Pomoč po rojstvu

Kako pomagati po svojih najboljših močeh

Preberite, kako lahko pomagate svoji partnerici

Porod je fizično in psihično naporno obdobje za vas in vašo partnerico, po porodu pa lahko traja nekaj časa, da se prilagodite na novo življenje. Zelo pomembno je, da partnerico v teh prvih tednih čustveno podpirate in da ji po svojih najboljših močeh pomagate skrbeti za novorojenčka.

Pomoč pri gospodinjskih opravilih

Eden najboljših načinov, kako lahko pomagate po porodu, je, da poskrbite za vsakodnevna opravila v gospodinjstvu. To lahko pomeni, da založite shrambo in zamrzovalnik, pripravite obroke ali preprosto poskrbite, da so stvari pospravljene. To lahko pomeni, da založite shrambo in zamrzovalnik, pripravite obroke ali preprosto poskrbite, da so stvari pospravljene.

Posledice za telo

Po porodu bo telo vaše partnerice potrebovalo nekaj časa, da se vrne v stanje pred nosečnostjo. Namesto da hiti s hujšanjem, je dobro, da se partnerica ne obremenjuje – ob skrbi za novorojenčka se bo veliko gibala.

Povsem normalno je, da bo partnerica tam spodaj nekaj tednov po porodu krvavela ali čutila bolečine in imela poškodbe. Neredko se pri ženskah pojavijo tudi hemoroidi, ki pa običajno v nekaj tednih izzvenijo.

helping after the birth

Starševstvo je lahko pravi čustveni vrtiljak.

Ko telo vaše partnerice začne tvoriti mleko, lahko postanejo njene prsi vroče in občutljive, lahko pa se pojavijo tudi razpoke na bradavicah. Babica bo partnerici lahko pomagala pri tehnikah dojenja, zato jo spodbujajte, naj jo povpraša, če ima kakršne koli težave. Če želite pomoč zunaj delovnega časa, si oglejte naše videovodnike o dojenju in o položajih za dojenje

Čustveno popotovanje

Novopečene mamice po porodu doživljajo pravo mešanico občutkov – od evforije do izčrpanosti, od olajšanja do solzavosti, od zadovoljstva do tesnobe. Še posebej težko je v prvih 10 dneh po porodu, ko je partnerica izčrpana in se spopada s hormonskimi spremembami. Največ, kar lahko storite, je, da ji stojite ob strani, ji pomagate prebroditi morebitne stiske in jo občasno poskusite razvajati, da ji pomagate izboljšati razpoloženje.

Spolnost po porodu

Partnerica vam bo povedala, kdaj bo po porodu pripravljena na spolnost, vendar jo bo prvih nekaj tednov spodaj verjetno precej bolelo. Morda se bo med prilagajanjem na novo rutino počutila tudi izčrpano in neprespano, zato je najbolje, če jo potolažite, ste ljubeznivi in potrpežljivi.

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country