Pregled v 20. tednu: vodnik po preiskavi, ki pokaže tudi spol otroka

Povzetek

Čeprav si vi morda močno želite izvedeti, katerega spola je vaš otrok, pa ima sonografist druge prednostne naloge. Seznanite se z namenom pregleda v 20. tednu nosečnosti in s tem, katere bolezenske znake ali nepravilnosti preverjajo.

Preiskava anomalij ali pregled, ki pokaže spol

V približno 20. tednu nosečnosti boste naročeni na preiskavo anomalij, pregled, pri katerem običajno ugotovijo tudi spol otroka. 


To preiskavo lahko opravite kadar koli med 18. in 21. tednom nosečnosti, njen glavni namen pa je, kot pove že ime preiskave, opraviti podroben pregled vašega rastočega otroka in ugotoviti morebitne težave (anomalije) v njegovem razvoju.

20 week ultrasound
Ker je vaš otrok precej zrasel, boste zdaj lahko veliko jasneje videli razpoznavne značilnosti, kot so roke in prsti na nogah, ter obliko njegovega obraza.

Čeprav je glavni namen preiskave v 20. tednu odkrivanje morebitnih nepravilnosti, lahko sonografist ugotovi tudi spol vašega otroka. Če si močno želite izvedeti spol otroka, bodite potrpežljivi in počakajte, da sonografist najprej natančno oceni otrokov razvoj, kar je njegova glavna prednostna naloga. Če želite, da spol vašega otroka ostane skrivnost, to sporočite sonografistu pred začetkom preiskave.

Postopek preiskave v 20. tednu je zelo podoben postopku preiskave v 12. tednu. Ker je vaš otrok od takrat precej zrasel, boste zdaj lahko veliko jasneje videli razpoznavne značilnosti, kot so roke in prsti na nogah, ter obliko njegovega obraza. Videti svojega otroka tako jasno je lahko čaroben občutek.

Pogled od blizu

Sonografist med pregledom v 20. tednu natančno pregleda kosti, organe, hrbtenjačo, obraz ter splošno obliko in položaj telesa vašega otroka in preveri, ali obstajajo anomalije. Zlasti preveri 11 redkih bolezni, ki jih je običajno mogoče zdraviti že v nosečnosti ali pa po rojstvu.

V nekaterih zelo redkih, vendar resnih primerih se lahko zgodi, da zdravljenje ni na voljo in obstaja tveganje smrti vašega otroka v nosečnosti ali kmalu po rojstvu. Če se pri preiskavi pokaže morebitna težava, vas bodo naročili na nadaljnje preiskave in testiranja.

Če imate vprašanja o preiskavi ali rezultatih preiskave, se posvetujte z babico.

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country