Povečanje telesne teže v nosečnosti

Kamen od srca

Vse, kar morate vedeti o pridobivanju telesne teže v nosečnosti

Pridobivanje telesne teže je normalen in naraven del zdrave nosečnosti. Preverite, koliko telesne teže naj bi pridobili glede na indeks telesne mase, kako varno pridobivati telesno težo in zakaj diete niso priporočljive.

Povečanje telesne teže: naravni del nosečnosti

Pridobivanje telesne teže v nosečnosti je zdravo, naravno in potrebno. Poleg dodatne teže, ki jo predstavlja dojenček, in povečane količine tekočin v telesu vaše telo tudi postopoma kopiči nekaj maščobnih zalog1.

Vaše potrebe po kalorijah med nosečnostjo se povečajo šele v tretjem trimesečju, ko potrebujete dodatnih 200 kalorij na dan.
pregnant woman eating avocado

V prvem in drugem trimesečju so vaše potrebe po energiji enake kot pred nosečnostjo. Jesti za dva preprosto pomeni zdravo prehrano, ki otroku zagotavlja vse hranilne snovi, ki jih potrebuje za rast in razvoj. Po 28. tednu nosečnosti naj bi na dan zaužili približno 200 kalorij več2.

Vaša prehrana v nosečnosti je namenjena obema, vendar je do tretjega trimesečja priporočeni vnos kalorij enak kot pred nosečnostjo.

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka1.

Če v nosečnosti pridobite preveč kilogramov, je to lahko nezdravo, vendar je pomembno, da se ne lotevate diet, temveč se prehranjujete zdravo.

Spodnja tabela3 vsebuje splošna navodila za zdravo pridobivanje telesne teže. Za določitev svojega indeksa telesne mase (ITM) uporabite spletni kalkulator za izračun indeksa telesne mase ali pa vam ga bo izračunala babica.

ITMPribližna telesna masa, ki naj bi jo pridobili med nosečnostjo
20 ali manjOd 12.5 do 18kg
20-26Od 11.5 do 16kg
26-30Od 7do 11.5kg
30+7kg ali manj

Hranljiva prehrana za zdravo pridobivanje telesne teže v nosečnosti

Vaša prehrana zagotavlja širok nabor hranil, ki jih vaš otrok potrebuje za zdrav razvoj. Z raznolikim in hranljivim vnosom živil iz vseh skupin zagotovite potrebne vitamine, minerale, maščobe in beljakovine, hkrati pa vam pomaga, da ostanete v okviru priporočenih smernic za povečanje telesne teže v nosečnosti.

Če vaše pridobivanje telesne teže v nosečnosti presega priporočene vrednosti, vam lahko babica predlaga nekaj sprememb, da boste telesno težo pridobivali bolj enakomerno.

Ko pride čas za povečanje vnosa kalorij, izberite živila, bogata s hranilnimi snovmi, da boste svojih 200 kalorij kar najbolje izkoristili.

Ko pride čas za povečanje vnos kalorij za 200 na dan, izberite živila, ki so bogata s hranilnimi snovmi. Jogurt na primer zagotavlja kalcij, ki krepi kosti, krompir v srajčki pa je dober vir vlaknin in kot ogljikov hidrat prispeva k porastu energije.

Predlogi za zdrave prigrizke z 200 kalorijami:

  • majhen lonček jogurta z nizko vsebnostjo maščobe s semeni in jagodičevjem
  • mala porcija humusa s palčkami surove zelenjave
  • smuti iz banan in ovsenih kosmičev, pripravljen s 150 ml mleka
  • file dimljene skuše, narezan in zmešan z naravnim jogurtom, postrežen z dvema ovsenima ploščicama4

Izguba telesne teže med nosečnostjo

Čezmerna telesna teža pred nosečnostjo in med njo lahko poveča tveganje za nastanek visokega krvnega tlaka in nosečniške sladkorne bolezni. Poveča lahko tudi verjetnost prezgodnjega poroda in zapletov pri porodu ter težave z dojenjem, na primer nezmožnost vzpostavitve ali nadaljevanja dojenja5.

Vendar pa po zanositvi diete niso priporočljive. Vaš razvijajoči se otrok se namreč v različnih fazah razvoja v nosečnosti odziva na spremembe hranil, kar lahko vpliva na njegovo sposobnost izkoriščanja hranil pozneje v življenju, kar lahko privede do debelosti v kasnejšem življenjskem obdobju6.

Vaš razvijajoči se otrok se med razvojem v nosečnosti odziva na spremembe hranil, kar lahko vpliva na njegovo sposobnost izkoriščanja hranil pozneje v življenju.
Mala porcija humusa s palčkami surove zelenjave bo prispevala dodatnih 200 kalorij.

Zato se raje osredotočite na zdravo prehranjevanje, ki naj zajema uravnotežene količine živil iz različnih skupin. Obsežna študija je pokazala, da je prilagajanje prehrane za ohranjanje zdrave telesne teže v nosečnosti (ne za hujšanje) in upoštevanje običajne uravnotežene prehrane varno in učinkovito ter nima posledičnih učinkov na porodno težo otroka7. Naši članki o prehrani in razvoju vam lahko pomagajo vzpostaviti idealno prehransko ravnovesje.

Premajhna telesna teža med nosečnostjo

Če je vaša telesna teža premajhna, vam lahko babica svetuje, kako na najbolj zdrav način pridobiti dodatno težo, ki jo potrebujete. Morda vas bo moralo zdravstveno osebje skrbno spremljati in se prepričati, da vaš otrok uspešno raste. Zdrava telesna teža med nosečnostjo lahko zmanjša tveganje za prezgodnji porod ali nizko porodno težo otroka8.

Otroku lahko zagotovite stalno preskrbo s hranili, če uživate majhne obroke in zdrave prigrizke čez ves dan.

Živila, ki vsebujejo zdrave maščobe, so odličen vir kalorij in hranilnih snovi. Idealni so avokado, oreščki in semena. Polnozrnate vrste kruha in testenin zagotavljajo počasno sproščanje energije in zdravo porcijo vlaknin9.

Za enakomerno oskrbo otroka s hranilnimi snovmi jejte malo in pogosto čez ves dan.

Zadnji pregled: 29.07.2014

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country