20. teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Čas branja: 4 min.

20 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

5. mesec (2. trimesečje)

foetus icon

Razvoj otroka v 20. tednu nosečnosti

Od tega tedna naprej bomo ločevali deklice od dečkov.

pregnancy icon

Telesna vadba in zdravje

Vaša dobra telesna pripravljenost in zdravje spodbujata dobro telesno pripravljenost in zdravje vašega otroka.

salad icon

Načini prehranjevanja in prehrana

Poskrbite za dober vnos železa.

Razvoj otroka v 20. tednu nosečnosti

foetus pregnancy week 20

Kako je videti moj otrok? Kakšna je njegova velikost?

V 20. tednu nosečnosti vaš otrok od temena do trtice meri približno 16 cm (velikost banane) in tehta približno 300 g1. Njegov srčni utrip je dovolj močan, da ga je mogoče zlahka zaznati. 

Vaš otročiček je zdaj prekrit s plastjo belega, kremastega verniksa, snovi, ki ščiti njegovo občutljivo kožo2. Kasneje, pri porodu, bo verniks zaradi svoje spolzkosti dojenčku olajšal pot po porodnem kanalu.

Če pričakujete deklico, se zdaj že razvija njena maternica, v jajčnikih pa že ima sedem milijonov primitivnih jajčec3. Ob rojstvu bo imela v sebi dva milijona jajčec3. Če pričakujete dečka, se mu v tem tednu iz trebuha začnejo spuščati moda3.

Razvoj otrokovih živčnih celic se upočasnjuje, vendar se oblikujejo kompleksnejše povezave – v smislu, da vaš otrok že lahko uživa v prijetnem pretegovanju4.

Pregled morfologije ploda

Med 18. in 20. tednom nosečnosti boste naročeni na pregled za odkrivanje morebitnih anomalij, s katerim zdravnik preveri, ali se vaš otrok pravilno razvija, in se z vami pogovori o nadaljnjih korakih, če obstaja sum na kakršne koli težave. A ni razloga za zaskrbljenost.

Nosečnost v 20. tednu (drugo trimesečje)

Kaj se dogaja v vašem telesu?

Vaša posteljica še naprej oskrbuje otroka s hranilnimi snovmi in odvaja iz njega odpadne snovi, a vaš otrok bo posteljico že kmalu prerasel. Tudi posteljica še naprej raste, njena velikost se do rojstva potroji3. Ker ima posteljica pomembno vlogo, bo zdravnik med preiskavo pregledal tudi posteljico.

V tem času se lahko pojavijo tudi Braxton-Hicksovi ali lažni popadki5. Vaše telo se že v 20. tednu začne pripravljati na porod. Popadki so nepredvidljivi in se ne pojavljajo pri vseh bodočih mamicah. Lahko so posledica prevelike aktivnosti, polnega mehurja ali po drugi strani dehidracije. (Vidite? Čisto nepredvidljivi.) Ti popadki so običajno blagi (nekaterih morda sploh ne boste opazili), različno intenzivni in različno dolgi ter navadno niso razlog za zaskrbljenost.

Če med temi popadki čutite bolečino, imate redne, močne popadke vsakih pet minut ali vaginalno krvavitev, pa morate poklicati zdravnika ali babico.

Simptomi nosečnosti v 20. tednu

pregnant woman drinking water

Pazite na vnos železa

Železo je v nosečnosti ključno hranilo in pomemben del uravnotežene prehrane. Priporočen dnevni vnos za vsako žensko, ne glede na to, ali je noseča ali ne, je 14,8 mg na dan9. Krvne celice železo potrebujejo za prenašanje kisika po telesu matere in do otroka. Železo prispeva tudi k normalnemu delovanju kognitivnih funkcij vašega otroka11.

Pomanjkanje železa lahko povzroči slabokrvnost, zato se v času nosečnosti redno preverja raven železa, hemoglobina in število rdečih krvničk.

Pri številnih ženskah je v nosečnosti raven hemoglobina nižja, vendar se dodatki železa predpišejo le, če je zelo nizka12.

broccoli 2

Živila, bogata z železom

  • pusto meso (vedno poskrbite, da je ustrezno toplotno obdelano) 
  • mastne ribe, kot so sardine
  • temno zelena zelenjava, vključno z brokolijem, vodno krešo, špinačo in ohrovtom
  • indijski oreščki
  • stročnice, čičerka, fižol in leča
  • polnozrnata žita, vključno s polnozrnatim kruhom, in z železom obogatena žita za zajtrk
  • suho sadje, kot so marelice, suhe slive in rozine
  • jajca

ZNANOST O ŽELEZU

Pripravilo podjetje Nutricia

Vitamin C lahko pomaga izboljšati absorpcijo železa, vendar lahko nekatere sestavine in spojine zavirajo vašo sposobnost absorpcije železa. Čaj in kava na primer vsebujeta fenolne spojine (naravne kemikalije, ki ustvarjajo okus in občutek v ustih), za katere je znano, da zavirajo absorpcijo železa13.

Tudi polnozrnata žita naj bi zaradi fitatov, ki jih vsebujejo, preprečevala absorpcijo mineralov. Vendar pa kuhanje, prevrevanje, namakanje ali kaljenje polnovrednih žit deaktivira fitično kislino, tako da se železo in drugi minerali lahko absorbirajo, telo pa lahko izkoristi tudi polnozrnate vlaknine14.

Telesna vadba v 20. tednu

Zmerna telesna vadba je koristna tako za vas kot za vašega otroka, če sta oba zdrava. Tudi če prej niste telovadili, lahko začnete zdaj, vendar vadite previdno in izberite manj obremenjujoče vaje.

Ko bo vaša nosečnost napredovala ali če vam bodo to svetovali v porodnišnici, boste morda morali zmanjšati obseg vadbe. Če se med vadbo tako zadihate, da se ne morete več pogovarjati, je to verjetno znak, da je vaša vadba preveč intenzivna. Če ste v dvomih, se posvetujte z zdravnikom.

active for 2 swimming

Hoja

To je najboljša vadba za nosečnice, hitra hoja pa dobro dene tudi vašemu srcu. Priporočljivo je, da vsak teden opravite tri do pet 30-minutnih sprehodov15.

Joga

Lahko pomaga pri raztezanju in krepitvi mišic, lajšanju nosečniških bolečin (zlasti bolečin v križu) in zniževanju krvnega tlaka. Ne izvajajte pa zapletenih položajev, zlasti zasukov, in izogibajte se bikramske vroče joge15.

Plavanje

To je odlična vadba, ki omogoča krepitev moči in aerobne vzdržljivosti hkrati. Plavate lahko tri- do petkrat na teden, največ 30 minut naenkrat15.

Začnite z manjšim naporom in nato postopoma stopnjujte intenzivnost do 3–5 tedenskih vadb v trajanju 30 minut. Pred vadbo si vedno vzemite nekaj trenutkov za ogrevanje, po vadbi pa si vzemite čas za ohlajanje z raztezanjem in počasnim, globokim dihanjem.

Zadnji pregled: 19.12.2019

Sorodni članki

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country