21. teden nosečnosti

Čas branja: 4 min.

21 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

5. mesec (2. trimesečje)

Mega omega maščobne kisline

V 21. tednu nosečnosti vaš otrok tehta več kot vaša posteljica. Njegov prebavni sistem začne delovati, kosti pa postajajo trše in močnejše. Preberite o pomenu določenih maščob za otrokov razvoj v tem obdobju in o tem, kako jih v vsakodnevni prehrani zaužiti v zdravi količini.

foetus pregnancy week 21

Razvoj otroka v 21. tednu nosečnosti

Požiranje in okušanje v 21. tednu nosečnosti

Vaš otročiček v 21. tednu nosečnosti tehta približno 350 g1 in je zdaj že težji od posteljice. Njegovi gibi bodo odslej vedno bolj opazni, saj se hrustanec v njegovem telesu spreminja v kost, zaradi česar so njegove okončine in sklepi čvrstejši in močnejši2.

Prebavni sistem vašega otroka že deluje, četudi na poenostavljen način3. K razvoju prebavnega sistema pripomore tudi požiranje plodovnice, ki je hkrati tudi vir hranil za otroka3. Plodovnica je naravno sladka, navda pa se tudi z nežnimi okusi hrane, ki jo uživate, kar otrok okusi, saj so njegove brbončice vedno bolj razvite4.

Ob ultrazvočnem pregledu je zdaj mogoče videti številne otrokove dejavnosti, vključno s požiranjem3 in sesanjem palca4. Morda pa nikoli ne boste videli tankih dlačic, imenovanih lanugo, ki prekrivajo otrokovo telo in ga grejejo ter ga še bodo, vse dokler v poznejših fazah nosečnosti te vloge ne prevzame maščoba1.

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline

Omega 3 in 6 maščobne kisline sta dve skupini maščobnih kislin, med katere sodijo tudi dolgoverižne polinenasičene maščobne kisline (znane pod skupnim imenom LCP). Ena od omega 3 maščobnih kislin LCP se imenuje dokozaheksaenojska kislina ali krajše DHA. Med nosečnostjo DHA prispeva k razvoju otrokovih možganov, podpira pa tudi razvoj njegovih oči5. Povezana je tudi z razvojem v otroštvu in prispeva k normalnemu razvoju vida vašega otroka v prvem letu5.

V prehrano v drugem trimesečju nosečnosti vključite DHA, ki podpira razvoj otrokovih možganov in oči.

LCP – vroča tema raziskav

Strokovnjaki so pred kratkim pregledali izsledke raziskav o vplivu LCP v nosečnosti. Izkazalo se je, da uživanje dodatnih količin DHA v nosečnosti zmanjša tveganje za prezgodnji porod in poveča porodno težo dojenčka6,7.

Zato nosečnicam svetujemo, da v svojo prehrano vključijo zadostno količino omega 3 maščobnih kislin, zlasti DHA.

Dnevni odmerek zdravih maščob v nosečnosti

V nosečnosti skušajte vsak dan zaužiti dodatnih 200 mg DHA, kar bo poskrbelo za normalen razvoj oči ploda5. Najboljši vir DHA so mastne ribe, kot so skuša, sardine in losos. Vendar pa strokovnjaki v nosečnosti zaradi morebitne vsebnosti toksinov odsvetujejo uživanje večjih količin nekaterih vrst rib. Na voljo so prehranska dopolnila, vendar se je dobro posvetovati z babico ali zdravnikom in preveriti, ali je prehransko dopolnilo sploh potrebno.

Za zdrav in varen vnos zaužijte 1–2 obroka mastnih rib na teden. Če vam mastne ribe ne teknejo, v svojo prehrano obvezno vključite druge vire omega 3 maščobnih kislin, kot so oreščki, semena, temnozelena zelenjava, repično olje, polnozrnata žita in izdelki iz soje8. Čeprav vaše telo del omega 3 maščob iz teh živil lahko pretvori v DHA, pa velja, da ta proces ni zelo učinkovit, zato niso posebno dober nadomestek za mastne ribe.

Nadaljnji koraki

Preizkusite te prigrizke in male obroke, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami:

  • skuša na rezini polnozrnatega kruha
  • losos na žaru z zelenjavo, kuhano v sopari
  • ribje pogače z lososom
  • pest oreščkov in semen
  • skleda polnozrnatih žitnih kosmičev

  1. NHS UK. You and your baby at 21-24 weeks pregnant [Online]. 2013. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/pregnancy-weeks-21-22-23-24.aspx [Accessed July 2014]
  2. Murkoff H, Mazel S. What to Expect When You’re Expecting. 4th ed. London: Simon & Schuster Ltd, 2009. p. 231.
  3. Curtis, GB, Schuler, J. Your pregnancy week by week. Cambridge: Fisher books, 2011. p. 297.
  4. Deans A. Your New Pregnancy Bible, The experts’ guide to pregnancy and early parenthood. 4th ed. London: Carroll & Brown Publishers Limited, 2013. p. 40.
  5. European Union. Commission Regulation (EU) No 440/2011 of 6 May 2011 on the authorisation and refusal of authorisation of certain health claims made on foods and referring to children’s development and health. OJ L 119 2011;4-9.
  6. Carlson SE et al. DHA supplementation and pregnancy outcomes. Am J Clin Nutr 2013;97(4):808-15.
  7. Imhoff-Kunsch B et al. Effect of n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid intake during pregnancy on maternal, infant, and child health outcomes: a systematic review. Paediatric and perinatal epidemiology 2012;26(1):91-107.
  8. Gandy J (ed). Manual of Dietetic Practice. 5th ed. Oxford: Wiley Blackwell. 2014. p. 759.reference text

Zadnji pregled: 14.07. 2016

Sorodni članki

Imate vprašanja o hranjenju in prehrani?

Naše babice, nutricionisti in svetovalci za hranjenje so vedno na voljo, da se pogovorimo o hranjenju vašega dojenčka. Torej, če imate vprašanje, se obrnite.

x