11.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

11 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

3. mesec (1. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 11. tednu nosečnosti

Številni pomembni organi so že oblikovani.

pregnancy icon

Jutranja slabost

Simptomi, kot je jutranja slabost bi se morali začeti umirjati.

milk icon

Kalcij

Preberite vse o pomenu kalcija v prehrani.

Razvoj otroka v 11. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 11

Kako velik je moj otrok? In kako je moj otrok videti?

V 11. tednu nosečnosti bo vaš otrok dosegel fazo hitre rasti. Še vedno v dolžino meri le 4–5 cm, kar pomeni, da je velik kot limona. Vendar hitro raste in se razvija: vse obrazne kosti so že oblikovane, prsti na rokah in nogah se ločujejo in izgubljajo zraslo obliko, tudi uhlji dobivajo bolj poznano obliko1.

Otrokovi notranji organi, kot so možgani, pljuča, jetra in ledvice, so do 11. tedna že oblikovani, vendar se bodo različni telesni sistemi razvijali še naprej in ves čas nosečnosti2.

Čeprav vaš otrok že nekaj časa sunkovito brca2, je malo verjetno, da boste njegove gibe čutili prej kot okoli 17. ali 18. tedna ali še pozneje, če je to vaša prva nosečnost1.

Nosečnost v 11. tednu (prvo trimesečje)

woman resting on sofa

Telesne spremembe

Ko se vam začne večati obseg pasu, boste zdaj morda že opazili, da dobivate nosečniški trebušček. A nikar ne skrbite, če ga še ni opaziti, verjetno se bo pokazal kaj kmalu.

Simptomi nosečnosti v 11. tednu3

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 11. tednu se lahko pojavijo naslednji simptomi:

morning sickness

Dobra novica glede jutranje slabosti

Nosečniška slabost se običajno pojavlja le v prvem trimesečju nosečnosti. Pri večini žensk simptomi dosežejo vrhunec okoli 9. do 11. tedna, med 12. in 14. tednom pa se stanje močno izboljša9. Pri nekaterih ženskah nosečniška slabost traja dlje, do približno 20. tedna, od drugega trimesečja naprej pa lahko slabost in bruhanje povzroča tudi kislinski refluks. Preberite več o jutranji slabosti in kako jo obvladovati.

pregnancy scan

Prvi ultrazvočni pregled

Med 8. in 14. tednom boste opravili prvi ultrazvočni pregled. Pri ultrazvočnem pregledu se s pomočjo neškodljivih zvočnih valov izriše natančna slika vašega otroka v maternici. Ne vi in ne otrok ne bosta čutila ničesar – razen malce navdušenja z vaše strani, ko boste prvič uzrli svojega otroka.

regular milk

Pazite na vnos kalcija

Kalcij je bistvenega pomena za razvoj kosti in zob, zato ga bo vaš otrok potreboval kar precej10. Mleko je bogat vir kalcija, ta pa ima več pomembnih vlog10.

  • uravnava krčenje mišic, vključno s srčnim utripom vašega otroka
  • pomaga pri normalnem strjevanju krvi
  • prispeva k zdravemu delovanju mišičnega tkiva in živcev

Vaše potrebe po kalciju se v času nosečnosti ne spremenijo, je pa zdaj še toliko bolj pomembno, da zadostite priporočenemu dnevnemu vnosu.

Viri kalcija

  • mlečni izdelki, vključno s pasteriziranim mlekom, sirom in jogurtom
  • nekateri oreščki in semena, zlasti mandlji in sezam
  • fižol in stročnice
  • fige, špinača
  • tofu, s kalcijem obogatena žita za zajtrk in beli kruh
  • s kalcijem obogatene pijače, kot so nekatere vrste sojinega mleka

ZNANOST O KALCIJU

Pripravilo podjetje Nutricia

Kalcij, ki je splošno priznan zaradi svojega pomena pri razvoju zdravih kosti in zob, je nujno hranilo za vašega otroka ves čas nosečnosti12. K sreči ga je mogoče zlahka zaužiti iz različnih virov.

Vendar pa kalcij ni v podporo le kostem in zobem. Uporablja ga prav vsaka celica in je prisoten v tkivih in telesnih tekočinah. Ima tudi druge vloge, med drugim pripomore k delovanju mišic in živcev, pomaga pri prebavi in omogoča strjevanje krvi13. Po izsledkih ene od raziskav lahko dobra preskrba s kalcijem v nosečnosti pomaga zmanjšati tveganje za preeklampsijo in prezgodnji porod14.

Živila, ki se jim morate izogibati med nosečnostjo

V posameznih tednih nosečnosti se ni treba izogibati nobenemu posebnemu živilu, vendar je smotrno v nosečnosti na splošno opustiti naslednja živila:

banned number 1

Surovo oziroma nezadostno toplotno obdelano meso

banned number 2

Nepasterizirano mleko in mlečni izdelki

banned number 3

Jetra in prevelike količine živil z visoko vsebnostjo vitamina A

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka15.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

Zadnji pregled: 03.12.2019

Sorodni članki

12.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country