12.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

12 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

3. mesec (1. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 12. tednu nosečnosti

Otrokovi možgani se še naprej razvijajo.

pregnancy icon

Ultrazvočne preiskave

Če tega še niste storili, je zdaj čas, da se naročite na preiskavo v 12. tednu.

fish icon 2

Omega 3 in 6

Preberite, kako ti koristni maščobni kislini podpirata razvoj otrokovih možganov.

Razvoj otroka v 12. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 12

Kako je videti moj otrok? In kakšna je njegova velikost?

V 12. tednu nosečnosti je vaš otrok dolg približno 6 cm – samo v zadnjih treh tednih se je njegova velikost podvojila1, zdaj je velik približno toliko kot sliva. Neverjetno je, da je telo vašega dojenčka zdaj že popolnoma oblikovano, z vsemi vitalnimi organi, kostmi in mišicami, ki so pripravljeni na rast in razvoj v prihodnjih mesecih2.

Otrokova glava je v primerjavi s telesom še vedno velika, vendar ima zdaj zelo izrazite obrazne poteze in vidne so že veke, čeprav bodo ostale še nekaj časa zaprte3. V dlesnih je 20 drobnih zobnih nastavkov, ki bodo nazadnje izrasli kot mlečni zobje4.

Nosečnost v 12. tednu (prvo trimesečje)

pregnancy scan

Ultrazvočne preiskave

Prvo ultrazvočno preiskavo, boste najverjetneje opravili okrog 12. tedna nosečnosti.

Ta natančna preiskava, znana tudi kot pregled nuhalne svetline, med drugim babici omogoči natančnejši izračun pričakovanega datuma poroda. Pogosto se mamice v tem času odločijo, da bodo novico delile z družino, prijatelji in sodelavci.

Kaj se dogaja v vašem telesu?

V 12. tednu nosečnosti lahko že opazite malo nosečniškega trebuščka, čeprav to ne velja za vse nosečnice.

Simptomi zgodnje nosečnosti v 12. tednu5

pregnant woman sleeping

Simptomi zgodnje nosečnosti se razlikujejo od nosečnice do nosečnice. V 12. tednu nosečnosti lahko opazite katerega od naslednjih simptomov nosečnosti, lahko pa simptomov sploh nimate:

Pazite na vnos omega 3 in 6 maščobnih kislin

Maščobni kislini omega 3 in 6 podpirata zdrav razvoj otrokovih možganov in ju lahko dobimo le s prehrano11. Če v svojo prehrano vključite dobre vire omega 3 maščobnih kislin, boste svojemu otroku omogočili najboljše izhodišče za zdravo prihodnost.

Če v svojo prehrano vključite dobre vire omega 3, boste svojemu otroku omogočili najboljše izhodišče za zdravo prihodnost.

cereal-with-milk

Preizkusite te prigrizke in male obroke, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami12:

  • skuša na rezini polnozrnatega kruha
  • losos na žaru z listnato zelenjavo, kuhano v sopari
  • ribje pogače z lososom
  • pest oreščkov in semen
  • skleda polnozrnatih žitnih kosmičev

ZNANOST O OMEGA 3 IN 6 MAŠČOBNIH KISLINAH

Pripravilo podjetje Nutricia

Omega 3 in 6 maščobne kisline sodijo med dolgoverižne polinenasičene maščobne kisline, ki jih imenujemo LCP. Ena od omega 3 maščobnih kislin, znana kot dokozaheksaenojska kislina ali krajše DHA, prispeva k razvoju otrokovih možganov13. Podpira tudi normalen razvoj otrokovih oči in je povezana z razvojem po rojstvu, zlasti z normalnim razvojem vida v prvem letu

Za podporo razvoja otrokovih možganov poskusite vsak dan zaužiti dodatnih 200 mg DHA. Odličen vir so mastne ribe, zato z uživanjem 1–2 obrokov mastnih rib na teden zagotovite zadosten vnos DHA zase in za otroka. Zaradi toksinov, ki jih ribe lahko vsebujejo, pa ni priporočljivo zaužiti več kot dveh porcij na teden. Za zdrav vnos drugih omega 3 maščob v dneh, ko ne jeste mastnih rib, posezite po peščici oreščkov ali začnite dan s skledo polnozrnatih žitnih kosmičev.

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Če še niste obiskali zdravnika, se dogovorite za termin, da lahko začne načrtovati vaše predporodno varstvo, vključno s prvim ultrazvočnim pregledom. Oglejte si reference

Zadnji pregled: 23.10.2019

Sorodni članki

13.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country