Vitamin C v nosečnosti

Čas branja: 3 min.

Vitamin C je potreben za tvorbo kolagena, ene od vlaknin, ki gradijo telo vašega otroka. Zato ni presenetljivo, da se potreba po njem med nosečnostjo poveča. Na srečo ga zlahka dobite s prehrano, ki vključuje veliko sadja in zelenjave.

Preberite več o koristih vitamina C v nosečnosti, kako lahko pomaga pri absorpciji železa in katera živila so najboljši vir.

pregnancy icon

Zakaj je vitamin C tako pomemben med nosečnostjo?

Ne le, da vitamin C krepi vaš imunski sistem in zmanjšuje tveganje za anemijo zaradi pomanjkanja železa v nosečnosti, temveč je ključnega pomena tudi za telesni razvoj vašega otroka.

Vitamin C:

  • pomaga pri nastajanju kolagena, ki podpira normalno rast, zdrava tkiva in celjenje ran1;
  • podpira otrokov imunski sistem2;
  • pomaga otroku pri absorpciji železa in ustvarjanju zalog za kasnejšo uporabo2

Koliko vitamina C potrebujete v nosečnosti?

Referenčni vnos vitamina C med nosečnostjo (količina, ki naj bi zadostovala potrebam večine ljudi) je 50 mg na dan, kar je 25 % več, kot bi potrebovali sicer3. 100 g jagod ga vsebuje 57 mg. Če se odločite, da boste otroka dojili, vam ne bo treba spreminjati načina prehranjevanja, vendar je dobro, da se prehranjujete zdravo. Za več nasvetov se lahko vedno obrnete na babico ali drugega zdravstvenega delavca. Preberite več o zdravi prehrani v času dojenja.

Ker gre za v vodi topen vitamin, ga telo ne shranjuje, kar pomeni, da je nujno, da ga v nosečnosti uživate vsak dan. K sreči lahko vso potrebno količino vitamina C zase in za otroka dobite z zdravo, uravnoteženo prehrano za nosečnice, ki vključuje veliko sadja in zelenjave4.

oranges

Katera živila vsebujejo vitamin C?

Živila, bogata z vitaminom C, so brokoli, cvetača, ohrovt, kivi, citrusi, rdeča, zelena ali rumena paprika, sladki krompir, jagode in paradižnik.

Paprika vsebuje več kot dvakratno količino vitamina C pomaranč. Paprika vsebuje približno 126 mg vitamina C na 100 g, medtem ko pomaranče vsebujejo le 52 mg vitamina C na 100 g5.

Spodnja preglednica prikazuje količino vitamina C, ki jo dobite iz različnih živil6:

ŽiviloPorcijaPovprečna količina hranil (mcg)
rdeča paprika100g126
brokoli (najbolje surov ali kuhan v sopari)100g79
jagode100g57
zelje (zeleno ali belo, surovo)100g45
citrusi (najboljše so pomaranče)100g42-52
pomarančni sok100g40
paradižnik (najbolje kuhan)100g30
špinača100g30

S kuhanjem na pari ali peko na žaru povečate vnos vitamina C

Tako kot pri drugih v vodi topnih vitaminih lahko način priprave in kuhanja živil vpliva na vsebnost vitamina C5.

Prevrevanje lahko uniči del vitamina C v živilih, ki jih pripravljate. Da ohranite čim več hranilnih snovi, je najbolje, da zelenjavo kuhate v pari ali pečete na žaru5. Še bolje pa je, če jo jeste surovo v solati.

Vitamin C pospešuje absorpcijo železa

Vitamin C telesu pomaga absorbirati nehemsko železo, ki ga najdemo v rastlinskih virih, kot sta špinača in čičerka. Uživanje dobrih virov vitamina C z rastlinskimi viri železa v času nosečnosti lahko znatno poveča dnevni vnos vitamina C7. Da lahko kar najbolje izkoristite svojo prehrano, vključite sadje in vire železa v isti obrok, tako da solati dodate sesekljano sadje ali za sladico pojeste cel sadež7.

Ustrezen vnos železa je bistvenega pomena za povečanje količine krvi in zmanjšanje tveganja za anemijo zaradi pomanjkanja železa ter za ustvarjanje zalog železa pri otroku, ki mu bodo pomagale pri učenju in rasti v prvih šestih mesecih življenja2. Preberite več o pomenu železa v nosečniški prehrani.

Poskusite povečati vnos z naslednjimi prigrizki in obroki, bogatimi z vitaminom C:

Zadnji pregled: : 28.07.2020

Pregledala ekipa za medicinske in znanstvene zadeve pri podjetju Nutricia

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country