21. teden nosečnosti

Čas branja: 4 min.

21 tednov nosečnosti je koliko mesecev?

calendar icon circle

5. mesec (2. trimesečje)

Mega omega maščobne kisline

V 21. tednu nosečnosti vaš otrok tehta več kot vaša posteljica. Njegov prebavni sistem začne delovati, kosti pa postajajo trše in močnejše. Preberite o pomenu določenih maščob za otrokov razvoj v tem obdobju in o tem, kako jih v vsakodnevni prehrani zaužiti v zdravi količini.

foetus pregnancy week 21

Razvoj otroka v 21. tednu nosečnosti

Požiranje in okušanje v 21. tednu nosečnosti

Vaš otročiček v 21. tednu nosečnosti tehta približno 350 g1 in je zdaj že težji od posteljice. Njegovi gibi bodo odslej vedno bolj opazni, saj se hrustanec v njegovem telesu spreminja v kost, zaradi česar so njegove okončine in sklepi čvrstejši in močnejši2.

Prebavni sistem vašega otroka že deluje, četudi na poenostavljen način3. K razvoju prebavnega sistema pripomore tudi požiranje plodovnice, ki je hkrati tudi vir hranil za otroka3. Plodovnica je naravno sladka, navda pa se tudi z nežnimi okusi hrane, ki jo uživate, kar otrok okusi, saj so njegove brbončice vedno bolj razvite4.

Ob ultrazvočnem pregledu je zdaj mogoče videti številne otrokove dejavnosti, vključno s požiranjem3 in sesanjem palca4. Morda pa nikoli ne boste videli tankih dlačic, imenovanih lanugo, ki prekrivajo otrokovo telo in ga grejejo ter ga še bodo, vse dokler v poznejših fazah nosečnosti te vloge ne prevzame maščoba1.

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline

Omega 3 in 6 maščobne kisline sta dve skupini maščobnih kislin, med katere sodijo tudi dolgoverižne polinenasičene maščobne kisline (znane pod skupnim imenom LCP). Ena od omega 3 maščobnih kislin LCP se imenuje dokozaheksaenojska kislina ali krajše DHA. Med nosečnostjo DHA prispeva k razvoju otrokovih možganov, podpira pa tudi razvoj njegovih oči5. Povezana je tudi z razvojem v otroštvu in prispeva k normalnemu razvoju vida vašega otroka v prvem letu5.

V prehrano v drugem trimesečju nosečnosti vključite DHA, ki podpira razvoj otrokovih možganov in oči.

LCP – vroča tema raziskav

Strokovnjaki so pred kratkim pregledali izsledke raziskav o vplivu LCP v nosečnosti. Izkazalo se je, da uživanje dodatnih količin DHA v nosečnosti zmanjša tveganje za prezgodnji porod in poveča porodno težo dojenčka6,7.

Zato nosečnicam svetujemo, da v svojo prehrano vključijo zadostno količino omega 3 maščobnih kislin, zlasti DHA.

Dnevni odmerek zdravih maščob v nosečnosti

V nosečnosti skušajte vsak dan zaužiti dodatnih 200 mg DHA, kar bo poskrbelo za normalen razvoj oči ploda5. Najboljši vir DHA so mastne ribe, kot so skuša, sardine in losos. Vendar pa strokovnjaki v nosečnosti zaradi morebitne vsebnosti toksinov odsvetujejo uživanje večjih količin nekaterih vrst rib. Na voljo so prehranska dopolnila, vendar se je dobro posvetovati z babico ali zdravnikom in preveriti, ali je prehransko dopolnilo sploh potrebno.

Za zdrav in varen vnos zaužijte 1–2 obroka mastnih rib na teden. Če vam mastne ribe ne teknejo, v svojo prehrano obvezno vključite druge vire omega 3 maščobnih kislin, kot so oreščki, semena, temnozelena zelenjava, repično olje, polnozrnata žita in izdelki iz soje8. Čeprav vaše telo del omega 3 maščob iz teh živil lahko pretvori v DHA, pa velja, da ta proces ni zelo učinkovit, zato niso posebno dober nadomestek za mastne ribe.

Nadaljnji koraki

Preizkusite te prigrizke in male obroke, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami:

  • skuša na rezini polnozrnatega kruha
  • losos na žaru z zelenjavo, kuhano v sopari
  • ribje pogače z lososom
  • pest oreščkov in semen
  • skleda polnozrnatih žitnih kosmičev

Zadnji pregled: 14.07. 2016

Sorodni članki

22.teden nosečnosti: simptomi nosečnosti in razvoj otroka

Za dojenčke je najboljše dojenje

Najprej preberite to pomembno obvestilo

S klikom na gumb za nadaljevanje si boste lahko ogledali informacije o mlečnih formulah za dojenčke Aptamil in drugih izdelkih. Če se odločite nadaljevati, soglašate, da vam Aptaclub na vašo zahtevo posreduje te informacije v informativne namene. Za informirano izbiro glede hranjenja dojenčka z mlečno formulo in navajanja na gosto hrano se posvetujte z zdravstvenim delavcem

Za dojenčke je dojenje najboljša izbira, saj prinaša številne koristi. Pomembno je, da pri pripravi na dojenje in v času dojenja uživate zdravo in uravnoteženo prehrano. Kombiniranje dojenja in hranjenja po steklenički v prvih tednih po rojstvu lahko zmanjša količino proizvedenega materinega mleka, zato je kasneje odločitev, da ne želite dojiti, težko spremeniti.

Upoštevati je treba tako socialne kot finančne vidike hranjenja dojenčka z mlečno formulo. Neustrezna uporaba mlečne formule za dojenčke ali neustrezna izbira živil ali načinov hranjenja lahko pomeni nevarnost za zdravje. Če dojenčka hranite z mlečno formulo, morate skrbno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo – če navodil ne upoštevate, to utegne škodovati zdravju vašega dojenčka.

Select your country