13.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

13 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

3. mesec (1. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 13. tednu nosečnosti

Razvijajo se otrokove glasilke.

pregnancy icon

Simptomi nosečnosti

Za vami je prvo trimesečje – so simptomi nosečnosti tudi?

carrot icon

Načini prehranjevanja in prehrana

Z vlakninami poskrbite, da bo šlo vse gladko.

Razvoj otroka v 13. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 13

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

V 13. tednu nosečnosti je vaš otrok velik približno 7 cm in tehta približno 25 g1, kar je približno toliko kot manjša breskev.

Vaš otročiček zdaj hitro raste in je precej aktiven, veliko se preteguje, brca in se obrača, čeprav njegovih gibov verjetno še ne čutite.

Razvijajo se tudi otrokove glasilke2 ter oči in ušesa, ki se pomikajo na svoje mesto na glavi3. Otrokova glava bo zdaj rasla počasneje kot preostali del telesa, zato bo njegovo telo začelo dobivati bolj človeške proporce. V 21. tednu bo glava predstavljala približno tretjino velikosti otrokovega telesa, ob rojstvu pa četrtino njegove velikosti3.

V telesu vašega otroka začenjajo delovati jetra in trebušna slinavka. Odvisno od spola se zdaj v celoti oblikujejo jajčniki oziroma testisi, razvijati pa se začnejo tudi zunanja spolovila. Vendar pa je za določitev spola otroka še nekoliko prezgodaj1.

Nosečnost v 13. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Čeprav ni velik, bi moral biti nosečniški trebušček že viden, saj se maternica pomika navzgor in naprej. Če ste imeli prej vedno veliko potrebo po uriniranju, je to dobra novica: ko se maternica premakne, se tudi zmanjša pritisk na mehur. (Če med uriniranjem začutite bolečine, pa poiščite pomoč babice ali zdravnika, saj gre morda za vnetje sečil.)

Ker je vaš medenični predel precej bolj prekrvavljen, nekatere ženske opazijo, da se jim poveča spolni nagon. Spolnost med nosečnostjo je popolnoma varna, razen če ste od zdravnika ali babice dobili drugačna navodila4.

Še ena pomembna sprememba v tem tednu zadeva posteljico. Zdaj bi morala biti že popolnoma razvita, vendar bo ves čas nosečnosti še naprej rasla5. Vaša posteljica je z otrokom povezana prek popkovine in mu pomaga dovajati kisik, hranilne snovi, hormone in protitelesa. Prav tako se prek nje iz telesa vašega otroka izločajo odpadne snovi. Kljub vsemu temu njenemu predanemu trdemu delu pa vam bo ostala čisto neopazna.

Simptomi nosečnosti v 13. tednu

Tired woman resting

Pazite na vnos vlaknin

Vlaknine so pomemben del zdrave prehrane v nosečnosti, vendar jih veliko žensk ne zaužije dovolj6. Preberite, kako ta snov rastlinskega izvora pomaga ohranjati red v prebavilih, ko ste bolj dovzetni za zaprtje, in katera živila z visoko vsebnostjo vlaknin lahko pomagajo pri zaprtju.

bread in pregnancy

Dejstva o vlakninah

Vlaknine so pomemben del zdrave prehrane v nosečnosti, saj skrbijo za nemoteno delovanje prebavnega sistema.

Vlaknine, ki jih najdemo v živilih rastlinskega izvora, so tisti del rastline, ki ga vaše telo ne more prebaviti. Ker se vlaknine ne absorbirajo, temveč se pomikajo skozi telo, pomagajo odpadnim snovem, da učinkoviteje prehajajo skozi telo.

Raziskave so tudi pokazale, da lahko z vlakninami bogata prehrana pomaga povečati število koristnih bakterij v črevesju in jim pomaga povečati proizvodnjo zaščitnih snovi, kot so kratkoverižne maščobne kisline7.

Glavni viri vlaknin

  • otrobi in polnozrnata moka – najdemo ju v številnih žitih za zajtrk in kruhu;
  • ovseni kosmiči – za začetek dneva, bogat z vlakninami, uživajte ovseno kašo;
  • rjavi riž – namesto belega riža izberite to različico, ki vsebuje veliko vlaknin;
  • korenovke – dobra vira sta korenje in krompir;
  • sadje – vključno s suhim sadjem; marelice in fige so še posebej bogate z vlakninami.

Laneno seme je vse bolj priljubljen dodatek, saj vsebuje veliko vlaknin in hranilnih snovi, vključno z omega olji. Vendar pa zaradi nasprotujočih si ugotovitev o njegovih morebitnih koristih za zdravje otroka8 ni priporočljiv za nosečnice in doječe matere.

ZNANOST O VLAKNINAH

Pripravilo podjetje Nutricia

Poznamo dve vrsti vlaknin: topne in netopne. Netopne vlaknine se ne raztopijo v vodi in jih telo ne razgradi. Namesto tega prehajajo skozi vaš organizem, pri tem pa absorbirajo vodo in pomagajo pri prehajanju drugim živilom.

Topne vlaknine absorbirajo vodo, zaradi česar je blato mehkejše in se lažje odvaja. Poleg tega se vežejo s holesterolom in maščobnimi kislinami, upočasnjujejo absorpcijo sladkorja in vzdržujejo naravno raven PH v črevesju7. Vlaknine tudi znižujejo raven holesterola in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za težave s srcem.

Zadnji pregled: 18.12.2019

Sorodni članki

14. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country