamo neolupljenega
 • stročnice, kot so fižol, leča in čičerka

Varno kuhanje riža in žit

Kuhan riž in žita, ki jih pustite na sobni temperaturi, so lahko gojišče bakterij, ki lahko povzročijo bolezni1. Za zmanjšanje tveganja pripravite ta živila, ko jih želite jesti, in ne vnaprej.

Če morate riž ali žita pripraviti vnaprej ali če imate ostanke, ki bi jih želeli porabiti, jih v eni uri po kuhanju shranite v hladilnik in pojejte v 24 urah. Riž ali žita, ki so čez noč ostala na sobni temperaturi, zavrzite, prav tako riža in žit nikoli ne pogrevajte več kot enkrat1.

Pri vnaprej pripravljenih živilih iz riža in žit vedno upoštevajte datume uporabnosti in navodila za shranjevanje.

Zadnji pregled:  29.05.2020

Pregledala ekipa za medicinske in znanstvene zadeve pri podjetju Nutricia

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country