Vožnja v nosečnosti

Povzetek 

Vozite lahko ves čas nosečnosti – razen če vam babica to izrecno odsvetuje –, vendar boste morda morali med nosečnostjo poskrbeti za nekaj prilagoditev. Preberite praktične nasvete za udobnejšo vožnjo ter se pozanimajte o učenju vožnje in opravljanju vozniškega izpita v nosečnosti.

Potovanje z avtomobilom

Če uživate v zdravi nosečnosti brez zapletov, ni razloga, da bi prenehali voziti. Vozite lahko tako dolgo, dokler se počutite udobno, če le lahko dosežete volan in upravljalne elemente.

Vendar lahko simptomi nosečnosti pri nekaterih ženskah povzročijo, da vožnja postane nepraktična; če se na primer počutite izjemno utrujeni ali vas muči jutranja slabost ali hiperemeza gravidarum. Vedno upoštevajte nasvete babice, in če niste prepričani, vprašajte.

Varna vožnja v nosečnosti

Če se počutite dobro in lahko vozite, vam ponujamo naslednje napotke za varnejšo in udobnejšo vožnjo v nosečnosti:

  • Ko se bo trebušček povečal, prilagodite sedež. Pri tem lahko pomaga, če nekoliko spustite naslon sedeža, vendar se prepričajte, da lahko še vedno dosežete volan.
  • Varnostni pas mora potekati pod trebuščkom in ne čez njega, ramenski del pasu pa mora potekati nad trebuščkom, čez prsno kost.
  • Zračne blazine naj bodo vklopljene; še vedno so varne za uporabo in bodo v primeru nesreče zaščitile vas in vaš trebušček.
  • Med vožnjo si vzemite odmore, da se izognete prehudi utrujenosti. Če imate otekle gležnje, se pretegnite in razgibajte noge, ko ustavite avtomobil, da pospešite cirkulacijo.
  • Ko sedate v avto in vstajate iz njega, se premikajte počasi in se na sedežu popolnoma obrnite. Preden vstanete, postavite na tla obe nogi. S tem se boste izognili obremenitvi vezi v kolkih in medenici ter zmanjšali nelagodje, ki ga povzroča disfunkcija simfize (PSD).
  • Hrbtenico lahko podprete z ledvenim vzglavnikom, ki ga namestite za hrbet, z blazino za trtico pa si lahko nastavite udobnejši kot.
  • Če ste v avtomobilu sopotnica, se lahko nosečniška slabost še poslabša. V tem primeru vzemite blazino in poskusite med potjo zaspati.
  • Poskrbite, da imate v avtomobilu vedno pri sebi mobilni telefon in da je baterija napolnjena.
  • Poskrbite, da je vaš avtomobil dobro vzdrževan. Če je od zadnjega servisa minilo že nekaj časa, je zdaj pravi čas, da avtomobil ponovno servisirate.

Če ste udeleženi v prometni nesreči, četudi manjši, ali če se med vožnjo sprožijo zračne blazine, takoj obiščite zdravnika.

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country