Svedrčki s paradižnikom, kozicami in chorizom

Čas predpriprave: 5 minut – Čas priprave: 30 minut – Število porcij: 2

Tradicionalni okusi paelle, preneseni v okusno testeninsko jed, vsebujejo veliko beljakovin in mineralov, kot sta tiamin in mangan.

Ta jed: ima nizko vsebnost sladkorja • je vir vlaknin • ima visoko vsebnost beljakovin • vsebuje tiamin, mangan in klorid • je vir fosforja

Vsaka porcija vsebuje:

Prehranska vrednostKoličinaReferenčni vnos hranil (%)
Energija415kcal21%
Maščoba13g19%
Nasičene maščobe4.5g23%
Sladkorji5.9g7%
Sol1.7g28%

Nasvet strokovnjaka za prehrano

Čeprav se je priporočljivo izogibati nekuhanemu hladno obdelanemu mesu, klobaso chorizo lahko jeste, če je temeljito termično obdelana1.

Sestavine

  • 140 g suhih polnozrnatih svedrčkov
  • 60 g klobase chorizo, narezane na tanke rezine in razpolovljene
  • 70 g zamrznjenih, kuhanih, olupljenih kozic
  • 1/2 žličke olivnega olja
  • 150 g češnjevih paradižnikov, razpolovljenih
  • 1 sesekljan strok česna
  • 1/2 limone
  • 1/2 žličke paprike
  • 1/2 žličke čilijevih luskic
  • 1/4 žličke mletega črnega popra
  • nekaj grobo natrganih listov bazilike
  • 1 žlička parmezana
  • peščica listov rukole

Recept vsebuje naslednje alergene: rake (kozice), gluten in mleko. Vse prehranske trditve temeljijo na analizi ene porcije.

Prehranske koristi

* Polnozrnati svedrčki: Zagotavljajo vlaknine, ki pomagajo preprečevati zaprtje zaradi hormonskih sprememb2

* Kozice: Vsebujejo vitamin E. Ustrezen vnos vitamina E v nosečnosti zmanjšuje verjetnost, da bo vaš otrok kasneje v življenju zbolel za astmo in težavami z dihali3,4 Kozice so varne za uživanje v času nosečnosti, če so kuhane5

* Paradižnik: Vsebuje vitamin C, ki lahko pomaga zaščititi vaše celice in pomaga ohranjati njihovo zdravje6

Način priprave

  1. Testenine skuhajte v osoljeni vodi po navodilih na embalaži in jih postavite na stran ter prihranite skodelico vode, v kateri so se kuhale.
  2. V ponvi segrejte olje in na njem 1–2 minuti pražite česen, nato pa dodajte chorizo. Kuhajte še 2–3 minute oziroma dokler chorizo ne začne izločati olja.
  3. V ponev dodajte kozice, premešajte, da se prekrijejo z oljem choriza, nato dodajte papriko, čili, lupinico in sok polovice limone ter nadaljujte z mešanjem.
  4. Dodajte paradižnik in pražite 2–3 minute, da se paradižnik zmehča in ga lahko zmečkate s hrbtno stranjo žlice. Nato dodajte pol skodelice vode, v kateri so se kuhale testenine, premešajte in kuhajte, dokler voda nekoliko ne povre.
  5. Ko se omaka nekoliko zgosti, dodajte parmezan, baziliko in črni poper, nato v omako stresite kuhane testenine in premešajte, da se temeljito prekrijejo z omako. Po potrebi razredčite z vodo testenin.
  6. Na koncu vmešajte rukolo, potresite s parmezanom in črnim poprom ter postrezite.

Zadnji pregled: 07.09.2018

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country