10. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

10 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

3. mesec (1. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 10. tednu nosečnosti

Otrokovi možgani so v fazi hitrega razvoja. 

pregnancy icon

Pridobivanje telesne teže

Preberite dejstva o pridobivanju telesne teže v nosečnosti.

salad icon

Železo

Spoznajte pomen železa in načine, kako ga v svojo prehrano vključiti v zadostnih količinah. 

Razvoj otroka v 10. tednu nosečnosti

Foetus at week 10

Kako je videti moj otrok? In kakšna je njegova velikost?

V 10. tednu nosečnosti vaš otrok v dolžino meri od 3 do 4 cm1,2 in je velik približno kot figa. Čeprav je po videzu že videti kot dojenček, je njegova glava še vedno nesorazmerno velika, kar je znak razvoja možganov v tej zgodnji fazi3.

V otrokovi razvijajoči se čeljusti se oblikujejo drobni zametki zob. Oblikujejo se tudi drobceni sluhovodi4, v preostalem delu telesa pa začenjajo rasti kosti in hrustanec2.

Nosečnost v 10. tednu (prvo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

V 10. tednu nosečnosti boste morda že opazili malo nosečniškega trebuščka, čeprav to ne velja za vse nosečnice.

Simptomi zgodnje nosečnosti v 10. tednu5

Tired woman resting

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 10. tednu nosečnosti lahko opazite katerega od naslednjih simptomov nosečnosti, lahko pa simptomov sploh nimate:

Pazite na vnos železa

Železo je eno ključnih hranil v zdravi prehrani med nosečnostjo. Krvne celice ga potrebujejo za prenašanje kisika po telesu matere in do otroka. Otrok ga potrebuje za normalen kognitivni razvoj.

Med nosečnostjo vam bodo redno preverjali raven železa. Če pa se kdaj začnete počutiti še posebej utrujeno, o tem obvestite babico ali zdravnika. Morda boste morali nekaj časa jemati dodatke železa. Priporočeni dnevni vnos železa za ženske je 14,8 mg11.

Kale for pregnancy

Povečajte vnos železa

Z železom bogata živila vključujejo rdeče meso, mastne ribe, jajca, suho sadje, obogatena žita za zajtrk in polnozrnati kruh ter nekaj zelene listnate zelenjave. Vsa ta živila poleg železa vsebujejo tudi druge pomembne hranilne snovi.

Na sposobnost telesa, da absorbira železo, vplivajo tudi druge hranilne snovi. Vitamin C na primer pomaga pri absorpciji nehemskega železa, ki je v rastlinskih virih, na primer v fižolu in zeleni listnati zelenjavi11. Kalcij pa ga zavira11. Predvideva se tudi, da lahko tanini, ki jih najdemo v čaju in kavi, prav tako negativno vplivajo na absorpcijo železa11.

Da povečate količino železa, ki ga telo absorbira iz zaužitih rastlinskih virov, jih kombinirajte s sadjem, bogatim z vitaminom C, ali kozarcem soka.

Načrtujte obroke, ki vsebujejo naslednje sestavine, bogate z železom:

  • pusto meso (vedno pazite, da je dobro toplotno obdelano) in mastne ribe, na primer sardine
  • temno zelena zelenjava, vključno z brokolijem, vodno krešo, špinačo in ohrovtom
  • oreščki, zlasti indijski oreščki
  • fižol in stročnice, kot sta čičerka in leča
  • polnozrnata žita, vključno s polnozrnatim kruhom in z železom obogatenimi žiti za zajtrk
  • suho sadje, kot so marelice, suhe slive in rozine
  • jajca

ZNANOST O ŽELEZU

Pripravilo podjetje Nutricia

Ustrezen vnos železa podpira tvorbo rdečih krvničk in hemoglobina, ki po telesu prenašajo kisik12. Če imate zdrave rdeče krvničke, je tveganje za razvoj slabokrvnosti manjše. Bolezen, ki jo včasih imenujemo anemija zaradi pomanjkanja železa, lahko povzroči utrujenost, izčrpanost in zadihanost.

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka16. Izvedite vse, kar morate vedeti o pridobivanju telesne teže v nosečnosti.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

Zadnji pregled: 23.10.2019

Sorodni članki

11.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country