16. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 5 min.

Koliko mesecev je 16 tednov nosečnosti?

calendar icon circle

4. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 16. tednu nosečnosti

Vaš dojenček se več giblje in morda čutite v trebuhu nežne metuljčke. 

pregnancy icon

Kaj se dogaja v vašem telesu?

V 16. tednu nosečnosti se vam verjetno že pozna nosečniški trebušček.

Vitamin D

Zakaj vi in vaš otrok potrebujete veliko vitamina D.

Razvoj otroka v 16. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 16

Kako velik je moj otrok? In kako je moj otrok videti?

Vaš otročiček je zdaj velik kot avokado – v dolžino meri približno 11,6 cm. Tehta približno 100 g1. Otrokov krvni obtok zdaj začne delovati in lahko dnevno prečrpa več kot 28 litrov krvi.

Otrok bo zdaj začel razgibavati roke in prste. Rokici se lahko celo srečata, dlani stisneta v pest in se oprimeta druga druge2. Ker se dojenčkov živčni sistem še naprej razvija, bo napredoval tudi obseg njegovih gibov2.

Otrok zdaj morda že lahko tudi prepozna vaš glas. Študije so pokazale, da se dojenčki, ki slišijo pesem, ko so v maternici, odzovejo na isto pesem, ko jo slišijo po rojstvu. Pametno izbirajte uspavanke3.

Čeprav otročiček že uporablja mimiko obraza, je še ne zna nadzorovati2. Še pomembnejše je, da se vaš otrok pripravlja na izjemen skok v rasti, saj bo v naslednjih nekaj tednih svojo težo več kot podvojil4.

Nosečnost v 16. tednu (drugo trimesečje)

Telesne spremembe

Svoje nosečnosti zdaj verjetno ne morete več skrivati. Kljub temu se nosečniški trebuščki v 16. tednu razlikujejo. Pri nekaterih ženskah se morda trebušček skorajda ne vidi, medtem ko imajo druge že lepo viden trebušček. Vsaka nosečnica je drugačna, zato ne skrbite in ne izgubljajte časa s primerjanjem svojega trebuščka z drugimi.

Zaradi dodatnih hormonov v telesu se poveča tudi pretok krvi v sluznico, zato imate lahko občutek zamašenega nosu. Ne bodite presenečeni, če boste zaradi tega občasno krvaveli iz nosu. Fiziološka raztopina v pršilu in nosni trakovi za lažje dihanje so varni za uporabo in pomagajo pri zamašenem nosu3.

Hormoni lahko povzročijo tudi raztezanje žil. Ker je hkrati povečan tudi pretok krvi, se lahko pojavijo krčne žile. Ne skrbite preveč – po porodu se bodo spet skrčile5.

Tudi če imate zaradi nošenja rastočega otroka bolečine v hrbtu, po 16. tednu nosečnosti na hrbtu ležite ali telovadite le kratek čas, saj ležanje na hrbtu lahko povzroči nizek krvni tlak in vrtoglavico.

Simptomi nosečnosti v 16. tednu

future mom suffering from back pain

Pri večini bodočih mamic so do zdaj neprijetni simptomi nosečnosti iz prvega trimesečja že minili. Vendar pa se v 16. tednu še vedno lahko pojavljajo neprijetni simptomi, kot so:

  • nadaljnja rast in občutljivost dojk;
  • zaprtje, povečan izcedek iz nožnice;
  • krvavitev dlesni;
  • krčne žile;
  • bolečine v hrbtu.

Pazite na vnos vitamina D

Pri nosečnicah je tveganje za pomanjkanje vitamina D večje, zato morajo biti še posebej pozorne na zadosten vnos vitamina D7. Z vsakodnevnim jemanjem dodatka zaščitite svoje zdravje in zdravje svojega otroka.

Če imate temno kožo, povečana količina pigmenta vpliva na sposobnost kože, da tvori vitamin D, zato je dnevno dodajanje vitamina D še toliko bolj pomembno. Posebej ogrožene so ženske južnoazijskega, afriškega, karibskega in bližnjevzhodnega porekla7.

running during pregnancy

Sončna svetloba naravno ustvarja vitamin D, vendar pazite, da se soncu ne izpostavljate preveč. V obdobju med oktobrom in aprilom telo porablja zaloge, ki so ostale od poletja8.

Nekaj živil vsebuje vitamin D, vendar so ta omejena. Med redke prehranske vire sodijo mastne ribe, jajčni rumenjaki in obogatena živila. Veliko ljudi ponekod težko zaužije večje količine vitamina D samo s hrano8.

Zato je priporočljivo, da vse nosečnice in doječe matere jemljejo dodatek vitamina D v količini 10 mcg na dan. Ta količina zadostuje vašim potrebam in pomaga ustvariti zaloge, ki jih vaš otrok potrebuje v prvih šestih mesecih življenja8.

ZNANOST O VITAMINU D

Pripravilo podjetje Nutricia

Vaš dojenček je lačen vitamina D, saj je ta z uravnavanjem kalcija in fosfata v telesu nujno potreben za razvoj kosti7. Pomanjkanje vitamina D lahko privede do bolezni, kot sta rahitis pri otrocih in osteomalacija (mehčanje kosti) pri odraslih7. Dobro je, da lahko od zgodnje pomladi do konca septembra veliko vitamina D pridobite z izpostavljenostjo sončni svetlobi.

Živila, ki se jim morate izogibati med nosečnostjo

V posameznih tednih nosečnosti se ni treba izogibati nobenemu posebnemu živilu, vendar je smotrno v nosečnosti na splošno opustiti naslednja živila:

banned number 1

Surovo oziroma nezadostno toplotno obdelano meso

banned number 2

Nepasterizirano mleko in mlečni izdelki

banned number 3

Jetra in prevelike količine živil z visoko vsebnostjo vitamina A

weight gain icon

Koliko teže naj bi pridobila med nosečnostjo?

Pridobivanje telesne teže med nosečnostjo je odvisno od vaše telesne teže pred nosečnostjo in se močno razlikuje od matere do matere. Večina žensk med nosečnostjo pridobi med 10 in 12,5 kg, pri čemer del te teže predstavlja teža razvijajočega se otroka13.

Zadnji pregled: 04.12.2019

Sorodni članki

17.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country