Učenje jezika v maternici

Poznani glas

Razumevanje otrokovega zgodnjega jezikovnega razvoja

Ko je dojenček sposoben slišati svet okoli sebe, je najpomembnejši zvok, ki ga odkrije, materin glas. Ta poznani zvok ga umiri in potolaži ter postavi temelje za njegov socialni in čustveni razvoj, jezik in govor1.

Gre za fascinantno področje preučevanja in mi smo ga podrobno raziskali. Več o znanstvenih dognanjih o zgodnjem jezikovnem razvoju otroka lahko preberete v naši seriji Hello In There.

Zgodnje učenje

Vaš nerojeni otrok se na zvok začne odzivati nekako med 24. in 30. tednom nosečnosti2. Zvok, ki ima nanj daleč največji vpliv, je vaš glas. Pogovarjanje s trebuščkom ni le odličen način za navezovanje stikov. Pravzaprav bo vašemu otroku pomagalo pri učenju. Ker otrok sliši vse, kar govorite, bo prepoznal vaš glas in mu bo ljubši od vseh drugih zvokov. Prav tako lahko sliši, čeprav manj jasno, glasove ljudi okoli vas, učinek poslušanja govora pa bo vplival na vse življenje, saj otroka nauči razumeti in procesirati zvok ter pomaga razvijati spominske sposobnosti, pa tudi krepiti družinske vezi1.

Oglejte si predavanje “Kaj se naučimo, preden se rodimo” (What we learn before we’re born)

Znanstvena pisateljica Annie Murphy Paul je v času svoje druge nosečnosti napisala knjigo Origins, v kateri raziskuje, kako življenje v maternici oblikuje naše prihodnje izkušnje. V svojem fascinantnem TEDTalk predavanju na preprost način pojasni znastvena dognanja o jeziku in učenju pri nerojenih otrocih. Oglejte si ga tukaj.

Novorojenček se odziva predvsem na govor in ne na druge zvoke3. Študije kažejo, da se njegova možganska aktivnost ob poslušanju govora poveča v primerjavi z enakim govorom, ki se predvaja nazaj, ali s tišino. Glede na to, da se tako odzove kmalu po rojstvu, se domneva, da se otrok podobno odziva na glasove in govorne vzorce že v maternici3.

pregnancy mum dad hands on bump 2
Zvok, ki ima na otroka največji vpliv, je vaš glas.

V študiji, s katero so to ugotavljali, so nosečnice v zadnjih mesecih nosečnosti večkrat na teden svojemu trebuščku predvajale posnetek nesmiselne besede. Po rojstvu so ti novorojenčki prepoznali nesmiselno besedo, medtem ko se dojenčki, ki tej besedi prej niso bili izpostavljeni, nanjo niso odzvali. Dojenčki, ki so poslušali posnetke, so tudi pokazali, da so prepoznali, ko se je spremenila višina zvoka besede ali samoglasnik v njej, pri čemer je bil odziv najizrazitejši pri dojenčkih, ki so posnetke slišali največkrat4.

Nerojeni otroci prepoznajo značilnosti svojega maternega jezika.

Materni jezik

Ne le da lahko dojenčki prepoznajo besede, ki so se jih naučili v maternici, ampak so študije pokazale, da nerojeni dojenčki prepoznajo celo vzorce svojega maternega jezika in so jim ljubši kot jeziki, ki jih še niso slišali5.

Neka študija je jasno pokazala, da nerojeni otroci v poznejših fazah nosečnosti ne razlikujejo le materinega glasu od glasov drugih ljudi, ampak lahko tudi prepoznajo svoj materni jezik (v primeru študije angleščino) pred tujim jezikom (mandarinščino)3. Dojenčki torej začnejo razumevati jezik in delajo prve negotove korake na poti h govoru in socializaciji, še preden se rodijo.

Naslednji koraki

  • Vsak dan poskusite nekaj minut nameniti za pripovedovanje ali petje svojemu otroku. 
  • Če imate srečo, da govorite dva jezika, kaj ko bi na svojem trebuščku preizkusili oba jezika?
  • Poskusite otroku brati priljubljeno otroško knjigo ali otroško pesmico. Morda si jo bo celo zapomnil.
  • Opazujte, ali se otrokovo vedenje kaj spremeni. Zapomnite si, da vaš glas otroka pomirja, zato pričakujte manj in ne več gibanja.
  • Tudi očka in sorojenci lahko sodelujejo, vendar se morajo približati trebuščku, da jih bo otrok slišal.
  • Če pogovor s trebuščkom res ni za vas, ne skrbite, saj vaš dojenček vaš glas in jezik spoznava vsakič, ko spregovorite.

Več o odzivu otroka na zvok v maternici si lahko preberete v naši seriji strokovnih člankov in videoposnetkov Hello In There.

Zadnji pregled:  19.05.2016

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country