Razumevanje poroda s carskim rezom

Pri carskem rezu kirurg z rezom v predelu trebuha napravi odprtino, skozi katero se rodi dojenček. Preberite več o tej vrsti poroda, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete.

Zakaj se odločiti za carski rez?

Nekatere ženske same izberejo načrtovani carski rez, nekaterim ga priporočijo iz zdravstvenih razlogov, pri nekaterih pa je treba zaradi zapletov pri vaginalnem porodu opraviti nenačrtovan carski rez. Ne glede na to, v katerem scenariju se znajdete, je zdravstveno osebje osredotočeno na dobro počutje tako vas kot vašega otroka.

Kljub temu je dobro, da ste pripravljeni na vse možne scenarije pri porodu, zato se seznanite s tem, kako poteka carski rez in kako postopati po njem. 

Kako poteka carski rez?

Pri carskem rezu kirurg napravi rez na spodnjem delu trebuščka, skozi nastalo odprtino se rodi dojenček. Večina carskih rezov poteka v lokalni anesteziji, ki omrtviči telo od pasu navzdol, in sicer z epiduralno ali spinalno blokado. To pomeni, da ste ob rojstvu otroka budni in da lahko z njim čim prej začnete navezovati vezi.

Običajno vam čez prsni koš namestijo zastor, tako da same operacije ne morete videti. Če vaš porodni partner želi spremljati dogajanje, je to mogoče, če le to ustreza tudi vam.

Zdravnik naredi rez vzdolž zgornjega dela območja bikinija, ki se ga pred posegom obrije. Ko naredi še drugi rez skozi steno maternice, otroka preprosto dvigne iz nje.

Čeprav dejanski porod otroka traja le približno 5 minut, celoten postopek običajno traja od 45 do 60 minut.

Kaj se zgodi po posegu?

Medtem ko vas šivajo, lahko vaš porodni partner pestuje dojenčka. To traja približno pol ure, po tem pa boste lahko z dojenčkom vzpostavili stik kože s kožo in začeli dojiti. Stik kože s kožo pomeni, da otroka položite na svoj goli prsni koš in s tem spodbudite vzpostavljanje vezi. Pri dojenju vam bo morda udobnejše, če boste ležali na boku, če pa boste imeli težave, se za pomoč obrnite na zdravstvenega delavca.

Okrevanje po carskem rezu traja približno 6 tednov – dlje kot pri vaginalnem porodu. Če je vse v redu, bi lahko z otrokom odšli domov že po 24 urah, čeprav večina žensk ostane v bolnišnici od 2 do 4 dni.

Kaj pa sledi po tem?

Porodnega partnerja poučite o tem, kaj lahko pričakuje v primeru, da boste potrebovali carski rez, in kako vam lahko pomaga med okrevanjem.

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country