Okrevanje po porodu s carskim rezom

Porod s carskim rezom traja le približno eno uro, vendar je okrevanje običajno daljše kot pri vaginalnem porodu. Več o tem.

Čas je, da spoznate svojega dojenčka

sleeping baby on mothers chest 1

Čestitamo! Vaš otrok je tu, rodil se je s carskim rezom. Zdaj je čas, da se osredotočite na okrevanje. Običajno traja približno 6 tednov, zato je pomembno, da se na to dobro pripravite.

Kaj se zgodi po rojstvu otroka?

Ko se otrok rodi, odstranijo posteljico, kirurg pa vam zašije maternico in trebuh. Celoten postopek carskega reza traja približno 40 do 50 minut. Ko zdravniška ekipa otroka pregleda, vam ga položi na golo kožo prsnega koša, s čimer se spodbuja vzpostavljanje vezi.

Nato vas odpeljejo v sobo za okrevanje, kjer boste počakali, da anestetik preneha delovati. Kontrolirali vam bodo tudi srčni utrip in krvni tlak. Če boste dojili, boste morda sprva potrebovali pomoč pri pristavljanju dojenčka.

Okrevanje po carskem rezu

V večini primerov boste v 24 urah že na nogah in po 5 dneh zapustili porodnišnico, vendar je za popolno okrevanje po carskem rezu potrebnih približno 6 tednov, zato boste doma potrebovali dodatno pomoč, da si boste lahko odpočili in se posvetili svojemu otroku.

Pomembno je, da v tem času ne dvigujete ničesar, kar je težje od vašega otroka, da se lahko rana zaceli. Izogibajte se intenzivni vadbi, pa tudi spolnim odnosom, dokler vam zdravnik ne da zelene luči, kar je običajno ob pregledu po šestih tednih. Če v času okrevanja občutite močne bolečine ali iz rane izteka tekočina, čim prej pokličite zdravnika in se dogovorite za pregled .

Možnosti poroda pri poznejših nosečnostih

Če ste pri prvem otroku rodili s carskim rezom, to še ne pomeni, da bo tudi pri naslednjem otroku porod potekal na enak način. Približno 70 % žensk po carskem rezu uspešno rodi vaginalno.

Nekaj nasvetov

  • Založite se s paracetamolom in ibuprofenom.
  • Pripravite in zamrznite hranljive obroke za nekaj dni.
  • Spakirajte ohlapna oblačila, da vam bo udobno v predelu trebuha.
  • Veliko počivajte in pazite, da ne pritiskate na območje rane.

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country