17.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 5 min.

17 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

4. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 17. tednu nosečnosti

V tem tednu bi vaš otrok že lahko začel vaditi dihanje.

roll mat icon

Vadba in telesna pripravljenost

Nosečnost ni izgovor za to, da ne bi več telovadili – vendar pazite, da za telesno pripravljenost poskrbite varno.

fish icon 2

Načini prehranjevanja in prehrana

Naredite si zalogo sončnega vitamina – vitamina D.

Razvoj otroka v 17. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 17

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

Pri 17 tednih ima vaš otrok verjetno približno 150 g1 in meri približno 13 cm od temena do trtice2. Do zdaj je bila otrokova glava sorazmerno večja od telesa, zdaj pa jo je telo začelo dohitevati in pridobivati težo. V tem času se začenja oblikovati maščobno tkivo, v katerem se shranjuje maščoba3.

Še naprej rastejo lasje, obrvi in trepalnice4. Razvija se tudi dihalni sistem, otrok pa bo začel tudi vaditi dihanje z dvigovanjem in spuščanjem prsnega koša. V 17. tednu je otrokov srčni utrip lahko približno 140–150 utripov na minuto2, kar je veliko hitreje od povprečnega srčnega utripa odraslih v mirovanju, ki znaša 60–100 utripov na minuto.

Nosečnost v 17. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Vaša posteljica raste skupaj z otrokom in mu dovaja vedno več kisika in hranilnih snovi ter odvaja odpadne snovi iz njegove krvi6. Do konca nosečnosti bo posteljica tehtala 500 gramov. Tik pred rojstvom bo na otroka prenesla protitelesa, ki bodo pomagala zaščititi otroka v prvih treh mesecih njegovega življenja6.

Ker zdaj raste kar dvoje, bo najbolj opazna sprememba ta, da vam bo začel izginjati pas. To se zgodi, ko se vaša maternica premakne navzgor in navzven iz medenice, zaradi česar postane vaš 17-tedenski trebušček izrazitejši. Morda bo opazen tudi t. i. nosečniški sijaj – sijoča koža, ki je posledica povečanja količine hormonov in krvi7.

Zaradi te preobrazbe pa lahko nekatere ženske preplavijo občutki nesamozavesti in tesnobe. Pri 10 % nosečnic se pojavijo znaki stresa ali tesnobe, zaradi nenehno spreminjajočih se hormonov pa se lahko stvari zdijo še hujše, kot v resnici so7. Če ste v stiski, se pogovorite z zdravnikom, babico ali enim od naših sodelavcev, ki vam nudijo podporo 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Simptomi nosečnosti v 17. tednu

woman resting on sofa

Pazite na vnos vitamina D

eggs in box

Priporočljivo je, da med nosečnostjo vsak dan zaužijete 10 mikrogramov vitamina D11. Najučinkovitejši način pridobivanja vitamina D je z izpostavljanjem neposredni sončni svetlobi, zlasti žarkom UVB. Vendar je zaradi geografske širine ponekod izpostavljenost sončni svetlobi nezadostna. To lahko pojasni, zakaj imajo mnoge mlade ženske nizko raven vitamina D in zakaj samo izpostavljenost kože sončnim žarkom morda ne zadostuje za podporo otroku med nosečnostjo12.

Kako povečati vnos vitamina D

Vitamin D je prisoten v nekaterih živilih, kot so jajca in mastne ribe. Najboljši način, da se prepričate, da ga zaužijete dovolj, pa je, da ga jemljete v obliki prehranskega dopolnila z vsebnostjo 10 mcg. Nekateri prenatalni multivitaminski dodatki ga že vsebujejo, lahko pa se odločite za ločeno jemanje dodatka vitamina D. Vnos vitamina D lahko povečate tudi tako, da v svojo prehrano vključite naslednja živila:

  • mastne ribe, vključno s sledom, skušo, sardinami, lososom, postrvjo (omejite vnos na 2 porciji na teden);
  • jajca – rumenjak vsebuje vitamin D;
  • obogatena živila – mleko in žita za zajtrk nekaterih blagovnih znamk imajo dodan vitamin D.

ZNANOST O VITAMINU D

Pripravilo podjetje Nutricia

Vitamin D je pomemben del vaše zdrave prehrane v nosečnosti. Ima pomembno podporno vlogo pri rasti in razvoju kosti vašega otroka, saj uravnava raven kalcija in fosfatov v njegovem telesu13. Zadostna preskrba z vitaminom D zmanjšuje tudi tveganje za pomanjkanje vitamina D pri vašem otroku.

Vitamin D, ki ga zaužijete med nosečnostjo, pomaga tudi pri ustvarjanju otrokovih osebnih zalog, ki jih bo potreboval v prvih mesecih življenja, poleg tega pa podpira tudi razvoj otrokovih kosti14.

Glavoboli v nosečnosti

woman forgetfulness

Nekatere ženske v zgodnji nosečnosti utrpijo glavobole. Običajno se stanje do četrtega meseca izboljša ali izgine in otroku ne škoduje.

Običajno je jemanje paracetamola med nosečnostjo in dojenjem varno, vendar vedno v najmanjšem možnem še učinkovitem odmerku in za čim krajše obdobje. Ob pravilni uporabi nima škodljivih učinkov za vas in vašega otroka15. Za nasvet o tem, koliko paracetamola lahko jemljete in kako dolgo, prosite svojega zdravnika ali babico.

Sredstva proti bolečinam, ki se jim je treba izogibati

Nekaterih zdravil proti bolečinam se morate med nosečnostjo ali dojenjem izogibati. Mednje spadajo nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta ibuprofen ali naproksen, ter zdravila, ki vsebujejo kodein in druge opiate, razen če to izrecno predpiše zdravnik15.

Glavobol ali preeklampsija?

Če se glavoboli nadaljujejo, je to lahko znak preeklampsije15. Ta lahko prizadene ženske okoli 20. tedna nosečnosti ali kmalu po porodu.

Večina primerov preeklampsije je blagih, če pa je ne spremljamo oziroma ne zdravimo, lahko privede do resnih zapletov.

Prej ko je preeklampsija diagnosticirana, boljši so obeti za vas in vašega otroka. Pokličite zdravnika, babico ali porodnišnico, če se pojavi močan glavobol, ki ga spremljajo:

  • zamegljen vid
  • bliskanje pred očmi
  • bolečina v žlički
  • bruhanje
  • otekanje obraza, rok, stopal ali gležnjev

Preberite več o simptomih in zdravljenju preeklampsije

Večina primerov preeklampsije ne povzroči težav in se kmalu po porodu izboljša. Preberite več o znakih, simptomih in zdravljenju.

Zadnji pregled: 18.12.2019

Sorodni članki

18. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Pregled v 20. tednu: vodnik po preiskavi, ki pokaže tudi spol otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country