18. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 5 min.

Koliko mesecev je 18 tednov nosečnosti?

calendar icon circle

4. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 18. tednu nosečnosti

Vaš otrok se že lahko odziva na zvoke iz zunanjega sveta.

pregnancy icon

Pregled morfologije ploda

To je rutinski pregled, s katerim se prepričamo, da je vse v redu.

carrot icon

Načini prehranjevanja in prehrana

Na jedilniku so zdravi prigrizki in vitamin A.

Razvoj otroka v 18. tednu nosečnosti

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

Pri 18 tednih je vaš otročiček dolg približno 14,2 cm – velik kot rdeča sladka paprika – in tehta približno 190 g1.

Približno med 18. in 20. tednom boste morda prvič začutili otrokove gibe, ko se bo predramil iz spanja in prešel v aktivno budnost. Ti prvi gibi so običajno brcanje in prevračanje, lahkotno in plahutajoče2. Če ste noseči prvič, jih morda ne boste prepoznali ali jih boste celo zamenjali za blage prebavne motnje, saj številne bodoče mamice poročajo, da čutijo več gibov po obroku ali pozno zvečer2.

Približno v tem času se lahko otrok začne odzivati tudi na zvoke iz zunanjega sveta, zato je to idealen čas, da se začnete pogovarjati s svojim trebuščkom3. Še naprej se razvijajo tudi otrokovi refleksi – požiranje, sesanje in sluh4.

V otrokovih pljučih se začenjajo razvijati zračni mešički, imenovani alveoli, in v tem obdobju je običajno, da se otroku začne kolcati3, čeprav je malo verjetno, da boste to čutili.

Nosečnost v 18. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Vaša maternica se je zdaj že umestila na pravo mesto in je velika približno kot melona. Če potipate štiri centimetre pod popkom, jo boste najbrž zatipali3. Možno je tudi, da boste na trebuščku opazili črto, ki ji pravimo linea nigra (lat. »črna črta«). To je pravzaprav črta rjavkaste barve, široka približno centimeter in povsem naravna. Nastane zaradi povečane količine hormona, ki ga proizvaja posteljica5.

Mnoge ženske navajajo, da se počutijo nekoliko bolj nerodne, ko se prilagajajo rastočemu trebuščku. Morda boste opazili, da so se vaše prsi povečale, še posebej če gre za vašo prvo nosečnost4. Vaš krvni tlak bo verjetno nekoliko nižji, zato se nikar prehitro ne dvignite iz sedečega položaja, saj se vam lahko zaradi tega zvrti4. Za ohranjanje stabilne ravni sladkorja v krvi in stalne ravni energije jejte malo in pogosto.

Simptomi nosečnosti v 18. tednu

stretch marks prevention

Pregled morfologije ploda

baby scan

Sliši se nekoliko strašljivo, vendar gre pravzaprav za standardno ultrazvočno preiskavo, s katero se prepričate, da je z vašim otrokom vse v redu. Pregled za izključitev anomalij vam običajno ponudijo med 18. in 20. tednom. Pregled ni obvezen, vendar ga priporočamo.

V preiskavi se podrobno pregleda otroka in ugotovi, ali je pri njegovem videzu in razvoju kaj nenavadnega. S pregledom je mogoče odkriti številne bolezni, vendar ne vseh. Večina pregledov pokaže zdrave otroke, če pa odkrije kaj nepričakovanega, vam bodo morda ponudili vrsto nadaljnjih testov. Tudi v tem primeru je odločitev o tem, ali jih boste opravili, vaša.

Pregled ni boleč ne za vas ne za vašega otroka, vendar je lahko malce neprijeten, saj mora zdravnik ultrazvočno sondo nekoliko pritisniti na vaš trebuh, da je slika otroka dobro vidna.

Je deček ali deklica?

Pri tem pregledu bo zdravnik morda lahko ugotovil spol vašega otroka. Vendar pa je to podatek, ki ga ne želijo izvedeti vsi, in tudi bolnišnice imajo včasih pravilo, da se spola ne sme razkriti. Če želite vedeti ali ne, zdravniku povejte pred pregledom.

Pazite na vnos vitamina A

Vitamin A prispeva k razvoju najbolj zapletenih in izjemnih delov telesa vašega otroka – oči. Pomemben je tudi za odpornost in tvorbo kožnih celic ter podpira razvoj zračnih mešičkov v pljučih vašega otroka. Ti pomagajo prenašati kisik v kri in odvajati ogljikov dioksid10.

cheese cream cottage

Poznamo dve obliki vitamina A:

  • Retinol, ki ga v velikih količinah najdemo v nekaterih mesnih in ribjih izdelkih ter v varnih količinah v mlečnih izdelkih in jajcih11.
  • Betakaroten, snov v sadju in zelenjavi, ki jo telo lahko pretvori v vitamin A11.

Pomembno ravnovesje

Preveč vitamina A je lahko škodljivo, kot tudi premalo, vendar dobro uravnotežena prehrana zagotavlja pravo količino vitamina A. Preberite, katere vire vključiti v prehrano v nosečnosti ter katerim živilom in prehranskim dopolnilom se je treba izogibati.

ZNANOST O VITAMINU A

Pripravilo podjetje Nutricia

Vitamin A je v maščobi topen vitamin, kar pomeni, da se skladišči v jetrih in maščobnih celicah telesa. Zdrava preskrba z vitaminom A v času nosečnosti ustvarja naravne zaloge v telesu vašega otroka, ki jih bo potreboval v prvih mesecih življenja12. Nizka raven vitamina A lahko vpliva na imunski sistem vašega otroka po rojstvu, kar pomeni, da je bolj dovzeten za okužbe in bolezni12.

Zadnji pregled: 18.12.2019

Sorodni članki

19. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Pregled v 20. tednu: vodnik po preiskavi, ki pokaže tudi spol otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country