14. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

14 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

4. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 14. tednu nosečnosti

Začenjajo delovati otrokove ledvice.

pregnancy icon

Posteljica

Preberite več o pomembni vlogi  posteljice.

salad icon

Vitamin K

Odkrijte, zakaj je vitamin K tako pomemben za vašega otroka.

Razvoj otroka v 14. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 14

Kako velik je moj otrok? In kako je moj otrok videti?

Vaš otročiček je zdaj velik kot kivi – v dolžino meri približno 8,5 cm1. Glava je bolj okrogla in sorazmernejša s telesom. Razvijajo se mu veke, na prstih na rokah in nogah pa se že pojavijo nohti. Gibi vašega otroka postajajo manj neenakomerni, začne se obračati in pretegovati roke, zapestja in noge2.

Še pomembneje pa je, da začnejo delovati ledvice in da lahko začne požirati majhne količine plodovnice3. Ta prehaja v želodec, skozi ledvice in nazaj v amnijsko tekočino kot urin3.

Vašemu otroku bosta zrasli dve vrsti dlak. Nekaterim na glavici zraste majhna zaplata običajnih las, vsem pa po vsem telesu zrastejo drobne dlake, imenovane lanugo, ki jim pomagajo ohranjati toploto4.

Nosečnost v 14. tednu (drugo trimesečje)

tired woman sleeping

Telesne spremembe

Največja novica je, da ste dobili nov organ: posteljico. S popkovino povezuje vašo maternico in otroka, črpa hranilne snovi, kisik in hormone ter odvaja odpadne snovi, kot je ogljikov dioksid1.

Povečane prsi

Morda boste opazili, da so se vaše prsi povečale. Zato so lahko pri nekaterih ženskah občutljive, pri drugih pa se lahko zaradi dodatne teže pojavijo bolečine v hrbtenici. Če na modrčku opazite rumene madeže, je to verjetno kolostrum, prvo mleko, ki ga proizvaja telo bodoče mamice. Če vas to moti, začnite uporabljati prsne blazinice1

Simptomi nosečnosti v 14. tednu

Večina žensk se kmalu po koncu prvega trimesečja počuti bolje, vendar lahko traja nekoliko dlje, da nekateri simptomi, na primer jutranja slabost, izzvenijo. Obstaja tudi nekaj simptomov, ki se lahko pojavijo v drugem trimesečju1, med drugim:

  • bolečine v trebuhu, ki jih povzroča širjenje maternice;
  • glavobol ali vrtoglavica;
  • krvavitev iz nosu;
  • napihnjenost;
  • prebavne motnje in zgaga;
  • otekanje rok in nog;
  • kloazma: naravni temnejši madeži kože na obrazu ali pojav rjavih madežev.
baby scan

Vaša ultrazvočna preiskava

Ultrazvočni pregledi potekajo med 8. in 14. tednom, tako da bi morali prvi pregled zagotovo opraviti do 14. tedna. Pri ultrazvočnem pregledu se s pomočjo neškodljivih zvočnih valov izriše natančna slika vašega otroka v maternici. Ne vi in ne otrok ne bosta čutila ničesar – razen malce navdušenja z vaše strani, ko boste prvič uzrli svojega otroka.

Pazite na vnos vitamina K

article-31-14-weeks-pregnant

Vitamin K, ki ga potrebujete vi in vaš otrok, zlahka dobite z zdravo in uravnoteženo prehrano. Ker je vitamin K topen v maščobi, ga telo skladišči v jetrih, zato ga ni treba vsak dan dodajati v prehrano6. Dobra novica je tudi ta, da kuhanje na vitamin K običajno ne vpliva.

Če vaš otrok v nosečnosti ne dobi dovolj vitamina K, se lahko po rojstvu razvije redka motnja s krvavitvami. Zato večina otrok takoj po rojstvu dobi poživitveni odmerek7.

Sintetični vitamin K je lahko strupen8, zato dodatek vitamina K jemljite le po navodilih babice ali zdravnika.

ZNANOST O VITAMINU K

Pripravilo podjetje Nutricia

Vitamin K je potreben za zdrav razvoj kosti in tvorbo beljakovin v jetrih, ima pa tudi pomembno vlogo pri strjevanju krvi5 in omogoča pravilno celjenje ran. To je še posebej pomembno med porodom in takoj po porodu, ko si telo opomore in se začne zdraviti.

Živila, ki se jim morate izogibati med nosečnostjo

V posameznih tednih nosečnosti se ni treba izogibati nobenemu posebnemu živilu, vendar je smotrno v nosečnosti na splošno opustiti naslednja živila:

banned number 1

Surovo oziroma nezadostno toplotno obdelano meso

banned number 2

Nepasterizirano mleko in mlečni izdelki

banned number 3

Jetra in prevelike količine živil z visoko vsebnostjo vitamina A

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Naslednji pregled je predviden za: 04.12.2019

Sorodni članki

15. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country