15. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

Koliko mesecev je 15 tednov nosečnosti?

calendar icon circle

4. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 15. tednu nosečnosti

Vašemu otroku začenjajo rasti obrvi in trepalnice.

pregnancy icon

Kaj se dogaja v vašem telesu

V 15. tednu bi lahko že opazili nosečniški trebušček.

water icon

Poskrbite za zadostno hidratacijo

Spoznajte pomen zadostne hidratacije v nosečnosti.

Razvoj otroka v 15. tednu nosečnosti

15 weeks pregnant

Kako velik je moj otrok? In kako je moj otrok videti?

Vaš dojenček je zdaj velik kot jabolko, meri približno 10,1 cm in tehta približno 70 gramov. Poleg tega, da ima več lanuga (dlak, ki pokrivajo telo in ga grejejo), so vašemu otročičku začele rasti tudi obrvi in trepalnice. Čeprav so njegove oči še vedno zaprte, začenja zaznavati svetlobo. Poleg tega vaš dojenček zdaj tudi sliši1.

Otrok sliši zvoke v vašem telesu, kot so srčni utrip, glas in prebavni sistem. Prav tako lahko zazna pridušene zvoke od zunaj, vendar jih še ne zna razumeti2, but can’t make sense of them yet3.

Nosečnost v 15. tednu (drugo trimesečje)

Telesne spremembe

woman sleeping

Zdaj se že opazi nosečniški trebušček

Morda boste opazili, da se nekateri ljudje zagledajo v vaš trebušček. Vaš otročiček hitro raste, maternico pa polnita tudi plodovnica in posteljica. V maternici postaja tesno, zato ne skrbite, če boste občasno začutili zbadanje ob strani1.

Srbečica kože

Zaradi hormonov vas lahko začne srbeti koža. Pomaga lahko neodišavljena vlažilna krema, pa tudi kopel. Če srbečica postane moteča, zlasti ponoči, poiščite pomoč zdravnika ali babice, saj lahko gre za bolezen jeter, imenovano nosečniška holestaza1.

Bodite pozorni na morebitne okužbe

Medenični predel je bolj prekrvavljen, zaradi česar lahko telo proizvaja več vaginalnega izcedka, imenovanega levkoreja, ki skrbi za čistočo nožnice in preprečuje okužbe. Izcedek se lahko pojavi kot prozoren, bele ali kremne barve. Če spremeni barvo, dobi oster vonj ali drugačno strukturo, pokličite zdravnika ali babico1.

Simptomi nosečnosti v 15. tednu

Pri mnogih ženskah so neprijetni stranski učinki nosečnosti že minili, a še vedno jih je nekaj, ki se še naprej soočajo s težavami, kot na primer:

  • napihnjenost in zaprtje
  • prebavne motnje in zgaga
  • jutranja slabost
  • vročinski valovi
  • vrtoglavica in glavobol
  • otekanje rok in nog1

Hidratacija

article 54 31 weeks pregnant

Med nosečnostjo je pomembno, da zaužijete dovolj tekočine. Pitje zadostne količine vode je bistvenega pomena za vaše zdravje in razvoj vašega otroka. Tu štejejo tudi mleko, sadni sokovi in smutiji ter celo juha. Štejeta tudi čaj in kava, vendar pazite, da zaužijete čim manj kofeina. Med nosečnostjo ne smete zaužiti več kot 200 mg kofeina na dan. To predstavlja:

  • 2 skodelici čaja in 1 pločevinko kole
  • 1 skodelico instant kave in 1 pločevinko (250 ml) energijske pijače

Prav tako morate biti pozorni, saj se kofein lahko pojavi v izdelkih, kot so čokolada (običajno v majhnih količinah), nekatera zdravila in nekatere brezalkoholne pijače4.

ZNANOST O HIDRATACIJI

Pripravilo podjetje Nutricia

Približno 60 % človeškega telesa predstavlja voda, naravno pa je izgubimo dva litra na dan. Voda skrbi za pravilno delovanje naših kompleksnih sistemov, pomaga absorbirati hranila in odplakniti toksine5. Med nosečnostjo zaradi povečanih potreb telesa potrebujete več vode kot običajno, da se izognete dehidraciji6.

Evropska agencija za varnost hrane priporoča, da ženske dnevno spijejo približno 2 litra vode, med nosečnostjo pa še dodatnih 300 ml dnevno7. To je približno devet do deset 250-mililitrskih kozarcev pijače dnevno. Izogibajte se gaziranim pijačam in pijačam z visoko vsebnostjo sladkorja. Ker imajo majhno hranilno vrednost, je bolje poiskati bolj zdravo alternativo6. Sadni sok lahko vsebuje veliko sladkorja, vendar če je sadni delež 100-odstoten, lahko en 150-mililitrski kozarec takega soka šteje tudi kot ena od petih dnevnih enot zaužitega sadja in zelenjave8.

Živila, ki se jim morate izogibati med nosečnostjo

V posameznih tednih nosečnosti se ni treba izogibati nobenemu posebnemu živilu, vendar je smotrno v nosečnosti na splošno opustiti naslednja živila:

banned number 1

Surovo oziroma nezadostno toplotno obdelano meso

banned number 2

Nepasterizirano mleko in mlečni izdelki

banned number 3

Jetra in prevelike količine živil z visoko vsebnostjo vitamina A

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Zadnji pregled: 23.12.2019

Sorodni članki

16. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country